Män under hormonernas inflytande

Mäns könsorgan indelas i de inre och de yttre. De yttre är pungen och penis, och de inre är testiklar, bitestiklar, sädesledare, sädesblåsor och prostata. Testiklarna ligger i pungen. I testiklarna skapas könscellerna, som är sädescellerna. Sädescellerna mognar när de går från testiklarna till lagringsplatsen i bitestiklarna genom ett långt och invecklat kanalsystem. Mellan dessa kanaler finns de leydiska cellerna som producerar det manliga könshormonet  testosteron. Det finns två typer av testosteron, nämligen det fria och det bundna. Det är det fria som är det verksamma. Sädescellerna kan föras vidare från bitestiklarna genom sädesledarna som går genom inguinalkanalen och runt urinblåsan, där de får kontakt med sädesblåsorna. Sädesblåsorna ligger på baksidan av prostatan, vid urinblåsans bakre vägg. Här kan sädesblåsorna tömma sig i de sädesledare som passerar förbi. När sädesblåsorna har tömt sig i sädesledarna fortsätter de till prostatan. Igenom prostatakörteln passerar både sädesledare och urinledaren. När prostatan är frisk har den formen och storleken som en kastanj. Prostatans funktion är att producera sädesvätska, som är den vätska som sädescellerna simmar i, och på det sättet göra säden redo för att stötas ut.

Prostata och testosteron
Dessvärre har prostatan en tendens att växa med åldern. Prostataförstoring drabbar minst hälften av alla män någon gång i livet. Som sjuksköterska lärda jag mig att vid 50 års ålder hade 50 % av alla män förstorad prostata, vid 60 år 60 % osv. Det rekommenderas att män som fyllt 40 år årligen kontrollera prostatan hos läkare. Hos män, liksom hos kvinnor, uppstår det med åldern en rubbning i hormonbalansen. Det kallas andropausen. Det finns dock läkare som menar att män inte har någon övergångsålder. Hormonet testosteron bildas från kolesterol. Testosteron har en alldeles speciell påverkan på hela den manliga kroppen. Man kan säga att testosteron är det samma som östrogen är för kvinnor. Testosteron har en enorm effekt på det mentala tillståndet och på humöret. Med åldern minskar bildandet av testosteron. Man räknar med att testosteronet minskar med 1,5 % per år från det att en man fyllt 30 år, vilket dock först märks vid 40-55 års ålder. Symptomen på att testosteronet börjar bli lågt är att muskelmassan och styrkan minskar, trötthet, depression, ökad risk för typ 2 diabetes, brist på motivation och sexuella problem, förstorad prostata, bilring i midjan, håravfall m.m. En del undersökningar kopplar även samman nedsatt testosteronnivå med hjärtproblem, minnesförlust och svagt skelett. Låg testosteronnivå kan även leda till utsöndring eller omvandling av andra hormoner, t ex östrogen. Testosteronnivån hos friska män varierar kraftigt, så alla män upplever inte förändringarnalikadant.

Kosten
Enligt mig ska du som man inte bara acceptera ovanstående degeneration som ett oundvikligt åldersfenomen. Det finns en hel del som du själv kan göra. Först och främst kan du minska risken och generande symptom genom att ha en sund livsstil. Livsstilsförändringar kan medverka till stor framgång i hormonnivåerna. Var särskilt noga med stress och kanske är det även nödvändigt att minska ditt alkoholintag. Se till att hålla vikten, då en låg testosteronnivå lätt leder till magfett. Ät en allsidig kost med mycket frukt och grönt. Massor av blomkål och broccoli osv. men även gärna gula och orange livsmedel med mycket karotener, t ex morötter, tomater, aprikoser och pumpafrö. Om du inte tycker om grönsaker så grilla dem, blanda dem i annan mat, t ex i färs, sallader, ha dem i smoothies, juicer osv. Det finns ett hav av bra kokböcker om dessa ämnen. Drick gärna te på brännässla, vilket i undersökningar har visat ge en positiv effekt på testosteronnivån. Se till att få i dig de sunda fettämnena. Här menar jag fett från fisk, nötter, frön, oliver m.m. Selleri är bra. Det innehåller Larginine som är sexuellt stimulerande för både män och kvinnor. Havre har också en positiv effekt på sexualdriften. Därför är det en bra idé att t ex låta havre ingå i din frukost, antingen som müsli eller med en portion havregrynsgröt. Granatäpplejuice har ett högt innehåll av antioxidanter och har en god effekt om det handlar om erektionsproblem. Dessutom smakar det ljuvligt. Låt den ledsaga din havregrynsgröt istället för kaffet. Drick rikligt med vatten och minska ditt intag av kaffe, cola och andra alkoholhaltiga drycker då de påverkar testosteronnivån negativt. Speciellt viktigt är det att vara uppmärksam med alkohol; öl, vin osv. En undersökning genomförd på 6 500 män över 17 år visade att ett månatligt intag på mer än 700 ml alkohol har ett direkt samband med förstorad prostata. Ack ja, det sägs att vin är bra för hälsan, men kanske inte alltid och i alla sammanhang. Så vill du njuta av lite alkohol så använd din självdisciplin och gör det med måtta. Var noga med att äta mat med zink, t ex ostron och skaldjur, magert kött som t ex kalkon, magert nötkött, bönor, korn, nötter och frön. Se upp med rött kött och med det även hamburgare och korv. Belasta inte din kropp med raffinerade kolhydrater såsom socker, wienerbröd, croissanter, kakor, vitt bröd, pasta och ris, feta mjölkprodukter, ost, choklad, läsk och koffeinhaltiga drycker.

Hjälp till självhjälp med bra kosttillskott
För bra sädesproduktion med hög kvalitet krävs det en lång rad näringsämnen. Därför rekommenderar jag en bra multivitamin/mineralprodukt som bas, t ex Maksimum, som förutom vitaminer och mineraler även innehåller ginseng, gele royale, chorella m.m. Omnimin/OmniX är en stark vitamin/mineralprodukt. Flytande Mivitotal innehåller utöver vitaminer och mineraler även alla aminosyror, vilka är nödvändiga för en god sädesproduktion. Spektro innehåller utöver mineraler och vitaminer en mängd örter. Tala med din hälsokostbutik för att finna den produkt som passar just dig bäst. Omega 3 fettsyror, gärna i kombination med Omega 6, stärker bl.a. hormonbalansen. Zink, ta 20-40 mg per dag. Det tas bäst upp i kroppen om det intas om kvällen. Den dagliga kosten innehåller sällan tillräckligt med zink, det gäller speciellt om du har ett aktivt sexliv med yppiga ejakulationer, då det utsöndras ca 1 mg per ejakulation. Zinkbrist kan leda till problem med immunsystemet, humöret och huden. Zink är dessutom mycket känsligt för kaffe, tobak och alkohol, så zinkmängden i kroppen urholkas lät på många fronter. Förmågan att uppta zink försämras dessvärre med åldern. På 1970-talet visade undersökningar att zinktillskott kunde få en förstorad prostata att minska. Hur viktig zinken än är, är det viktigt att inte ta det i för stora doser, då det kan leda till ett nedsatt immunförsvar. B-vitaminer kan tillföras för att minska stress och för att ge mer energi och harmoni. Se även till att få tillräckligt med D3, magnesium och selen.
Brännässla – ett intag av högt koncentrat av nässlor, som finns att få i kapselform, kan medverka till att höja testosteronnivån. Förstorad prostata hör även ihop med de manliga hormonerna, så det kan vara lite svårt att särskilja de två sakerna, då förstorad prostata är en hormonellt betingad åkomma. Det har visat sig att brännässla också har en positiv effekt på en förstorad prostata. Vitlök – det kan vara gynnsamt att tillföra vitlök i din dagliga kost. Vitlök finns i flytande form, i kapsel och i tablettform. I många kulturer är vitlöken känd som ett afrodisiakum, som ger bra kraft. DHEA, som kallas för ungdomshormonet, är ett viktigt förstadium till könshormoner. Det rekommenderas vid en för låg nivå för att undvika för tidiga åldringsprocesser. Det finns många delade meningar om DHEA, men tala med din läkare om det.  DHEA säljs inte i EU, men finns i naturlig form i råmjölk, som finns i produkten Muno Cocostrum, som även innehåller naturligt testosteron samt andra immunstärkande ämnen. Det finns många naturliga medel som kan hjälpa för både lust och förmåga, t ex Maca, som egentligen är en matprodukt, som är bra för både kvinnor och män, ginseng gynnar testosteronet och stärker njurarna, Muira Puama och Tribulus terrestris kan båda medverka till att öka testosteronet med 50 %. Aminosyran acetyl-L-carnitin kan också öka produktionen av testosteron. Bra ämnen är även Rosenrot, Ginkgo biloba, Gele royal, m.fl. Prelox, från Pharma Nord, är en kombination av L-arginine, taurin och pycnogenol. Det har blivit ett känt och skattat naturmedel hos äldre män för att främja sexlusten, njutningen och förmågan. Det är helt fritt från biverkningar.

Små tips
Det härliga idag är att många män önskar vara sexuellt aktiva, även om de hör till den äldre generationen. Många män beställer därför syntetiskt testosteron över nätet. Låt bli att göra det – det kan, enligt min mening, vara allt för farligt. Behöver du tala om ditt sexliv så vänd dig till en sexolog. Det finns många läkare och sjuksköterskor som har den utbildningen. De kan hittas på nätet, om du inte vill tala med din vanliga läkare. Motionera. Produktionen av testosteron hör samman med ökad muskelmassa. Det har visat sig att träning av de stora muskelgrupperna, endast två gånger per vecka, kan öka muskelmassan med upp till 30 %. Samtidigt ökar både förbränningen och benmassan. Det kan vara en bra idé att kombinera löpning med viktträning, gärna med hög intensitet. Träning med vikter medför en ökad testosteronnivå oavsett ålder. Är det inte möjligt, så se till att promenera minst 30 minuter om dagen. Akupunktur, eventuellt i kombination med örter, har även det visat sig kunna hjälpa i kontrollen av den manliga könsdriften, speciellt när nålarna sätts in ovanför njurarna, som enligt den kinesiska medicinen är knutna till livskvalitet och sexualitet. Undvik varma och åtsittande kläder. Fritt efter Louise Hays omkring männens sexualitet. Använd tankemönster som: Jag accepterar och glädjer mig över min manlighet. Jag är ung i sinnet och accepterar min styrka.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.