La Sueca – ett val, ett beslut och gör det

La Sueca – ett val, ett beslut och gör det

NY LA SUECA

Detta är en ganska sur karamell. En del kanske också tycker att jag bara tittar på karamellpappret. Jag är dock av tron att utsida speglar insidan. Nu ska jag sluta prata om karameller. Många av oss, inklusive jag själv, fick alldeles för mycket av det goda under de sista helgerna 2013 samt reyes och har nu haft en månad på oss att komma i form och rensa ut alla onyttigheter. Själv har jag ersatt god helgmat med enkla soppor av t ex rödbeta, pumpa och linser samt minskat portionerna en aning, vilket har lyckats. Valet är mitt och ingens annans och fuskar jag eller ursäktar mig själv om och om igen lurar jag bara mig själv.
 
Om just detta satt jag och pratade med en väninna häromdagen. Vi satt och pratade rea och konstaterade att ingen av oss gjort några klädkap i januari. Mitt rea-problem var att plaggen var så tråkigt mörka. Min väninnas var att hon upplevde att allting var för tajt. Till saken hör att vi var gravida samtidigt och sanningen är att hon inte förlorat ett enda gravidkilo sedan hon fick barn för över ett år sedan. Hon har fortfarande ben att dö för, jag har många gånger varit avundsjuk, men om jag inte visste bättre skulle jag tro att hon väntade barn och var i sjunde månaden.
Förr har jag mer eller mindre tänkt att det är näst intill omöjligt att gå ned i vikt, för jag har själv försökt många gånger. Men efter att gjort det helhjärtat och som ett aktivt beslut vet jag att det går. Jag tappade mina tolv gravidkilon och var i mina gamla kläder fem veckor efter förlossningen. Lösningen för mig var bra mat och barnvagnspromenader. Dock verkar just graviditet vara en ursäkt som många kvinnor använder för att inte behöva kämpa helhjärtat.
 
Och där sitter min väninna, obekväm i sin kropp och klagar över sig själv samt uttrycker titt som tätt en oro över att hon tror att hennes partner ska söka någon annan, för att hon inte har samma kropp som tidigare. Och fortfarande finns det alltid chocolate chip cookies i hennes skafferi, och det blir alltid sötsaker när vi träffas för te. Jag ställde henne mot sig själv och frågade varför hon äter chip cookies hela tiden. Hon svarade att hon inte gör det. Min följdfråga var hur många paket hon köper varje vecka och vem som äter upp dem. Hon svarade inte. Tillslut frågade jag vad som skulle leda till att hon skulle lämna sin partner – hans kropp? Hon funderade innan hon svarade att hans kropp ju inte spelar så stor roll, även om han gärna får träna lite mer, men att hon skulle lämna honom om han inte fortsatte att vara den person som hon förälskade sig i. Mitt svar, som jag inte fick ett leende för, var att hon bör ta en titt på sig själv för hennes extra kilon har bidragit till att hon ofta gnäller över sig själv plus att jag oftare ser henne i soffan med kakor istället för ute på paseon, där hon ofta var och motionerade förr.
 
De flesta av oss har ett liknande val att göra och väljer vi det sundare alternativet ger det resultat. Om jag kan så kan vem som helst, man ska bara göra det.
Så vad kan jag själv göra nu? Eftersom jag aldrig lämnar nyårslöften så har jag ingenting som jag lyckats bryta under januari. Dock har jag nu i början av 2014 insett att även om jag är tillbaka i mina gamla kläder så har jag inte tagit hand om resten av mig själv – varken mitt hår, min hy eller min läsglädje. Så, ni som känner mig vet att jag med jämna mellanrum utmanar mig själv. De senaste två gångerna har det handlat om att gå ned i vikt samt att inte lockas dricka ett glas vin varje gång solen lockar på en uteservering, och det har jag fixat. Så nu utmanar jag mig själv igen; jag ska genom hud- och hårvänliga samt naturliga produkter ta hand om mig själv och jag ska läsa minst en bok, vilket jag inte har tid med, innan sommaren är här. Det är inte omöjligt, jag ska bara göra det.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.