Facebook: äger dig!

Världens överlägset största sociala medium har revolutionerat snart en miljard människors internetanvändande. Varje dag laddas det upp foton samt chattas och spelas i miljontals timmar. Det kan vid första anblick tyckas väldigt oskyldigt, men vad många inte vet är att Facebook har närmast oanade möjligheter att använda dina uppgifter till precis vad de har lust med.
Tänk dig att du går förbi din lokala kiosk. Du slänger en hastig blick över tidningsutbudet när du plötsligt får syn på ditt egna foto på framsidan av översta radens mest smutskastade ”vuxentidningar”. Där har du hamnat för att du har upprättat en Facebookprofil.
Exemplet är kanske långsökt, men det kan faktiskt vara ett realistiskt scenario, Mark Zuckerberg och Co. har i realiteten nästintill obegränsade rättigheter när det kommer till användandet av material som laddats upp på det sociala mediet. När du accepterar Facebooks regler, i samband med att du skapar din profil, ger du samtidigt företaget rättigheten till att använda, kopiera, offentliggöra, lagra, redigera, översätta, anpassa och distribuera allt som du lägger upp i din profil. Dessutom kan det sociala nätverket utan problem ändra de villkor som du en gång har accepterat och upprättat din profil efter – utan att de behöver göra sig besväret att informera dig om det. Ännu har Facebook inte utnyttjat deras rättigheter i sådan grad att det på allvar lett till att en större grupp kritiker intagit barrikaderna, men företaget flyttar sina gränser gradvis.

Spritt missnöje
I början av april 2010 skrev den tyska ministern för användarskydd, Ilse Aigner, ett öppet brev till grundaren, VD:n och ledningsgruppens talesman Mark Zuckerberg. I den korta, men skarpt formulerade texten kritiserade ministern bland annat internetgiganten för dess planer om att minska datasäkerheten på sidan. Hon menade att ”privat information ska förbli privat”, och att ministern var övertygad om att denna önskan fanns hos en betydande andel av användarna, som ”Facebook inte respekterar”. Tydligen hade kritiken inge effekt på Zuckerberg och Co. för redan under en konferens samma månad beslutade företaget, med sin vanliga sparsamma information till allmänheten och användarna, att de skulle lansera det så kallade Instant Personalization. Programmet ger potentiella samarbetspartners till Facebook tillgång till alla användarprofiler och alltså data som bland annat handlar om sexuell och politisk läggning, om användaren inte själv aktivt väljer bort det. Instant Personalization har fått mycket kritik. Röster om missnöje har riktats mot Facebook från allt från den vanliga användaren till den amerikanska senaten, och tre demokratiska senatorer menar att Facebook genom att dela personlig information med externa verksamheter har överträtt gränsen för hantering av persondata.
”Vi har bett FTC (Den Federala Handelskommissionen, red.) att offentliggöra en del regler”, har Chuck Schumer, demokratisk senator i New York, sagt. ”Du känner igen en kränkning när du ser en, och det här är en av dem”. Schumer fortsatte med att säga att gränsen mellan offentligt och privat har blivit mycket mer otydlig efter intåget av sociala medier i vår vardag, och att det därför är viktigt att upprätta tydliga riktlinjer inom området.
Sedan dess har FTC startat en dialog med Facebook, som har accepterat kommissionens skärpta regler, som ska skydda användarnas information. Instant Personalization är dock fortfarande starkt och fortsätter att utvecklas och Facebook har fortfarande många möjligheter att använda sig av t ex foton och videos.

Läsarnas dom
Bland våra läsare råder det delade meningar om Facebook. Den äldre generationen är generellt mycket mer skeptisk än den yngre, som inte helt överraskande är representerade i nätverket i mycket högre grad. Speciellt de omfattande befogenheterna är någonting som flera av de äldre nämner.
”Nej, jag kände inte till deras befogenheter, och det är förargande att höra. Jag tror inte att vuxna människor skulle lägga ut allt möjligt strunt på Facebook om de kände till dem. Av och till är det närmast pinsamt, det man kan läsa på sidan”, skriver en anonym 70-årig läsare. Hans åsikt delas av en 60-åring som deltagit i vår enkät, som också önskar vara anonym. På frågan om vad han/hon tänker om de rättigheter som Zuckerberg och hans företag har sett till att få är svaret kort och gott: ”Svin!”.
En 41-årig läsare, som själv har haft Facebook i fyra år, är av en annan åsikt. Han ser det sociala nätverket som ett ”bra kommunikationssätt” och är inte förargad över de saker som Facebook kräver för att ge tillgång till sidan.
”Det är en kommersiell verksamhet som jag får tillgång till, och om jag har någonting emot det är det ingen som tvingar mig, det är helt frivilligt att använda deras tjänster”, menar han. En 65-åring som är inne på sitt femte år som Facebookanvändare är också positivt inställd till sitt medlemskap, men poängterar att det är viktigt att tänka sig för en extra gång innan man laddar upp någonting.
”Jag är absolut positivt inställd till Facebook och tycker att det är ett bra medium. Men som med mycket i livet ska man använda det med omtanke, och det är ju där som det kan gå så fel (…). Av den anledningen är det också viktigt att man inte lägger upp alla möjliga konstiga saker som senare kan orsaka både hån och sorg”, säger han.

Fakta om läsarnas Facebook-användande
En del av denna artikel skrevs med underlag grundat på läsarnas svar på en enkät som legat på vår hemsida, ingått i magasin och bifogats i redaktionens danska nyhetsbrev (La Danesa). Här följer lite statistik på era svar:

Genomsnittlig värdering av Facebooksidan som helhet (en till fem stjärnor): 3,6 stjärnor.
Genomsnittlig ålder på respondenterna av enkäten: 52,9 år.
Daglig genomsnittligt användande av Facebook (endast svar med Facebookprofil har räknats): 31,5 minuter.
Genomsnittlig tidsförbrukning på Facebook per gång: 17,3 ,minuter.
Procent av respondenter med en Facebookprofil: 66,7 %.

Skydda dig själv på Facebook
Du kan hindra allmänheten från att få tillgång till hela eller delar av din profil genom att uppmärksamma vad som står i dina Sekretessinställningar och Kontoinställningar, som du hittar uppe i högra hörnet på Facebooksidan. Här är fem allmänna råd som skyddar dig på det sociala nätverket:

1. Håll dig uppdaterad om reglerna:
Som nämnt i artikeln har Facebook rätt att som de själva vill ändra villkoren för ditt medlemskap. Efter massiv press från kritikerna har de dock valt att offentliggöra eventuella ändringar, som i princip kan vara vad som helst, på sidan Facebook Site Governance. 2,3 miljoner människor ”känner till det” just nu, vilket innebär att hela 953 miljoner människor inte får veta om Facebook plötsligt beslutar sig för att bredda sin makt över användarnas material. Om de gör det, och du fortsätter att använda nätverket, ”betraktas [det] som om du har accepteras våra ändrade villkor”, skriver företaget i sina regler.
Så gör du: Gå upp i sökfältet högst upp på Facebooksidan och sök på ”Facebook Site Governance”. Klicka på det första resultatet och tryck ”Gilla”.

2. Begränsa din profil till att endast delas med dina vänner:
Även om Mark Zuckerberg 2009 gjorde sig till förespråkare till att dela allt med alla med de berömda orden ”privatlivets tid är över”, så är det inte dumt att avgränsa sig. Om du endast delar material med dina vänner hindrar du åtkomst till det mesta i din profil för resten av Facebooks nästan en miljard användare.
Så gör du: Gå in på Sekretessinställningar och klicka på ”Vänner”.

3. Tillåt inte prenumerationer:
En av Facebooks nya funktioner ger möjlighet till att prenumerera på nyheter från andra användare. Det betyder att man kan få utökad tillgång till andra profiler. Om du inte vill att främmande människor ska få tillgång till din privata sida så ska du inte tillåta prenumerationer.
Så gör du: Gå in på Kontoinställningar, klicka på ”Prenumeranter” och se till att rutan vid ”Tillåt prenumeranter” inte är markerad.

4. Var medveten om vad dina vänner delar om dig:
”För information, som andra delar om dig, gäller att det är de personer som har delat informationen som bestämmer hur de ska delas”, står det i Facebooks villkor. Det är därför viktigt att du försöker hålla dig informerad om vad andra lägger upp om dig – även om det praktiskt talat är omöjligt.
Så gör du: Som sagt är det svårt att göra någonting åt det, men gör klart för dina vänner vad du inte vill ha på Facebook, så långt det är möjligt, samt håll ett öga på speciellt dina vänners uppladdade foton.

5. När allt annat misslyckas – radera din profil:
Känner du dig otrygg med vad som kan finnas om dig på Facebook, eller har du bara fått nog av nätverket, är det kanske tid att radera ditt konto. Var medveten om att det vanligtvist tar en månad och att Facebook efter det har rätt att lagra din information.
Så gör du: Skriv följande länk: www.facebook.com/help/delete_account och klicka på ”Avsluta mitt konto”.

Av Andreas Müller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.