Zink är viktigt för din kropp

Zink är viktigt för din kropp


Zink innehåller viktiga antioxidanter och enzymer samt hjälper till att stärka immunförsvaret.
Zink väcker uppmärksamhet hela tiden. Det finns koncentrerat i håret, naglarna, och i alla delar av nervsystemet, samt huden, levern, skelettet, blodet, bukspottkörteln, njurarna, hypofysen och den manliga könsvätskan. Zink verkar normaliserande på prostata medan zinkbrist kan leda till testikelcancer och förstorad prostata. Det kan även leda till att man får sår på och nedsatt blodtillförsel i benen. Men när zinknivåerna i kroppen är tillräckligt höga ökar blodmassan i de områden där blodkärlen är trånga, samt skyddar mot kroniska infektioner orsakade av tuberkulos.
Småsår läker tre gånger så fort om zinknivåerna är tillräckliga och zink har också en läkande effekt på brännsår. Enligt uppgifter kan det också verka som motgift mot vissa former av förgiftning till följd av t.ex. marijuana och hasch.
Det stämmer att många människor har blivit sjuka av allt för mycket zink i t.ex. luftföroreningar eller av vatten från galvaniserade rör eller grytor. Men i de allra flesta fall anses zink vara ofarligt. En av världens ledande experter inom spårämnen, Dr. Henry A. Schroeder från Dartmouth Medical School, menar att äldre människor bör ta minst 10 mg zink per dag. Kvinnor som är gravida eller som äter p-piller har också behov av zink då de lättare kan komma att drabbas av zinkbrist.
Zink utgör en viktig del av hälsan, menar forskarna. Zinkbrist hämmar inlärningsprocessen hos både människor och djur, och det är en bidragande faktor till schizofreni. Zinkbrist har också en betydande faktor vid ökad trötthet, mottaglighet för infektioner och känslighet att få sår. Det har även negativ påverkan på uppmärksamheten och inlärningsförmågan. Zinkbrist i aortan kan i sin tur medföra arterioskleros.
Det är vanligt att zinknivån hos diabetiker är låg, så då kan det vara en bra idé att ta extra B6-vitamin i samband med zink, då zink utsöndras vid B6-vitamin brist. Zink används vid alla typer av hudsjukdomar, från olika utslag till psoriasis samt om man har problem med hår och naglar. Äldre människor, gravida och ammande har ett ökat behov av zink, liksom att behovet av det ökar efter operationer, blodproppar i kranspulsådern och vid andra stora påfrestningar.
Zinktabletter kan köpas hos Vitamina i Centro Idea.

Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.