Medina Sidonia och den röda hertiginnan
P1060622

Medina Sidonia ligger i Cádizprovinsen och är en av Spaniens äldsta städer. Staden uppskattas vara lika gammal som Cádiz och grundades förmodligen av fenicierna, någonting som myntfynd tyder på. Men det var romarna som byggde en stark fästning här på bergsknallen som omringas av staden Asido. Medina Sidonia kan visa upp många mycket fina fynd av romerska byggnader och gator, och så blev den världskänd på 1970-talet då det där bodde en ”duquesa” som var kommunist. Vi har begett oss till Medina Sidonia för att upptäcka staden och ta ett djupdyk i historien.
 
Medina Sidonia ligger högt över havet (300 meter) och den omkringliggande slätten så det har varit en naturlig plats för en fästning. Här uppe kan man se hela horisonten åt alla håll och här anlade romarna, under det 1:a århundradet efter Kristi födelse, en exemplarisk stad med allt som hör till: fästning med vallgrav, stadsmur, avlopp, bågformade fundament, stenlagda gator, trottoarer, termalbad, forum, marknadsplats, amfiteater, tempel och bostäder. Utanför murarna anlade man stadens begravningsplats, eller necrópolis. Idag kan staden visa upp ett mycket fint arkeologiskt museum med de bästa av de romerska fynden, bland dessa delar av avloppssystemet och de bågformade fundamenten som romarna så typiskt byggde runt bergstoppar för att få plats till de officiella byggnaderna. Museet inrymmer även en bit av en romersk gata som är det finast stycket romersk gata som jag någonsin sett.
 
P1060621
 
Vi valde att bo på ”La Vista de Medina”, som är ett litet hotell nästan högst upp på toppen av berget. Hotellet har sex sviter och en fin restaurang med en fantastisk utsikt över staden och slätten – ja, man kan till och med se havet i fjärran, bara ca 25 kilometer bort fågelvägen, i sydvästlig riktning. En svit med frukost kostar 90 euro och vi tycker att det betalade sig bra. Hotellet drivs av ett engelskt par som gör ett bra arbete. Även maten var god och vi bodde verkligen mitt i smeten och kunde gå till stadens alla sevärdheter. Se: www.lavistademedina.com.
 
Orsaken till att vi åkte till Medina Sidonia var faktiskt att jag, när jag studerade spanska i Århus på 1970-talet, hörde talas om den röda ”duquesa de Medina Sidonia”. Det var under Francotiden och en sådan röd adelsdam var verkligen någonting ofattbart. Att hon vågade! Att hon kunde! Vi tyckte att det var ”häftigt” med en sådan ”klassförrädare” och sedan dess har jag velat besöka ”hennes stad”. Och nu, nästan 40 år senare, gavs äntlige tillfälle att besöka Medina Sidonia.
Nyfiket hörde jag mig för i staden om ”la duquesa roja” och det visade sig att alla kände till henne. Staden tillhörde duquesans familj, men de bodde inte där då det tidigare palatset hade förstörts, så familjens hus låg, och ligger fortfarande, i Sanlúcar de Barrameda, ca 60 kilometer väster om Medina Sidonia.
Duquesans namn var Isabel Alvarez de Toledo och hon var huset Medina Sidonias överhuvud efter att ha ärvt titeln efter sin far 1955. Adelsfamiljen är Spaniens äldsta och hennes blod var lika blått som hennes hjärta var rött. Hon var skribent, historiker och författare till åtskilliga böcker. Huset Medina Sidonia sitter på en av Spaniens största privata dokumentsamlingar med historiska skrifter, en del daterade så långt tillbaka som 1400-talet. Så det är tydligt att ett av duquesans stora intressen var att studera gamla dokument och se till att de togs väl omhand. Därutöver var hon även starkt politiskt engagerad och en känd kommunist.
 
2medina sidonia dentro
 
1967 deltog La duquesa Isabel på böndernas sida i en protestdemonstration mot regeringen och blev således kastad i fängelse av självaste Franco. Där satt hon i åtta
månader varefter hon frisläpptes tack vare en amnesti. Därefter bosatte hon sig i Frankrike och återvände till Spanien först efter demokratins införande. Hon var gift med en adelsman med vem hon fick tre barn, men hon var inte nämnvärt engagerad i varken äktenskapet eller moderskapet. Ingetdera lyckades fånga hennes intresse. Under hennes äldsta sons bröllop mötte hon Liliane Dahlmann som hon kom att inleda ett förhållande med. Hennes äktenskap upplöstes och år 2008 gifte hon sig med den 22 år yngre Liliane, och var därmed en av de första spanska adelspersoner som ingick i ett homosexuellt äktenskap. De två kvinnorna gifte sig på duquesans dödsbädd efter att ha levt ihop i 20 år och bara elva timmar efter vigseln med Liliane avled duquesan i lungcancer. Duquesan blev 71 år gammal. Sin hertigtitel efterlämnade hon till sin fru Liliane, som än idag kan kalla sig ”Duquesa de Medina Sidonia”, till förargelse för de tre barnen. Ja, här hade vi en dam med mod och mannahjärta. 1996 hade filmen om hennes liv ”La Duquesa Roja” premiär i Spanien.
Och då fick jag min nyfikenhet omkring den röda hertiginnan stillad genom att besöka Medina Sidonia, och det var ju skönt.
 
Stadens största sevärdhet är helt klart det fina centrala torget med det vackra stadshuset från 1600-talet, det arkeologiska museet, ruinerna av El Castillo uppe på toppen och det etnografiska museet. Underligt nog har staden mycket få lämningar kvar efter araberna som faktiskt regerade i staden i över 550 år och som gav den dess nuvarande namn. När de kristna erövrade staden 1264 blev den viktig ur militär synvinkel då den stod som centrum för ”La reconquista” – återerövringen av landet från morerna. Man kan besöka stadens hemsida:
www.medinasidonia.com.
När man är i Medina Sidonia får man inte missa ett besök på det etnografiska museet, som är en liten pärla i sitt slag. Här kan man se de sedvanliga redskapen och verktygen, men även en mängd andra roliga och intressanta prylar från verkstäder, skolor och hem, både fattiga och rika.
 
P1060563
 
Bredvid inredningen från ett rikt hem kan man läsa ett intressant citat skrivet av Pilar Primo de Riviera – dotter av Spaniens första diktator Miguel Primo de Riviera, som var landets ledare mellan 1923-30. Det fanns krafter i Spanien som försökte få Pilar gift med Hitler, då man därmed kunde skapa en stark och solid fascistisk allians i Europa. Dock blev det inget bröllop – säkerligen förargligt för Hitler, för här kan du läsa hur Pilar ansåg att idealkvinnan skulle bete sig:
La mujer ideal: När det är kallt ska du tända eld i eldstaden, så att han kan slappna av framför värmen, för när det kommer till sak är det som ger dig den största personliga tillfredsställelsen att sörja för hans bekvämlighet.
Du ska lyssna på honom och låta honom tala först, och kom ihåg att hans samtalsämnen är viktigare än dina. Du ska aldrig klandra honom om han kommer hem sent och inte heller om han stannar i staden för att roa sig utan dig… Du ska inte be om förklaringar på var han befunnit sig eller ifrågasätta hans omdöme och integritet. Kom ihåg: han är husets överhuvud…
Om han föreslår ”förening” så ge efter med ödmjukhet och kom alltid ihåg att hans tillfredsställelse är viktigare än din. Därefter faller han nog i djup sömn, och då ska du stiga upp och ordna till dig och smörj in ansiktet med nattkräm. Sedan ska du ställa väckarklockan så att du kan stiga upp innan han vaknar och ha en härlig kopp te färdig till honom…
 
Tja, kanske kunde vi alla lära oss någonting av det – kanske speciellt La Duquesa Isabel de Medina Sidonia.
 
Få inspiration till fler utflykter på: www.elsebyskov.com.
Av Else Byskov, foto av Erik Gadegaard och Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.