Regeringspartiets generalsekreterare nekar till att ha mottagit svarta pengar Generalsekreteraren för det spanska regeringspartiet, PP, och ledaren för lokalregeringen i Kastilien – La Mancha, María Dolores de Cospedal, har just hörts i fallet om PP:s svarta pengar. Det är den före detta kassören Luis Bárcenas, som påstås ha tagit emot pengar under bordet från flertalet företag som ville ställa sig in hos partimedlemmarna. Och en hel del av dessa pengar ska ha betalats ut i ljusskygga kuvert till medlemmar i partitoppen. Bárcenas har tidigare sagt att även den sittande statsministern, Mariano Rajoy, ska ha tagit emot svarta pengar. Då var det dock partisekreteraren som ställdes inför rätta då det enligt uppgift var han som mottog 7 500 euro. ”Det var jag som gav kuvertet till De Cospedal”, har Bárcenas sagt i en videokonferens mellan rätten och fängelset Soto del Real i Madrid, där han sitter häktad. Bárcenas hade tydligen kontroll över de svarta pengarna i en mängd handskrivna bokföringsböcker. Detta uppdagades när tidningen El País i slutet av januari i år fick ta del av dem och offentliggjorde dem, varefter de även uppmärksammades landets övriga dagstidningar. ”Jag har inte tagit emot några pengar som det har sagts i tidningarna. Han anklagar mig på falsk grund”, har De Cospedal försvarat sig. Förhöret ägde rum vid domstolen i Toledo, där hon har stämt Bárcenas för just förtal. Hon kräver nu 100 000 euro i ersättning i fallet, som ännu inte avslutats. Chefsredaktören på El País, Javier Moreno, kallades in som vittne och förklarade att tidningen bl.a. har haft en handstilsexpert inkallad för att värdera handlingarna, och denne ska ha kommit fram till slutsatsen att handstilen är Bárcenas. Tillsvidare har ingen erkänt sig som den person som lämnat över bokföringarna till El País. Dessutom har statsminister Rajoy sagt att han har fullt förtroende för De Cospedal. En undersökning som genomförts på El Mundos hemsida visar att 85 % av drygt 27 000 läsare tror att María Dolores de Cospedal ljuger, medan endast 12 procent tror att det är Luis Bárcenas, som talar osanning. Resterande läsare som deltagit i undersökningen tror att båda parter ljuger.
Iberia får ny logo
Det före detta statsägda flygbolaget Iberia får ny logo och planens stil ska moderniseras. Det första planet iförd den nya dräkten blir en ny Airbus A330 som levereras till bolaget i november, och efter det kommer hela flottan att målas om allt eftersom. Kungakronan, som tidigare prydde rodret kommer behållas men i en mindre version på flygplanskroppen. Man har valt att ha kvar de spanska färgerna för att visa bolagets tillhörighet, även om Iberia nu ingår i det internationella bolaget International Airlines Group (IAG), där bl.a. även British Airways ingår. Initiativet kan även ses som en signal på omstruktureringar samt nedskärningar inom Iberia, som har en svag ekonomi. Under 2012 gjorde de en förlust av 351 miljoner euro; 2011 var samma siffra 98 miljoner euro, vilket bl.a. sägs bero på hård konkurrens från lågprisflygbolagen samt från tåg. Under mars månad enades bolaget med fackföreningarna om att dra in på 3 100 arbetstillfällen och nu räknar man alltså med att vara på rätt ekonomisk kurs. I samband med att den nya logon och designen presenterades för allmänheten sa bolagets generaldirektör, Luis Gallego: ”Iberia förändras, annars dör hon.”
20 procent fler reser med AVE-tåget
Ett nytt rabattsystem är det som sägs ligga till grund för framgången som tågbolaget Renfe har på avgångarna med snabbtåget AVE till och från Málaga, skriver dagstidningen Diario Sur. Under perioden 15 juni till 15 september reste 775 000 passagerare med AVE-tåget mellan Málaga och de andra spanska storstäderna, vilket är 20 procent flera än förra sommaren. Bara på sträckan mellan Málaga och Madrid uppgick passagerarantalet till 563 500 personer, och mellan Málaga och Barcelona har passagerarantalet uppgått till 176 500 personer.
Utlänningar investerar miljarder i Spanien
Under årets första sex månader köpte utlänningar totalt 24 552 bostäder i Spanien, till ett samlat värde av 2,834 miljarder euro. Det är det största beloppet på nio år, och enligt centralbanken, Banco de España, har utlänningar köpt för 16 procent mer än under samma period 2012. I jämförelse köpte spanjorerna själva egendomar för 199 miljoner euro under de första sex månaderna i år, vilket är den lägsta siffran på nio år. Det är fortfarande en bit kvar till rekordåret 2003 då utlänningar köpte bostäder för 3,5 miljarder euro under det första halvåret.
Giraff död efter trafikolycka i Valencia När en giraff skulle transporteras från en djurpark i Jerez till parken Bioparc i Valencia, körde en lastbil in i trailern med det endast två år gamla djuret. Olyckan inträffade på motorväg A3. Både giraffen och en av veterinärerna som följde med på resan skadades. En annan veterinär utförde förstahjälpen på djuret och resan fortsatte till Valencia. Väl framme skulle giraffen opereras, med det visade sig att den hade svårare skador än man trodde från början, bl.a. var käkbenet brutet. På grund av de svåra skadorna togs beslutet att avliva djuret. Giraffen var en hona som hette Jerezana och som föddes i Jerez i maj 2011. Hon var på väg till Valencia där hennes syster har befunnit sig under de senaste två åren. Båda har ingått i ett program med syfte att rädda den utrotningshotade arten. Planen var att Jerezana skulle para sig med Julius, som är född i djurparken i Ålborg, Danmark.
Nya rapporter om åtal mot prinsessan Cristina För ögonblicket föreligger ingen grund för att åtala prinsessan Cristina, det spanska kungaparets yngsta dotter. Det säger statsadvokaten Eduardo Torres-Dulce, i samband med fallet kring prinsessans man, Iñaki Urdangarin. Urdangarin tros fortfarande vara skyldig för korruption i samband med sin icke-lukrativa organisation, som går under namnet Nóos. Men trots det ska han tydligen ha tjänat miljontals euro vilka ska ha överförts till privata konton i diverse skatteparadis och till privatägda bolag. Bland dessa ingår bostadsbolaget Aizzon, som aldrig ska ha haft en enda anställd eller gjort en enda affär. Härifrån ska pengar ha överförts till ett konto i Urdangarins namn, till vilket Prinsessan Cristina ska ha haft tillgång genom kreditkort. Mellan 2004 och 2011 verkar det nu som om hon har betalat totalt 150 000 euro med dessa kort varför det återigen uppstått spekulationer huruvida även prinsessan ska åtalas. Torres-Dulce påpekar dock att det är den ansvariga domaren i fallet, José Castro, som måste ta beslut i frågan om ett eventuellt åtal, men det är statsadvokaten som fattar det slutgiltiga beslutet. Castro har ännu inte velat uttala sig om huruvida han planerar att ställa prinsessan till svars, men han har sagt att han väntar på ytterligare information från skatteverket. Prinsessan Cristinas man ska ha missbrukat sin position i kungafamiljen till att kräva hutlösa summor för att arrangera konferenser inom sport och turism för de lokala myndigheterna i Valencia och på Balearerna mellan åren 2004 till 2006, evenemang som aldrig blev licenserade. Urdangarin och hans affärspartner, Diego Torres, anklagas båda för korruption, maktmissbruk, dokumentförfalskning och en lång rad andra lagöverträdelser. Urdangarin har fått en borgenssumma på 6,4 miljoner euro, och på grund av knappa medel har nu tre av hans och prinsessans egendomar beslagtagits. Det handlar om en villa i Barcelona, som paret köpte för 5,4 miljoner euro 2008, en egendom i Terrassa, alltså Katalonien samt ett hus på Palma de Mallorca.
13 procent fler miljonärer i Spanien Antalet spanska dollarmiljonärer har sedan mitten av förra året till mitten av detta år ökat med 13 procent. Detta betyder att 402 000 spanjorer idag kan titulera sig som dollarmiljonärer. En miljon dollar motsvarar omkring 740 000 euro. Uppgifterna kommer från den schweiziska banken Credit Suisse, som utfärdar en så kallad Global Wealth Report varje år. Banken påpekar att orsaken till att fler är rika är framgången på aktiemarknaden och eurons kurs i förhållande till dollarn, medan de fallande bostadspriserna inte varit drastiska nog för att minska antalet förmögna. En del av de nyrika är dock inte helt nyrika, utan människor som har återvunnit något av det de har förlorat under krisen de senaste åren. De 13 procenten är världens åttonde största ökning och sammanlagt har 32 miljoner människor mer än en miljon på kontot. Detta sker trots att Spanien fortfarande är i recession, och nästan sex miljoner människor står utan jobb i landet. Spaniens rikaste är fortfarande Amancio Ortega, grundaren av Inditex, ett bolag som han fortfarande äger 60 procent i. Hans förmögenhet uppgår till motsvarande 57 miljarder dollar och ger honom alltså tredjeplatsen på listan över världens rikaste.
Villa Padierna Palace är återigen Spaniens läckraste hotell
Villa Padierna Palace har återigen korats till Spaniens bästa hotell av den internationella organisationen The International Hotel Awards. Hotellet, som ligger i Benahavís, men som oftast beskrivs som ett Marbellahotell, fick sex stjärnor förra året. Det är första gången som ett spanskt hotell uppnår det. Priset som Spaniens bästa hotell kommer att överräckas den 3 november vid en ceremoni i London, där hotellet även kandiderar till utmärkelsen som Europas bästa hotell.
Marbellas korrupta får deras domar
83 av de från början 95 som anklagades för korruption i skandalen känd som Malaya har nu tillslut mottagit domstolens avgöranden. De inblandade var politiker, tjänstemän och företagare som anklagats för att bl.a. ha länsat Marbellas kommunkassa samt emottagit mutor som betalning för bygglov, allting i mitten av 2000-talet då GIL-partiet styrde i kommunen. Den omfattande korruptionen började 2005. Därefter följde flera gripanden 2006 och när fallet väl togs upp i rättssalen i början av 2010 vid provinsdomstolen i Málaga var den Spaniens genom tiderna största korruptionsskandal, med hela 95 personer inblandade. Den har sedan övergått till ERE-fallet, vari över 100 personer stått anklagade. Sedan 2010 har några av de åtalade frisläppts, andra har avgått vid döden och tre har flytt. Av de kvarvarande 83 har 40 frisläppts, andra fick lägre straff än vad åklagare krävt och många av skandalens huvudrollsinnehavare har fått årslånga fängelsestraff och ansenliga böter.
Bland dessa finns: Juan Antonio Roca: Fallets huvudmisstänkta, som via posten som teknisk direktör med ansvar för stadsplaneringen ska ha organiserat korruptionen, mottagit och delat ut mutor, har dömts till elva års fängelse och böter på 240 miljoner euro. Roca är dock inblandat i flera rättssaker och riskerar att få tillbringa mycket längre tid i fängelse. Han har tidigare sagt att hans 71 skalbolag har ett samlat värde av 210 miljoner euro. Julián Muñoz: Den före detta borgmästaren fick två års fängelse och böter på två miljoner euro. Han har dömts skyldig i 52 andra brott i samband med andra fall, och hans fängelsestraff har nu förlängts till 45 år. Marisol Yagüe: Även hon före detta borgmästare. Hon fick sex års fängelse samt böter på två miljoner euro. Pedro Román: Var rådman för GIL-partiets grundare, före detta borgmästare Jesús Gil, fram till dennes död 2004. Han fick fängelse och böter på 2,5 miljoner euro. Montserrat Corulla: En av Rocas rådgivare. Hon dömdes till fyra års fängelse och böter på 30 miljoner euro. Rafael Gómez: Byggmatadoren, mer känd under pseudonymen Sandokán, fick sex månaders fängelse och böter på 150 000 euro.
De dömda är nu igång med att förbereda sig på att överklaga domarna. Den ansvariga domaren, José Godino, har uttalat sig kring korruptionen i kommunen i samband med domsluten och sagt: ”Domstolen har nått fram till den fasta övertygelsen om att det fanns ett väl utarbetat system för korruption.” Dessutom menar han att det först och främst har drabbat just Marbella, och den nuvarande borgmästaren, Ángeles Muñoz (PP), har också låtit uttala att de pengar som betalas i form av böter ska tillfalla kommunen. Från korruptionsåren har kommunen haft en skuld på 600 miljoner euro, som nu är nere på 480 miljoner, vilket ska sättas i relation till kommunens årliga budget på omkring 200 miljoner euro. Muñoz har dessutom sagt att hon anser att straffen är ”rättfärdiga” och att hon ser fram emot att Marbella nu kan lägga ytterligare avstånd till åren av korruption.
Oljeplattformen stormad och stoppad av regeringen
Aktiviteter på en oljeplattform i Medelhavet utanför Valenciaregionen ska under en längre tid under september och oktober ha orsakat flera jordskalv i området. Åklagarmyndigheten i Castellón har därför väkt talan mot företaget Escal UGS, som står för utvinningen och lagrig av naturgas, för att vara orsak till jordskalven. Därefter lät Guardia Civil storma plattformen för att undersöka dess installationer. Oljeplattformen kallas Castor och står 22 km utanför staden Vinaròs i Castellónprovinsen. Dagen efter upptäckte åklagaren att myndigheterna, under den då sittande socialistiska regeringen, hade låtit bli att undersöka riskerna för eventuella seismiska konsekvenser av borrningarna. Syftet med borrningarna är att lagra naturgas 1 800 m under havsbotten. Det har investerat ca 1,2 miljarder euro i plattformen. Det har uppmätts fler än 400 mindre jordskalv i området och det störta har nått upp till 4,2 på Richterskalan. Centralregeringen har nu beordrat att borrningarna stoppas samt energi- och turistministern, José Manuel Soria (PP), har enligt dagstidningen El País sagt att ”det verkar råda ett direkt samband” mellan borrningarna och den ovanligt höga seismiska aktiviteten, trots att det inte är vetenskapligt bevisat. För tillfället är allt arbete stoppat tills man kan avgöra om det verkligen finns ett existerande samband. Demonstrationer mot borrningarna har ägt rum i Tarragona, Katalonien, där man också har känt av jordskalven, och mellan 3 000 och 6 000 personer har krävt att borrningarna ska stoppas helt då det utgör en fara för invånarna, samt för att projektet från början har åsidosatt både spanska och europeiska bestämmelser inom området.
Första A-400M har lyft från Sevilla
Airbus senaste militärflygplan A-400M tillverkas delvis och monteras i Sevilla, och det första planet har just rullat ut och lyft mot Frankrike. Ombord finns det plats till 30 ton material eller 166 personer, och det kan även byggas om till ett mobilt sjukhus med 66 sängar. Planen är att det ska byggas ytterligare 173 flygplan. Under de kommande 20 åren förväntas detta skapa arbetstillfällen för 2 700 människor i och runtomkring Sevilla samt till totalt 10 000 personer i olika europeiska länder vari flygdelar tillverkas.
Spanien överväger byte av tidszon Klockan kanske kommer att vara 17.00 i Spanien, även om den i vanliga fall skulle vara 18.00. Det gäller om Spanien kommer att byta till samma tidszon som Storbritannien och Portugal. Enligt en regeringskommission har ”Spanien varit i fel tidszon i 71 år”, skriver bbc.com. 1942 fattad den dåvarande diktatorn Franco att Spanien skulle tillhöra den centraleuropeiska tidszonen liksom Hitlers Tyskland.
”Vi sover nästan en timme mindre än WHO:s rekommendationer. Det har en negativ effekt på produktiviteten, frånvaro, stress och olyckor”, säger kommissionen, som menar att tidsskillnaden är orsaken till att spanjorerna äter, arbetar och lägger sig senare än sina europeiska grannar. ”Vår dygnsrytm bestäms mer av solen än av klockan. Vi äter kl. 13.00 och kl. 20.00, men klockan säger oss att det är kl. 15.00 och 22.00”, går att läsa i kommissionens utkast. Spanien överväger nu ett tidsskifte för att bli mer effektivt och man önskar även införa en mer regelbunden arbetsdag, som inte slutar senare än kl. 18.00. Det innebär också ett avskaffande av siestan, menar Ignacio Buqueras, från Förbundet för Rationalisering av Spanska Arbetsdagar, som står i spetsen för kampanjen. Under tio år har Bugueras kämpat för att Spanien ska byta tidszon. ”Det får vara slut med siestan. Man behöver inte mer än tio till tolv minuters vila efter lunchen och de flesta har inte heller tid med det”, lär han ha sagt enligt The Guardian.
Färre bilar på betalvägarna Det har blivit mer plats på betalvägarna i Spanien. Antalet bilister på landets vägar har nämligen minskat med 35 procent sedan den ekonomiska krisen drabbade landet. Uppgifterna kommer från Abertis, som står för underhåll och administration på över hälften av landets betalvägar. Bara under 2013 har antalet bilar på vägarna minskat med nio procent. Abertis står bl.a. för driften av betalmotorvägen AP-4 mellan Sevilla och Cádiz och företaget menar att det beror på det ihållande dåliga ekonomiska läget, dåligt väder i början av året samt att möjligheten till skatteavdrag tog bort i september 2012.
Europas äldsta grottmålningar finns i Baskien
Här gick vi och trodde att Europas äldsta grottmålningar var de i Altamira i Cantabrien, men historieböckerna får skrivas om ytterligare en gång. Nu har forskare nämligen bekräftat att några av målningarna i grottorna i Altxerri, Gipuzkoa, i norra Baskien är 39 000 år gamla, vilket är 3 000 år äldre än dem i Altamira. Det är forskare vid universitetet i Kantabrien, Kastilien och León samt franska Toulouse som står bakom forskningsresultaten.
Kataloniens lokalregering vill utlysa folkval för att uppnå ”frihet”
”Det finns en klar majoritet bland katalanerna för frihet. Om folket röstar för frihet kommer Katalonien att vara fritt från och med den dagen.” Det sa den lokala regeringsledaren, Artur Mas, under ett tal i samband med ett partimöte. Mas är ledare för partiet CDC samt för koalitionen CiU, som har makten i lokalregeringen, La Generalitat. Därmed hällde han ytterligare bränsle på elden som utgör den intensiva debatten kring den nordöstra regionens politiska ledningens mål om att bli en stat, oberoende från övriga Spanien. Dessutom sa han att Katalonien kommer att sätta upp gränser och tog avstånd från den ”oförståeliga intoleransen från dem som vill förhindra att regionen utvecklar sig ur en språkmässig synvinkel, som inte är något annat språk än det katalanska”. Utöver det tog han avstånd från det som han kallar för skrämselpropaganda från Spaniens sida tillsammans med några andra europeiska länder, som bl.a. har hotat med att en eventuell självständighetsförklaring skulle resultera i ett uteslutande från EU. Och eurosamarbetet. Artur Mas har tidigare bett de europeiska regeringsledarna om att inte ignorera den självständighetsprocess som han och andra politiker försöker att få igenom. Tidigare under hösten varnade EU-kommissionens talesman, Pia Ahrenkilde Hansen, de katalanska politikerna att om Katalonien skulle förklara sig självständigt så kommer regionen tvingas att lämna EU. Mas och CDC strävar efter att det redan under nästa år ska hållas en folkomröstning i frågan, om det är lagligt och kan ”tolereras” av centralregeringen. Det är dock tveksamt eftersom både regeringspartiet PP och det största oppositionspartiet PSOE är emot en sådan omröstning. Enligt en undersökning som genomfördes den 11 september av analysinstitutet MyWord, för radiostationen Cadena Ser, är 52 procent av katalanerna för självständighet medan 24 procent är emot. Övriga har ännu inte fattat beslut i frågan.
Framgång i bostadsförsäljningen i Marbella
Det är fart i försäljningen av bostäder i Marbella. Det visar siffror som offentliggjorts under hösten av Fomento (ministeriet för offentligt arbete). Enligt dessa siffror har det under årets första kvartal sålts 1 408 bostäder i kommunen, vilket är 25,1 procent fler än under samma period förra året. Det är den största ökningen på Costa del Sol, var det även har noteras viss ökning i Mijas och Estepona, medan det har setts en minskning i både Fuengirola och Torremolinos, motsvarande ca nio procent. Under årets andra kvartal (april – juni) ökade bostadsförsäljningen i Marbella med hela 40 procent, vilket innebär att det skrivits under 903 lagfarter, och det är det största antalet under denna period under se sista sex åren. Ökningarna sägs bero på stadsplaneringen samt att Marbella är på väg att komma över sitt dåliga rykte som staden fick i samband när korruptionsskandalen Malaya uppdagades, även om staden aldrig påverkades av krisen i samma utsträckning som övriga städer på Costa del Sol. Genomsnittspriset för en bostad i Marbella ligger nu omkring 2 000 euro per kvadratmeter.
Klädgigantens resultat överträffar alla förväntningar
Bolaget Inditex, som driver Zara, Pull & Bear och en hel del andra klädkedjor, överträffade alla förväntningar under årets första sex månader. Siffrorna för det första halvåret, som nyligen presenterats, visar att bolaget har haft en ökning med sex procent jämfört med samma period förra året. Det innebär att det har räckts över en hel del påsar med kläder över diskarna, sammanlagt till ett totalt värde av hela 7,6 miljarder euro. Det galiciska företaget som leds av Spaniens främsta krösus, Amancio Ortega, förväntar sig ett överskott för de sex månadernas omsättning på en procent mer än 2012, och det motsvarar 951 miljoner euro. Framgångarna sker trots att försäljningen minskat generellt i Spanien, samt även då Zara vuxit mindre än de andra märkena. Överskottet har fått hjälp på traven av en lägre bolagsskatt, som har minskat från 320 till 264 miljoner euro. Inditex har även redovisat sin bokföring för at visa att de inte har någonting att dölja när det kommer till pengar samt för att man vill visa att man inte försöker smita från att betala skatt. Inditex har 6 104 butiker i 80 länder, varav 1 700 heter Zara.
Ursäkta servitören, det är en tuppkam i min soppa
Forskare från det spanska bioteknologiföretaget Bioibérica har upptäckt att tuppens kam bl.a. innehåller den så kallade hyaluronsyran, som kan hjälpa vid bl.a. ledsmärtor, om den tillsätts i den vardagliga maten. Tuppkammen genomgår en process vari de hälsosamma organiska ämnena utvinns och filtreras. Därefter rensas de efter konstens alla regler, innan den tillslut hamnar i maten. Matvaror som innehåller tuppkam ska dock märkas så att det tydligt går att se vilka det är som innehåller tuppkam. Tuppkamsextraktet har redan godkänts som ingrediens i USA och i Europa har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet också gett tummen upp för att krydda maten med lite tuppkam. Ännu är det dock inte lagligt att tillföra tuppkam i maten men det pågår diskussioner kring ett förslag kring legalisering i EU. I en testgrupp med 148 män över 50 år, alla med knäledssmärtor, fick hälften av deltagarna yoghurt med tuppkam medan de andra fick utan. Efter tre månader visade det sig att de män som fick tuppkam i yoghurten hade färre knäledssmärtor.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.