Vad går du och tänker på just nu? Kent Schanke

Vad går du och tänker på just nu? Kent Schanke

Namn: Kent Schanke
Född: 25 april 1960 i Fellingsbro
Bor: Fuengirola
Familj: Fru Annika Schanke, barn: Nathalie, Rickard och Sebastian, barnabarn Charles
Antal år i Spanien: 13
Yrke: Snart fd. chef på Swedbank Marbella och nybliven delägare av The Real Estate Agency Marbella.

För dem som inte redan känner dig, berätta kort om dig själv.
Jag är en öppen och glad person som gillar möten med människor, det gäller såväl privat som i jobbet. Yrkesmässigt gillar jag också att göra affärer där alla parter känner sig som vinnare. Dessutom är jag nyfiken. Dessa egenskaper ihop med att jag på Swedbank har haft flexibla arbetstider har gjort att jag lätt har jobbat på fritiden, någonting som jag märkt på min fru inte alltid har varit så populärt. Men som sagt, ringer telefonen är jag nyfiken.Annars gillar jag att hålla igång, hålla mig i form med fysiska aktiviteter som gymmet och cykling och jag skulle vilja ha mer tid för att köra min motorcykel.
Det är mycket som händer i den finansiella världen och Swedbank stänger sitt Marbellakontor den 1 april. Berätta vad som har hänt och vad det innebär.
För det första ses kostnaderna i banken över och man kapar på de ställen man kan. Banken har ändrat sitt tjänsteerbjudande och rejält reducerat kundstocken baserat på tillgångar. Under den senaste tiden har jag varit ensam på kontoret vilket i sig utgör en risk att verksamheten blir haltande på grund av tidsbrist. Att stänga är alltså ett naturligt steg i Swedbank Luxembourgs utveckling.
Dessutom har förutsättningarna förändrats generellt i världen med krav på större transparens.
Kontoret i Luxembourg, som Marbellakontoret lytt under, har genomgått stora förändringar med resultat att bland annat personalstyrkan minskats. Affärsplanen har ändrats. Jag skulle kunna säga att banken fick en tankeställare för en tid sedan över vad man ska fokusera på. Det gäller i stort sett alla banker i Luxembourg som följd av de senaste årens händelser på den finansiella marknaden och nya regelverk.
Annars har omorganiseringar i dag blivit någonting av en löpande process i många verksamheter jämfört med förr, då innebar det en jätteförändring, nu är det mer som en ständigt pågående process.

Tror du att detta är ett tecken på att bankerna generellt rustar för fortsatt svåra tider?
Att bankerna rustar för svåra tider generellt är ett faktum. Jag säger inte att man rustar för fortsatt svåra tider men att man har fått en rejäl tankeställare över hur verksamheter ser ut och bedrivs. Swedbank Luxembourg räknar med att klara av arbetet med kunderna i Spanien från Luxembourg.

Ser du själv några tecken på en vändning?
För det första måste man dela in Europa baserat på ländernas situation och så har det inte funnits tillräckligt med kontrollfunktioner över ländernas ekonomi. Sen om situationen i länderna beror på tradition eller någonting annat är svårt att säga, men länderna i södra Europa har helt enkelt tagit för stora risker utan att stanna upp och utvärdera.
Jag hoppas verkligen att vi har lagt det svåraste bakom oss och jag ser också tecken på en vänding, såsom människors mentala inställningar till situationen, många är trötta på den. Jag tycker mig se att människor börjar använda sina pengar igen och att tron på framtiden förändrats – och det är mer än bara vårkänslor som ligger bakom det.

En annan nyhet, på världsplan, är att Benedictus XVI lämnade sitt ämbete i slutet av februari. Han sade sig vara för gammal och svag, samt att han inte skulle orka med den kommande påsken. Vad tror du detta innebär för den katolska världen?
För det första är jag inte aktivt troende och jag är inte katolik, så jag har inte kunskap kring det rent politiskt eller ekonomiskt. Kanske kan man tolka det som att man även inom katolicismen påverkas av den generella utvecklingen i världen.
Dessutom kan jag nog tycka att det är sunt – orkar man inte så varför inte släppa in en yngre och piggare förmåga.

Och själv, hur ska du fira påsk i år?
För första gången på flera år kommer jag att jobba. Jag tar nu steget in i en ny bransch då jag tillsammans med min gamla vapendragare Olle Westerling tar över The Real Estate Agency Marbella, ett dotterbolag till Swedbank, vilket betyder att vi fortsatt också kommer att ha en del med banken att göra.

Är det vad som upptar dina tankar mest för tillfället?
Ja, det är ju mycket som ska göras, nytt kontor, nya medarbetare och som sagt en ny bransch som jag ska lära mig. Ett exempel är när jag för ett tag sedan var på middag hos några vänner tillsammans med Annika, då jag hade med mig kameran för att öva mig i att ta snygga bilder av deras hus.

Påsk förknippas annars som så många andra högtider med familj, och jag råkar veta att du har ett litet barnbarn som nu är ett och ett halvt år. Hur är det att ha blivit farfar?
Det är helt underbart. När vi träffas blir det väldigt intensivt eftersom vi bor på olika håll, min son och hans familj bor i Norge, men det är så kul när vi träffas. Det är inte bara faktum att jag nu är äldre än jag var i relationen till barn när jag själv blev förälder och att jag nu ser barn med lite mer erfarenhet av livet, det är även det att man som farfar får skämma bort sitt barnbarn på ett sätt som man inte gör med egna barn. Jag ser verkligen fram emot att Charles kommer hit så att vi kan springa, leka, klättra och hoppa tillsammans.

När vi är inne på barn, även om Charles har långt kvar till skolåldern, så rekommenderar många skolor idag att barnen har egna datorer och surfplattor, en del redan från första klass. Hur ser du på det?
Jag tycker att det är positivt. Teknik som den kommer verkligen stort nu och lilla Charles kan redan behärska en iPhone i mångt och mycket.
Det är viktigt att inte sätta upp hinder. Men jag hoppas också att skolan följer sitt ansvar och lär barnen att räkna och skriva utan teknikens hjälp.
Viktigt är också att barnen fortfarande rör på sig och är aktiva så att vi inte ser en mängd hälsomässigt negativa effekter av det.

Vad har du för planer för din egna, närmaste framtid?
Ja, det är ju för tidigt att pensionera mig, en helt omöjlig tanke. Det känns som om jag fått en ny morot att arbeta mot och det spritter i kroppen att göra någonting nytt. Möjligheten att köpa The Real Estate Agency Marbella öppnades för bara några veckor sedan, och beslutet togs över en helg, så det är vad mina planeringstankar går till just nu. Jag tror på framtiden. Och så kommer förhoppningsvis barn och barnbarn och hälsar på över påsk och då ska jag spendera den begränsade lediga tid jag har på kvalitetstid med dem. Lite längre fram hoppas jag att ha tid till att resa till Sverige och spendera lite tid i vårt fritidshus mitt ute i skogen vid sjön.
Jag verkar ha en extra dos endorfin i blodet så allt känns positivt.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.