Capirotes – huvudbonader för narrar, dödsdömda och botgörare

Capirotes - huvudbonader för narrar, dödsdömda och botgörare

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
shutterstock 99607835

Vi närmar oss Semana Santa, påskveckan, kanske bättre översatt till Stilla Veckan, den mest betydelsefulla högtiden i den spanska kalendern. Firandet av denna vecka sker också stilla på de flesta platser i landet. I år infaller påsken mellan den 13-20 april.
Semana Santa firas speciellt här i Andalusien och ett av de större firandena sker i Sevilla, men möjligen mer populärt och knappast så stilla är firandet i vår provinshuvudstad Málaga. Här firas minnet av Jesu lidande, död och uppståndelse med processioner som lockar åskådare från hela världen. Majoriteten av besökarna är dock spanjorer från andra städer och regioner som även passar på att ta en veckas semester vid havet.

För dem som besöker dessa religiösa firanden för första gången kan de upplevas nästan magiska, speciellt för dem som ser processionerna med de tunga, förgyllda helgontronerna sent om kvällen. För när mörkret faller fylls luften av dofter från rökelse, blommor och vaxljus, orkestrarnas melodiösa toner hörs på gator och i gränder och alltsammans ackompanjeras av klara, klingande toner från de många små silverbjällrorna som hänger från helgontronernas tak, som slås mot silverstängerna som håller takskynket uppe och svänger i takt med tronbärarnas (los costaleros) vaggande gång. Åskådarna trängs för att få en glimt av skådespelet samtidigt som barnen springer upp till los nazarenos (botgörarna) som går med långa vaxljus, för att få några droppar vax på sinas växande vaxbollar i tävlingen om vem som får störst boll, som de sedan sparar hela året.
Dessa nazarenos, klädda i långa kåpor och konformade huvudbonader, med bara två hål för ögonen, ger ett nästan skrämmande intryck. Oroande för många kan de påminna om en amerikansk, mycket fientlig klan-rörelse men det råder inget som helst samband.
Det är ingen slump att los nazarenos dräkter ser ut som de gör och det råder mycket historia och symbolik bakom.
 
shutterstock 50166997
 
Los nazarenos huvudbonader
Konformade huvudbonader går att finna redan under den tidiga medeltiden. Narrar och jonglörer bar strutar på huvudet som uttryck för klumpighet eller dumhet – någonting som lätt leder tankarna till svenskans fåntratt och dumstrut, som också finns i det spanska uttrycker Ser un tonto de capirote. Under denna tid tvingades även de dödsdömda i Spanien bära en gul dräkt med konformad huva medan de fördes till galgen per häst.
Strutarna kom också att användas i Medelhavsländerna som huvudbonad för personer som sonade sina synder. Denna användelse av huvudbonaden hittas i tiden för inkvisitionen, den första inrättad under den religiösa domstolen i södra Frankrike 1187, men som fick sin största makt under den spanska inkvisitionen som ju varade mellan 1478 och 1834, och som då leddes av den spanska kronan. Då hade huvudbonaderna fått samma utseende som de capirotes som los nazarenos bär idag.
En capirote gör det möjligt att visa botgöring samtidigt som syndarens identitet maskeras.
Capirotes döljer nazarenons ansikte och med dess konform reses den ångerfulle närmare himmelen. Den konformade huvan utgör ofta en del av en hel dräkt bestående av även en tunika och ibland också mantel. Den döljande kåpan förbjöds dock i slutet av 1700-talet av kung Carlos III som tyckte att alla hade rätt att skåda syndarnas ansikten, för att bara ett århundrade senare sakteligen återinföras igen.
 
Ära att bära capirotes
Även traditionen med cofradía och hermandad, det vill säga gillen och brödraskap som står bakom påskprocessionerna, sträcker sig tillbaka till medeltiden. Gillena vittnade om tro medan brödraskapen utövade välgörenhet. Nu för tiden är dessa synonyma och det är dessa brödraskap som påskens botgörarna och tronbärarna tillhör. Människor ser det som en heder att upptas i gemenskaperna och numera accepterar en del av dem även kvinnliga medlemmar. Men oavsett kvinna eller man är det sällan gratis.
I dagens moderna Spanien är det ära att gå i påskprocessionerna där los nazarenos går under sina capirotes med vaxljus eller bärande på stora kors. Många går barfota och andra till och med på knä, för att uttrycka sin ånger.
Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco