Sol, sommar och semester

Med hotellets vita väggar bakom mig sitter jag bekvämt och avslappnat i en solstol vid poolen och bredvid mig leker ett par barn med sina föräldrar. En mexikan går runt och kontrollerar så att allting är rent och fint. Jag kryper in i skuggan, dels för att jag kan sitta och skriva bättre, men även för att min näsa blivit alltför röd efter gårdagens solning. Eftersom jag aldrig har mer än handbagage när jag reser var mitt solstift, med faktor 50, en av de saker som jag lämnade hemma efter att ha packat om fyra gånger, någonting som jag nu bittert ångrar. Solen är fantastisk. Den ger ljus, värme, glädje och en massa bra D-vitaminer, men den kan även orsaka stor skada.
Under semestermånaderna är det många av oss som reser över landsgränserna. Vi reser bort, vi får gäster eller båda delarna. Livet blir lättsamt. Hälsan sätts på stand-by. Vi står redo för sköna semesteräventyr. Det är skönt att slippa vardagen, flippa ur, gå på upptäcktsfärd och njuta av livet och varandra.

Solskydd
Det handlar om att sola långsamt och att aldrig bränna sig. Därför är det viktigt att använda ett bra solskydd och att använda tillräckligt med solkräm. Snåla inte och smörj ofta, gärna var annan, var tredje timme. Men faktiskt har det nu kommit ut en produkt på marknaden som förutom att vara vattenavvisande även lovar solskydd i tio timmar – det är P20 solserien från Riemann. Det är viktigt att du är vaksam innan du köper solskyddsprodukter. Många av dem innehåller nanopartiklar och hormonstörande ämnen. Var även uppmärksam på vilken faktor som är bäst för just dig. En SPF faktor 15 avvisar 95 %, medan en 30 avvisar 97 %. SPF skyddar mot UVB-strålar men var också noga med att produkten även ska skydda mot UVA. UVA-strålarna är de som tränger in längst och leder till skrynklig hud och orsakar den största skadan.
Derma solskyddsserie är svanmärkt och tillverkas i samarbete med astma- och allergiförbundet och dessutom är priset rimligt. Den är parfym- och parabenfri och innehåller inga brun-utan-sol-ämnen. Krämen är också vattenfast och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Serien finns både som spray och kräm samt även som aftersun.
Aloe Vera från företaget Avivir är också en solserie med en faktor 30 och en 15, samt aftersun. De har även en produkt som är speciellt framtagen för barn, Aloe Vera Kid sunsafe SPF 25. Dessa produkter är också svanenmärkta. Krämerna innehåller 70 % Aloe Vera så du stärker hudens försvar samtidigt som återuppbyggningsprocessen i huden sätts i gång när du solar, vilket minskar risken för soleksem.
Det finns även många andra bra ekologiska märken på marknaden, men det skulle ta alldeles för mycket plats att nämna dem alla.
Smörj in dig med solskydd ca 20 minuter innan du solar och det spelar ingen roll om du är mörk eller ljus, du bör ändå använda skolskydd. Naturligtvist bör du vara extra omtänksam och vaksam om huden är ljus eller skadad.
Utöver att vårda huden utifrån kan det även vara bra att förbereda huden inifrån. Företaget New Nordic har lanserat en solprodukt som heter Skin Care – Perfect Tan som förbereder din hud för solen samt bidrar till att bevara solbrännan. Produkten består bl.a. av kapris, mandarin och peppar.
Men kom ihåg att tabletter inte ersätter solskyddskrämer!

Solning
Solen kan både läka och ge njutning. Många människor som lider av ledsmärtor och psoriasis kan tydligt märka att solen hjälper, men solning bör alltid ske med måtta.
Ljushyade bör vara extra uppmärksamma och en del bör undvika solning helt. Förutom att bara sola maximalt en timme om dagen, och undvika den starkaste solen mellan kl. 12-17, är det också möjligt att äta sig till ett bra skydd. Ät mycket bra bär som t ex jordgubbar, blåbär, tranbär, hallon och björnbär. De hjälper till att skydda huden inifrån genom att neutralisera fria radikaler samt hjälper kroppens egen förmåga att producera kollagen som bidrar till att hålla huden frisk och elastisk.
Efter solning bör du alltid använde aftersun, det både svalkar och återfuktar. Om du, trots alla varningar, bränt dig kan du använda Aloe Vera gel, både för att lindra bränd hud och vid soleksem. Kombinera gärna Aloe Vera gel med att dricka Aloe Vera, det bidrar till en friskare hud med färre rynkor och så kan det även hjälpa vid förstoppning.
Om du bränner dig allvarligt och inte har Aloe Vera till hands kan yoghurt eller tomatsaft vara en bra första hjälpen så att du tar dig igenom natten. Dessa två ger direkt lindring. Även ett svalkande bad kan verka lindrande, men undvik tvål och badda försiktigt huden torr.
Använd gärna en snygg hatt eller keps när du vistas utomhus och ett par solglasögon av hög kvalitet bör vara en självklarhet för att förebygga eventuella ögonbesvär senare i livet.

Soleksem
Soleksem kan klia och vara mycket smärtsamt. Det uppträder som små, bleka, rödaktiga blåsor. Ett allvarligt eksem kan även orsaka huvudvärk, frossa och svindel. Om du vet att du lätt får soleksem kan det ofta förebyggas genom att du, ca två veckor innan du börjar sola, tar en kur med:

Betakaroten
Kalk och magnesium
Lecitin

Ät gärna också ett par skedar Aloe Vera.
Många lämnar vitaminerna hemma under semestern men trots att semester är härligt är det även en stressfaktor. Kom därför alltid ihåg att ta med en bas av bra vitaminer och mineraler som t ex Omnimin, Spektro m.m. samt en produkt med bra oljor som t ex Epa-Gla+, Omnikrill eller Cardiomega m.fl.

Brun-utan-sol
Som de flesta läsare förstått skriver jag denna artikel i Mexiko. Innan jag reste var jag vit som ett spöke, men jag ville gärna se ut som om jag hade en frisk och solkysst hud. Därför tog jag Skin Care Perfect Tan från New Nordic ett par veckor innan avresa, och så använde jag en bra brun-utan-sol de sista dagarna innan jag åkte.
Det finns många bra brun-utan-sol-produkter som ger en hälsosam och naturligt färg med fin glöd samtidigt som de verkar vårdande för huden, bl.a. Organic Tan, Anne Børlind, Allison m.fl. Företaget Vita Liberata har brun-utan-sol-produkter för alla tillfällen. Vill du läsa mer om alla produkter och deras användningsområden kan du hitta dem på: vitaliberata.com.
Kom ihåg att använda en specialhandske när du smörjer in dig med brun-utan-sol. På så vis undviker du gula handflator samt får en jämnare färg. Var försiktig vid knän och armbågar, vid vristen och vid fotsulorna.
Om du använder brun-utan-sol är det bra om du kommer ihåg att använda en bra skrubb som tar bort alla döda hudceller innan du smörjer dig. Det gör det lättare att få en fin och jämn färg. Har du nariga armbågar är det bra att först gnida in dem med lite citron.
En bra badsvamp är en bra hjälp vid skrubbandet men om du använder en hård svamp bör du använda den max 2-3 gånger i veckan.
Bland body scrub finns det flera bra produkter av hög kvalitet, bl.a. Nuxe, Urtegården m.fl. Själv tycker jag mycket om Himalayasalt scrub. Den används i duschen på fuktig hud. Saltet, rosmarinen och de sköna oljorna för bort alla spår av torr och narig hud.
Du kan även göra din egen scrub genom att blanda 1-2 dl olivolja med en matsked grovkornigt kökssalt.

Celluliter
Celluliter är någonting som kvinnor i alla åldrar kämpar mot och det är verkligen ett kvinnoproblem. Jag tror aldrig att jag ens har sett en man med celluliter. Så det är nog hormonrelaterat.
Vi blir speciellt uppmärksamma på våra skavanker när de nya shortsen ska på liksom när bikinin ska testas första gången. Dessa gropar, som sitter på rumpa och lår, i olika storlekar och fyllda med fett, vatten, och slaggprodukter ska bort, och så börjar kriget mot celluliterna.
Det finns många saker som vi kan göra i vardagen för att undvika cellulitchocken innan badsäsongen och att förebygga är som bekant bättre än att läka. För att förebygga är det viktigt att du rör på dig dagligen och dessutom är det bra om du motionerar regelbundet.
Se till att massera de utsatta områdena med en torrborste varje dag och låt dit dagliga bad avslutas med en kall dusch på de ovälkomna groparna. Kapslarna Grapenol innehåller citron- och vindruveextrakt och kan vara ett bra i kampen mot celluliterna då dessa stärker bindväven och motverkar bristningar i blodkärlen. Dessutom är de bra solskydd – men ersätter inte solkräm. Dosering 1-2 kapslar om dagen.
Utvärtes kan du varje dag använda en bra cellulitkräm som t ex Annemarie Børlind Bodyvital. Det är en skön gele som lätt masseras in i huden.
En bra cellulitmassage kan vara en behaglig metod för att minska celluliterna, men du bör nog räkna med ca 10 behandlingar.

Hudcancer
Om du plötsligt upptäcker märkliga sår, eller andra märken, som inte vill läka bör du låta din läkare ta en närmare titt på dem för att ställa en diagnos. Det finns många olika former av hudcancer, men den vanligaste är basalcellcancer. Jag måste betona att jag inte har någon erfarenhet av det, men läkaren Carsten Vagn Hansen skriver i sin bod ” Hvad fejler du i grunden” att man kan stryka på C-vitamin på märken med den vanliga hudcancern (basalcellcancer). Ta t ex 1-2 teskedar C-vitaminpulver och blanda det med vatten tills det löst upp sig och stryk det sedan på huden flera gånger om dagen. Men KOM IHÅG ATT ALLTID KONFRONTERA DIN LÄKARE FÖRST.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.