Korta nyheter juni 2013

Korta nyheter juni 2013

Repsol får ytterligare två år till att leta gas vid Costa del Sol
Oljebolaget Repsol har just fått förlängt tillstånd till att leta gas i havet utanför Costa del Sol. Det är Industriministeriet som har beviljat förlängningen, som nu gäller fram till sensommaren 2015. Sedan 2004 har Repsol lämnat in ansökningar om att få utforska havet utanför kusten då det förmodas att det där kan finnas stora mängder gas. Tillsvidare har Repsol dock inte kunnat påbörja arbetet. Ett tillstånd gas ut 2004, men jakten efter gas började först 2011. Innan det kunde startas skulle nämligen undersökningar kring de miljö- och turistmässiga konsekvenserna genomföras. Det slutgiltiga godkännandet gavs alltså inte förrän 2011, men på villkor att arbetet endast fick pågå under perioden februari till april varje år, detta för att undvika att turismen i området skulle drabbas, liksom valarnas vandring i Medelhavet. Eftersom miljöundersökningarna blev långdragna har Repsol nu fått ett förlängt tillstånd, till 2015. De många förseningarna har bland annat inneburit att bolaget tvingats flytta oljeplattformen som de hade utanför Costa del Sol till Marocko.
Undersökningarna kommer inte pågå under mer än 29 till 41 dagar, och om det skulle visa sig att det finns gas i havet måste Repsol ansöka om ytterligare tillstånd för att få fortsätta arbetet. Projektet har mött stort motstånd, speciellt då borrplattformen kommer placeras i havet mellan Fuengirola och Mijas, och då det kommer att ha stor påverkan på turismen i området.

 

Sex månaders frist till Sean Connery
Den skotska skådespelaren Sean Connery och hans fru, Micheline Roquebrune, har fått sex månader på sig att svara på frågor kring försäljningen av deras egendom i Marbella, känd som Casa Malibu. Ordern kommer från domstolen i staden där undersökningen i korruptionssaken känd som Operación Golfdinger leds. Undersökningen har naturligtvist och kanske passande fått sitt namn efter Connerys James Bondfilm med samma namn.
Paret, som idag bor på Bahamas, kom upp i fallet först för tre år sedan, som en del av skandalen, vari de beskylls för oegentligheter i samband med försäljningen av egendomen. Paret hade då haft egendomen i 20 år och uppenbarligen sålt den för 5,5 miljoner euro.
Efter försäljningen byggdes 72 lägenheter på tomten, trots att det bara var utställt tillstånd för fem hus, och hela detta bygge ska ha genererat en vinst på 53 miljoner euro, varav en del ska ha överförts till ett utländskt bankkonto. Domstolen menar att Connery, nu 82 år, samt Roquebrune ska ha varit delaktiga i det hela och samarbetat med det bolag som byggde lägenheterna.
Bland de totalt 17 åtalade i fallet finns även före detta Marbellaborgmästaren Julián Muñoz (GIL) och den före detta tekniska direktören i kommunen Juan Antonio Roca.
År 2010 var Connery och Roquebrune kallade till förhör, men uteblev, vilket de försvarade med ålder och dålig hälsa. Då fick det av domstolen möjlighet att svara skriftligt på en mängd frågor, men fortfarande idag har domstolen inte erhållit svar från paret och nu är tålamodet slut. Därför har paret nu har fått en sista chans med en tidsfrist på sex månader. Om de svarar kommer man att analysera svaren och därefter ta ställning till hur man går vidare. Om domstolen inte får svar inom den utsatta tidsfristen kommer man att överväga utställandet av en internationell arresteringsorder.

 

48 tågstationer riskerar att stängas
Ministerio de Tomento, som bl.a. täcker infrastrukturen, letar hela tiden efter områden att skära med sparkniven. Nu har ministeriet riktat blicken mot det statligt ägda tågbolaget Renfe och ett förslag har lagts fram om att stänga 48 tågstationer samt reducera ankomster och avgångar med i genomsnitt 32 procent över 127 linjer.
Stängningen skulle drabba de minst ekonomiskt lönsamma linjerna som i genomsnitt bara har en beläggning på 8,4 procent och där intäkterna från biljettförsäljningen bara täcker 16,2 procent av omkostnaderna för driften.
Bland de berörda linjerna finns Valladolid-Ávila, Madrid-Ávila och Vigo-Ourense, medan även Huelva i Andalusien förväntas få färre tåg.
Ministern i Fomento, Ana Pastor, PP, har dock sagt att man inte kommer att stänga ned några tåglinjer, utan att tågen bara inte ska stanna på de olönsamma stationerna. Men livstiden för stationerna utan tåg kommer kanske bli begränsad.
Sparkniven drabbar tågbolaget Renfes olönsamma linjer.

 

Mer än 95 000 tomma bostäder i Málagaprovinsens 15 största kommuner
Antalet tomma bostäder i Málagaprovinsen har inte ökat så mycket som man fruktade.
Högst på listan över kommuner med tomma bostäder ligger Rincón de la Victoria med 12,7 procent tomma bostäder, vilket motsvarar mer än 4 000 bostäder. Samtidigt är Rincón de la Victoria den stad i Spanien som upplevt den största ökningen av tomma bostäder under perioden 2001 till 2011. Motsvarande siffra för hela provinsen har ökat med 413 procent.
Undersökningen, som är genomförd av INE, Spaniens statistiska institut, kan samtidigt konstatera att siffrorna inte är så höga som det fruktades från början. Undersökningen visar att städer med många invånare också är de med högst antal obebodda bostäder. I Málaga finns det 28 410 tomma bostäder, i Marbella är siffran 11 379, Torremolinos 7 993 och i Mijas 7 003. Rincón de la Victoria har flest näst flest tomma bostäder efter Conil de la Frontera i Cádizprovinsen, där antalet tomma bostäder har ökning med 474 procent under de senaste tio åren, samt av Mogán i Las Palmas på Gran Canaria, som sett en ökning med 469 procent.

 

Så tycker spanjorerna
Barometern för spanjorernas åsikter och tankar, institutet Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), har just tagit tempen bland landets invånare gällande en rad aktuella ämnen.
Högsta poäng är 10.
Kungafamiljen uppnår endast 3,68 poäng medan motsvarande siffra vid den senaste mätningen, 2011, var 4,89. Den låga poängen sägs bl.a. bero på prinsessans Cristinas man, Iñaki Urdangarin, som står anklagad för korruption. Prinsessan själv är också misstänkt. Det har heller inte hjälpt att kung Juan Carlos verkar ha en utomäktenskaplig romans samt att det råder misstankar om att han kan ha gömt undan pengar i Schweiz. 1995 utgjorde monarkin fortfarande den institution som det spanska folket litade på mest, och på den tiden uppnådde de 7,4 poäng.
Dock har inte kungafamiljen den längsta poängen.
Landets regering, ledd av PP, får endast 2,42 medan den poängen för landets politiska partier tillsammans får nöja sig med 1,63.
De två nationella polisavdelningarna för högst poäng; Policia Nacional 5,65 och Guardia Civil 5,51, medan Försvaret får 5,21.
Det som bekymrar spanjorerna mest är arbetslösheten och 81 procent av de tillfrågade har kryssat i den rutan.
CIS har samtidig frågat katalanerna och baskerna om huruvida de ställer sig för självständighet. På den frågan svarade 37 procent av katalanerna ja och 25,7 procent av baskerna är för ett självständigt Baskien.

 

Ny kustlag räddar bostadsägare
I bara Andalusien har nu 4 604 bostäder räddats från rivning, tillsammans med 863 chiringuitos och 109 hotell.
Den nya kustlagen, Ley de Costas, som den spanska kongressen nyligen antog och som ersätter lagen från 1988, räddar situationen för många bekymrade bostadsägare. Den gamla lagen dikterade att man inte fick bygga närmare än 100 meter från vattenbrynet. Beslutet tog hänsyn till miljön och den traditionella regeln i landet att alla kuster ska vara tillgängliga för alla spanjorer.
Som bekant har det dock byggts mycket, både privata bostäder, hotell och strandbarer – de så kallade chiringuitos, mycket nära vattnet. Många människor, både spanjorer och utlänningar, har köpt dessa bostäder som vad de såg hade alla nödvändiga tillstånd. Köparna har alltså skrivit under kontrakten i god tro. Ändå har myndigheternas arbete med en ny kustlag och tillämpning av en sådan regel inneburit att bostadsägare levt under hot om att deras egendom skulle vara i riskzonen för att rivas.
Den nya lagen ger nu många av dessa bostäder amnesti och ägarna får tillsvidare behålla sina egendomar i ytterligare 75 år. I vissa fall har regeln ändrats från 100 meter till 20 meter.
De nya reglerna omfattar totalt 170 ändringar som godkänt av medlemmar av det styrande partiet, PP, samt det katalanska partiet CIU.
I bara Andalusien har nu 4 604 bostäder räddats från rivning och det samma gäller 863 chiringuitos och 109 hotell. Det gäller dock inte det mycket omtalade och utskällda hotellet Agarrobico i Almería, som bara ligger 25 meter från vattenbrynet.
PP menar att den nya lagen kommer att hindra byggandet av nya byggnader som hotellet, men miljöorganisationernas kritik pekar på att regeringen är på väg att privatisera landets stränder.

 

Skvallerbytta utlämnas inte till Schweiz
Hervé Falciani utlämnas inte då han enligt spansk lag inte begått något brott.
De schweiziska myndigheterna har bett Spanien utlämna Hervé Falciani, den före detta medarbetaren i banken Hong Kong Shanghai Bank Corporation (HSBC), som mellan åren 2006 till 2008 stal över 130 000 kunders information i bankens Schweiziska avdelning, som nu befinner sig i Spanien.
Högsta domstolen i Spanien, Audencia Nacional, har dock nyligen fattat beslut om att man inte kommer att utlämna mannen då han inte begått något brott enligt spansk lag.
Falciani kom till Spanien för ett år sedan med båt till Barcelona, där anhölls han eftersom han var efterlyst av Interpol. Men i samband med det beslutade landet att han skulle få en rättvis behandling i Spanien. Sedan blev han frigiven under tiden som fallet behandlades. Idag samarbetar han med de spanska antikorruptionsåklagarna och lever under beskydd eftersom hans liv anses vara i fara på grund av information som han lämnar som inte bara berör rika människor som undangömmer pengar i Alperna, utan även information om maffiamedlemmar och terrororganisationer.
Av de 130 000 namn som har lämnats är 659 spanjorer och skattemyndigheten har redan hämtat hem 250 – 300 miljoner euro i skatt tack vare Falcianis listor.

 

 

Ett meddelande från Kustradion…
”Det är med tungt hjärta som jag (Jennie Jonsér, red.anm.) nu meddelar dessa nyheter. Kanske för att se om det inte finns ett litet halmstrå att hänga sig fast vid… eller om någon skulle vilja ta över Kustradions sändningar och driva radion vidare på Costa del Sol och globalt via Internet.
Tyvärr finns det idag inte ekonomiska möjligheter för mig att driva radion vidare. Dock måste jag säga att det idag inte råder någon som helst oro för att radion ska läggas ner av Junta de Andalucía, utan det är just den ekonomiska situation som råder i Spanien. I dagsläget har Kustradion endast en inkomstkälla och det är ett företag som annonserar i sändningarna. Vi på Kustradion är otroligt glada och tacksamma för alla som trott på radion och som funnits med på vår resa.
Men nu efter snart 13 år är denna resa är på väg att gå mot sitt slut och sändningarna kommer att stängas av den 30:e juni, om inget mirakel sker!”
Har du tips på vad som kan göras för att rädda Kustradion så hör gärna av dig till Jennie Jonsér, Radiochef; jennie@kustradion.es, www.kustradion.es.

 

Möjligheterna att åka tåg till Marbella undersöks ytterligare en gång
Den länge efterlängtade förlängningen av lokaltåget till Marbella kan nu kanske bli verklighet. Det handlar om tåget som kör från Málaga och som för tillfället har sin slutstation i Fuengirola. Under årens lopp har det funnits många planer och ännu fler rykten om att en förlängning av tåglinjen skulle realiseras och nu tas det första steget ytterligare en gång. Ministerio de Fomento, som bland annat ansvarar för infrastruktur i landet, har i alla fall tillsatt en kommission som ska undersöka möjligheterna till en förlängning, enligt dagstidningen Diario Sur.
”Man har skrivit under dokument, man har meddelat ärenden, man har talat om snabbtåg, men när det kommer till ministeriet är det enda som vi känner till en avsiktsförklaring”, säger ministern för Fomento, Ana Pastor, till tidningen. Ministeriet ska nu undersöka om projektet kan genomföras både geografiskt och ekonomiskt.
Ett av problemen vid byggandet av en förlängd tåglinje är den täta bebyggelsen i det berörda området. Av den anledningen har det talats om att bygga en undergjordisk linje, vilket enligt Junta de Andalucía skulle utgöra en prisskillnad på fyra miljarder euro jämfört om banan skulle byggas ovan jord.

 

Världens enda smurfby gör sig redo för Smurfarna 2
I juli har filmen Smurfarna 2 världspremiär varför invånarna i den lilla byn Júzcar i Serranía de Ronda redan nu är igång med att måla alla husen blå, vilket även inkluderar kyrkan, som nu ytterligare en gång får en blå skrud. Totalt har det köpts in 100 hinkar vilket motsvarar över 2 500 kilo blå målarfärg. Byns borgmästare, David Fernández, som redan varit i kontakt med Sony Pictures, som står bakom produktionen av Smurfarna 2, berättar att byns invånare ser mycket högtidligt på titeln som världens enda smurfby. Borgmästaren har redan avslutat förhandlingarna med Sony och denna gång kommer byn, trots endast 250 invånare, vara beredd att möta alla turister som efter filmpremiären kommer för att besöka den. Det kommer bland annat att finnas många fler parkeringsplatser för både bilar och bussar, souvenirbutiker samt olika aktiviteter som har med smurfarna att göra.

 

Dopingdom i dopingfall överklagas
Efter att domen i dopingskandalen, känd som Operación Puerto, äntligen föll i slutet av april har Den Internationella Cykelunionen, UCI, Den Internationella Anti Doping Agenturen, Wada, Den Italienska Olympiska Kommittén, CONI och den spanska åklagaren i fallet enligt BBC överklaga i fallet om att de 200 beslagtagna bodpåsarna ska förstöras. Nu vill de istället att ägaren till blodet ska offentliggöras. Den huvudmisstänkta i faller är den spanska läkaren Eufemiano Fuentes, som dömts till ett års fängelse för att ha riskerat folkhälsa genom att bl.a. dopa cyklister.

 

Spaniens skuld på nivå med andra EU-länder
Spaniens ekonomi är enligt Eurostats, Det Europeiska Statistiska Institutet, som nyligen offentliggjort euroländernas offentliga skuld 2012 i förhållande till BNP, på samma nivå som genomsnittet i euroländerna.
I genomsnitt är skulden i de 17 euroländerna 85 procent och Spanien ligger alltså på exakt samma siffra. För fem år sedan låg skulden på 36 procent.
I jämförelse ligger de 27 EU-ländernas skulder på i genomsnutt 91 procent.
Värst är Grekland som har en skuld på nästan hela 160 procent. Även Italiens och Portugals skulder sträcker sig över 100 procent.
Enligt Maastrichtfördraget från 1991 får inte den offentliga skulden i ett medlemsland överstiga 60 procent av BNP, men det är ytterst få länder som klarar av den gränsen.

 

”Svarttaxichaufförer” under luppen
Junta de Andalucía har fattat beslut om att intensifiera utredningen kring förmodade ”svarttaxichaufförer”. Sedan början av 2012 har 161 fall kring svarttaxi hamnat under luppen och av dessa har redan 42 fått böter för att ha erbjudit körningar utan tillstånd. Böterna ligger mellan 1 501 euro och 4 601 euro.
Utöver att stoppa den olagliga taxiverksamheten i Andalusien vill Junta de Andalucía skydda de chaufförer som har taxitillstånd, som kämpar för sin överlevnad i dessa tider. Värt att tillägga är också att de som använder sig av svarttaxibilarnas tjänster inte skyddas av konsumentlagen.
Då det inte är en lätt uppgift att lokalisera ”svarttaxichaufförerna” har Junta de Andalucía ingått ett samarbete med Andalusiens taxichaufförer, som naturligtvist är glada över arbetet med att stoppa de olagliga taxikörningarna.

 

 

Shejken kommer inte bygga någon lustbåtshamn i Marbella trots allt
Den qatariske shejken Abdullah Al-Thani, samma man som äger fotbollsklubben Málaga CF, kommer troligtvist inte att bygga lustbåtshamnen La Bajadilla i Marbella.
Utbyggandet av hamnen har annars varit det mest ambitiösa projektet på Costa del Sol under de senaste två åren och hamnen förväntades bringa 1 221 båtplatser och en hamn för större kryssningsfartyg samt 3 000 arbetstillfällen.
Men nu har den andalusiska lokalregeringen tagit det första steget i arbetet med att annullera tillståndet driften och hamnbygget. Tillstånds till projektet skrevs i ett avtal under i december 2011. Avtalet gick ut på att shejken skulle genomföra utbyggnaden av hamnen samt stå för driften av den i samarbete med ett bolag som ägs av Marbellakommun. I början av 2012 övertog han så driften av den nuvarande hamnen, där det idag finns plats till 268 båtar. Men shejken har inte betalat den avtalade årshyran på 750 000 euro. Detta skriver dagstidningen El País. Det sägs också att han inte har betalat leverantörer och säkerligen inte heller krävt in hyra för de existerande båtplatserna, för vilka de andalusiska hamnmyndigheterna, APPA, tidigare har tjänat 900 000 euro om året. De uteblivna betalningarna har lett till att shejken fått betala böter på 25 000 euro, två gånger, och nu senast en bot på 130 000 euro efter att han inte reagerade på de förstnämnda. I januari gav myndigheterna honom en tidsfrist på tre månader, en frist om löpte ut i maj.
Enligt dagstidningen Diario Sur har flera andra bolag, bland dessa ett engelskt och två saudiarabsiska, visat intresse för att överta rättigheterna till driften och utbyggandet av lustbåthamnen.

 

Utlånad bok tillbaka till bibliotek efter 52 år
Det är första gången i Nerjas historia som en biblioteksbok lämnats tillbaka efter hela 52 år. Mannen, en pensionär, som önskar vara anonym, har haft boken stående i sin bokhylla under alla år han tidigare bodde i Nerja. Men han fick även med sig boken när han flyttade till Málaga, där han bor idag. Varje gång boken fångat hans blick har han fått dåligt sambete och därför bestämde han sig nyligen för att lämna tillbaka boken till biblioteket.
Tidigare har det hänt att böcker lämnats tillbaka efter fyra, fem år, men enligt kommunborgarrådet José Miguel Jimena (PP) är det första gången i stadens historia som en bok har varit utlånad så länge. Boken ”El lenguaje, introducción lingüística a la Historia” av Joseph Vendryès, lånades ut den 25 maj 1961 och finns nu återigen i bokhyllorna på biblioteket Salvador Rueda i Nerja.

 

 

Årets Vueltalag på plats
Arrangörerna av Spanien Runt, Vuelta a España, har gett wild cards till spanska Caja Rural, franska Cofidis och tyska Team NetApp-Endura. Utöver dessa deltar naturligtvist även de 19 i förväg kvalificerade lagen som utgör en del av UCI World Tour.
Det blir den 68:e gången som tävlingen som börjar den 24 augusti Villanova de Arousa i Galicien körs. Förra året kom inte Vueltan till södra Spanien eftersom det inte fanns några sponsorer för det, men i år körs alltså tre etapper i Andalusien. Etapp åtta går från Jerez de la Frontera, etapp nio från Antequera till Valdepeña de Jaén, och tillslut leder den 10:e etappen från Torredelcampo till Gûejar Sierra i Granada.
Tävlingen omfattas av 21 etapper och är totalt 3 319,1 km långt och målgången sker den 21 september i Madrid.

 

Kungen avstår sin yacht
Spaniens kung Juan Carlos har bestämt sig för att överlämna sin yacht, Fortuna, till staten. Enligt kungahuset menar monarken att det i dessa svåra tider inte ger någon mening att ha en lustbåt. Båten var en gåva från lokalregeringen på Balearerna samt en grupp företagare, som gav 21 miljoner euro till att betala gåvan.
Fortuna är 41,5 meter lång och ligger vanligtvist i hamnen vid Palma, på Mallorca, i närheten av kungafamiljens sommarresidens, Marivent.
Båten är dock dyr i drift, t ex så kostar det 20 000 euro att fylla upp tanken.
Senaste gången kungen använde båten var i augusti förra året då han var ute på en sex timmar lång seglats. Kungen har nu alltså bestämt sig för att avstå från båten för att ”föregå med gott exempel”.
Innan denna båt hade kungen två andra med samma namn, varav den senaste var en gåva från den nu avlidne saudiarabiska kungen Fahd.
Ministerrådet ska nu avgöra huruvida staten ska behålla eller sälja yachten.
Senast seglades Fortuna i Palmabukten, i augusti förra året.

 

Ingen kris i spanska sexbranschen
Trots skyhög arbetslöshet och mindre pengar över i plånboken till nöje och fritid upplever sexbranschen i Spanien en enorm tillväxt för tillfället. Det handlar både om de exklusiva eskortklubbarna i Marbella, med priser från 700 euro för tre timmars underhållning, och vanliga prostituerade i industrikvarteret i Guadalhorce liksom de många sexbutiker som poppar upp i städerna och på Internet.
Man menar att en del av tillväxten i denna redan mycket lukrativa bransch skulle beror på de populära böckerna om Christian Grey, Femtio nyanser trilogin, som har sålts i miljontals exemplar över hela världen. Böckerna har gjort det spännande att köpa sexleksaker och på så sätt blåst liv i parrelationer och äktenskap. Även om tillväxten i branschen är högre än någonsin tidigare visar trenden att fler väljer ”underhållningen” därhemma med egeninköpta leksaker och väljer bort nattlivets många erbjudanden.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.