Ginseng – en himmelsk rot

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Ginseng kallas även Panax Ginseng. Panax är grekiska och betyder helande. Ordet Ginseng är en västerländsk förenkling av ordet ”Shing-Seng”, som på kinesiska betyder människoliknande. En Ginsengrot påminner nämligen om en människokropp med armar och ben.

Kineserna var de första som upptäckta
Ginsengens hälsosamma egenskaper. I Kina har Ginseng använts mot sjukdom i mer än 5 000 år. En gammal kinesisk skrift som handlar om medicinska växter förklarar att Ginseng förlänger liver, lättar sinnet och ökar potensen. Även i kejsartidens Kina värderades Ginseng högt – kinesiska kejsare drog till och med ut i krig för att erövra områden där Ginseng växte.
På 1300-talet tog Marco Polo med sig Ginsengen till Europa, men det tog ett tag innan européerna fick upp ögonen för Ginsengens egenskaper på allvar. Det var först under medeltiden som munkarna började intressera sig för Ginsengen. Munkarna använde roten som ett universalmedel mot sjukdom och trötthet och de trodde att alla kunde få nytta av Ginseng – om sjuka tuggade roten blev de pigga och om pigga tuggade roten skulle det öka deras vitalitet.
Panax Ginseng innehåller över 200 olika ämnen, men forskare ha huvudsakligen fokuserat på två ämnesgrupper. Det handlar om de så kallade ginsenosider och polyacetylener. Ginsenosiderna är viktiga ämnen då det är de som ger ginsengen dens energi- och koncentrationsstärkande egenskaper – forskningsförsök har även visat att det har effekt på cancer och typ 2 diabetes.
Även Ginsengens innehåll av polycetylener har legat till grund för en mängd undersökningar – de kan stimulera immunförsvaret, reglera blodtrycket och sänker kolesterolet.
Ginseng kan köpas hos Vitamina i Centro Idea. Det är Panax Ginseng och Gerimax Ginseng, och de kan fås i kapslar, tabletter eller i flytande form.

Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco