Glovo – beställ vad du vill, när du vill

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Behöver du någonting från apoteket? Vill du köpa ett par nya skor? Är du hungrig och vill ha någonting att äta? Eller har du glömt dina nycklar?

Om du varit i centrala Málaga den senaste tiden har du säkert inte kunnat undvika att lägga märke till de bud som korsar fram härs och tvärs i hela staden med stora, gula, fyrkantiga väskor på sina ryggar. Dessa är så kallade ”Glovers”. Sloganen lyder ”Beställ vad du vill, när du vill”, så länge som det får plats i budets ryggsäck.

Vad är Glovo?

Glovo är ett spanskt start-up-företag som grundades i Barcelona 2015. Det handlar om en on-demand-tjänst vari budet köpet, hämtar och levererar det som du beställer via appen, som heter just Glovo. Tjänsten utförs inom en timmes tid av oberoende bud kallade ”Glovers”.
 
Just nu finns Glovo i Spanien, Frankrike, Italien, Peru, Argentina, Brasilien, Bolivia, Portugal och Chile, och nyligen intog de alltså Málaga som senaste stad i Spanien.
På världsplan finns det drygt 2 000 Glovers och år 2017 omsatte företaget 17 miljoner euro.
 

Så går det till

Du beställer och betalar via appen Glovo. Du kan beställa näst intill allt, från alla tänkbara butiker, så länge det får plats i en Glovo-ryggsäck. Ryggsäcken mäter 40x40x30 cm och maximal tillåten vikt är 9 kg. Beställningar kan göras oavsett tid på dygnet och den levereras till dig inom några ögonblick, med kravet att den butik som du beställer ifrån har öppet. När du gjort din beställning kan du följa din leverans och den rutt som Glovern cyklar, i realtid. Majoriteten av alla Glovers cyklar eller kör scooter men de finns även de som kör bil och några enstaka går.
 
En leverans kostar ca 4 euro och så tillkommer det en kilometerkostnad. Glovern tjänar ca 3 av de 4 euro.
 
En Sueco har varit i kontakt med två Glovers från Málaga, som dock vill vara anonyma. De säger att det som de mest levererar är hamburgare, för Glovo har nämligen ett exklusivt avtal med snabbmatskedjan McDonalds. Därutöver handlar det mest om korta turer för att köpa cigaretter och andra förnödenheter.
 
I centrala Málaga finns det drygt 100 Glovers – tre av dem kvinnor.

Budföretaget får hård kritik

Glovo har dock fått en del hård kritik. Orsaken bakom detta är att den som önskar arbeta som bud för Glovo måste vara autónomo, alltså egenföretagare. Andra budfirmor har tidigare fått problem då det inte tydligt framgått om det handlar om ett anställningsförhållande eller om budet levererar en tjänst och inte någonting annat.
Oscar Pierre, som grundade Glovo, har i ett uttalande till tidningen El País sagt att Glovo erbjuder ett flexibelt sätt att tjäna pengar på och att det är riktlinjerna inom det spanska systemet för anställda som bör uppdateras. Oscar Pierre har även sagt att Glovo inte erbjuder en traditionell fysisk arbetsplats utan i stället en mer ”flytande” arbetsform i vilken budet själv har möjlighet att välja när hon eller han vill arbeta, samt att de flesta bud arbetar i genomsnitt två eller tre dagar i veckan.
 
Som det i dag ser ut i det spanska systemet betalar nya egenföretagare 50 euro i månaden under det första året varefter skatten och andra avgifter till att hamna på drygt 300 euro i månaden – oavsett inkomst.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco