Fler egenföretagare i Málaga Varje dag etableras ca 15 nya företag i Málagaprovinsen. Det är den största ökningen sedan 2008. Under årets första tre månader har 1 304 nya företag sett dagens ljus i Málagaprovinsen. Det motsvarar nästan 15 per dag, vilket är den största ökningen sedan 2008. Det handlar dock om mycket små företag, primärt enmansföretag som momsregistreras för att personen självs vill starta. Under mars månad startades t ex endast tre aktiebolag, vilket kräver ett startkapital på 60 000 euro. Bakom de positiva siffrorna står en tro på en ljusare framtid, en ökad lånelust hos bankerna samt att fler ser möjligheten att starta eget som den enda vägen ut ur arbetslösheten.
Före detta minister får alla tillgångar beslagtagna Magdalena Álvarez står inför ett civilt ersättningskrav på 29,5 miljoner euro. Den före detta ministern för infrastruktur och offentliga byggen, Magdalena Álvarez, ska få sex egendomar och fem bankkonton beslagtagna. Det menar statsadvokaten Mercedes Alaya som leder fallet ERE, som behandlar förskingring av offentliga medel. Den före detta ministern är en av många politiker i Andalusien som står åtalade för att ha tillägnat sig tillgångar på olovliga sätt, medel som var ämnade som stöd till företag för att förhindra massavskedningar. Magdalena Álvarez står nu inför ett civilt ersättningskrav på 29,5 miljoner euro. Hon var minister mellan 2004 och 2009 varefter hon satt i det andalusiska parlamentet för PSOE.
Kommunfullmäktige och partiledaren för PP i León sköts på öppen gata Isabel Carrasco hamnade i ljuset av mediernas strålkastare när hon 2011 försvarade sin löneökning under en tid när befolkningen fick inställa sig på stora offentliga besparingar. Strax efter kl. 17.00, måndagen den 12 maj, dödades Isabel Carrasco på öppen gata i den nordspanska provinsen León. Händelsen inträffade i närheten av hennes hem när hon var på väg till ett partimöte. Två kvinnor, María Montserrat González Fernández, 55 år, och hennes dotter Montserrat Triana Martínes Gonzáles, 35 år, anhölls senare. Motivet bakom den tragiska händelsen ska ha varit hämnd för att dottern blivit avskedad för drygt tre år sedan. Dottern arbetade som IT-ingenjör för kommunen i León fram tills dess att hon avskedades. Problem uppstod dock när man upptäckte att hon mottagit lön även efter att hon förlorade jobbet, lön som hon inte var berättigad till och som hon därför blev återbetalningsskyldig för. Händelsen ledde till ett domstolsärende som dottern förlorade, bara fyra dagar före dödsskjutningen. Domen löd att hon var återbetalningsskyldig av den oberättigade lönen samt att hon belades med skyldighet att betala domstolskostnaderna, vilket kan bli upp till 60 000 euro. Det fick så bägaren att rinna över och de två kvinnorna, som också var aktiva medlemmar i PP, bestämde sig för att hämnas. Isabel Carrasco dog på platsen efter att den 55-åriga modern skjutit henne i ryggen med tre-fyra skott. Kvinnorna flydde från platsen i bil men identifierades snabbt och anhölls kort därefter. Isabel Carrasco började sin politiska karriär 1987 när hon utnämndes till ordförande för regionen León. Sedan dess har hon gjort sig känd inom de politiska kretsarna på både gott och ont. 2011 kritiserades hon bland annat för att bestrida upp till hela 13 offentliga poster, som tillsammans gav henne en intäkt på över 150 000 euro om året.
Bolaget Den Katolska Kyrkan S.L. Córdobas tidigare moské har sedan 2006 tillhört den katolska kyrkan. Det beror på en lag antagen under Francos tid. Den Katolska Kyrkans enorma rikedom har ännu en gång hamnat i rampljuset. Det efter en fråga från senator José Manuel Mariscal från vänsterkoalitionen IU till den konservativa justitieministern Alberto Ruiz-Gallardón om huruvida regeringen planerar att ta bort det privilegium som tillåter biskopar överföra egendomar utan bevisad ägare till Kyrkans ägo utan att först behöva bevisa Kyrkans rätt till egendomen. Det gäller allt från religiösa eller historiska byggnader till garage, lagerbyggnader eller tomter. Kyrkans privilegium sträcker sig tillbaka till tiden under Franco, som införde regeln 1946. Dock begränsade diktatorn den till att uteslutande omfatta religiösa byggnader medan den nuvarande regeln, som snart omfattar allt annat, infördes 1998 under den dåvarande konservativa regeringen under Jóse María Aznar. Sedan 1946 har Kyrkan registrerat tusentals egendomar i sitt eget namn. Tidningen El País skriver att det kan handla om upp till 4 500 och att många kommunledningar överhuvudtaget inte vet att egendomarna inte längre tillhör kommunen, medan andra har stämt Kyrkan för att återfå äganderätten. Ett av de mer känsliga fallen är moskén i Córdoba som kyrkan övertog 2006. Kyrkan insisterar på att byggnaden är katolsk trots dess muslimska ursprung. Bland annat därför finns det nu en hel rörelse som kräver att den gamla Mezquitan ska ges tillbaka till folket. Justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón har tillsvidare nekat att tillmötesgå kravet, vilket han grundar i alla de kostnader som kommer vara förbundet med en sådan sak. Dock har han låtit uttala att regeringen arbetar på att se över regeln från 1998, någonting som den före detta socialistiska regeringen inte gjorde. Utkastet till lagändringen tillfredsställer dock inte José Manuel Mariscal som är missnöjd med att den inkluderar en frist på ett år från att den blir införd tills att den träder i kraft, vilket skulle ge Kyrkan tid att förskansa sig ytterligare egendomar.
Bryssel ser ljusare på Spaniens ekonomi Trots ekonomisk tillväxt minskar arbetslösheten mycket långsamt och förväntas först i slutet av 2015 vara nere på 24 procent. EU-kommissionen uppskattar att det kommer att ske en tillväxt i den spanska ekonomin på 1,1 procent under nuvarande år och 2,1 procent under nästkommande år. Det är en markant framgång jämfört till de siffror som EU-kommissionens ekonomer presenterade tidigare i år. Enligt de nya siffrorna skulle Spaniens ekonomi vara i nivå med genomsnittet för de övriga EU-länderna och faran för deflation skulle vara över. Den höga arbetslösheten är dock fortfarande hög ett stort problem i Spanien. EU uppskattar att arbetslösheten bara kommer att minska till 25,5 procent under nuvarande år och till 24 procent först vid slutet av 2015. De senaste siffrorna från Arbetsministeriet visar också på en ytterst knapp minskning av arbetslösheten. Under april månad fick 50 202 personer arbete och av dem 7 710 personer i Málagaprovinsen. Detta är nya rekord och det är nionde månaden i rad som arbetslösheten minskar. Det är dock fortfarande över 200 000 personer arbetslösa i provinsen.
5,6 miljoner turister förväntas besöka Costa del Sol i sommar Sommarkampanjen hamnar i kölvattnet av den nyligen avslutade vinterkampanjen ”Siempre Cálida”. Turistrådet för Málaga och Costa del Sol har lanserat en ny kampaj med syfte att locka fler turister till södra Spanien. Elias Bendodo, ordförande för turistrådet i Málaga, förväntar sig en ökning av antalet tillresande på åtta procent jämfört med förra året. Efter den bästa vintern på fem år är optimismen hög, och med den nya kampanjen, som pågår mellan maj till oktober, är målet satt: fler turister ska välja den spanska kusten. Solen och stranden har naturligtvist en stor dragningskraft men nu ska större fokus läggas på aktiviteter som turisterna kan sysselsätta sig med året runt. Det handlar bland annat om gastronomiska, kulturella och underhållnings-aktiviteter. Turismen spelar en stor roll för den spanska ekonomin, speciellt i Andalusien, som är den region där arbetslösheten är högst. Det förväntas att turisterna till största delen kommer att vara spanjorer, men även många engelsmän, tyskar och skandinaver förväntas besöka Costa del Sol under sommarmånaderna. Även affärsturismen ökade under 2013 jämfört med föregående år, med fem procent. Således har 700 000 affärsmän besökt Málaga förra året för att delta i mässor, föredrag, utställningar m.m. Málagas Turistråd meddelar att affärsturismen omsatte hela 411 miljoner euro år 2013. Varje turist stannade i genomsnitt 2,44 dagar i Málaga och spenderade i snitt 240 euro dagligen på hotell, bilhyra, middag och annan representation. Turistrådet ser mycket positivt på utvecklingen och gör en aktiv insats för att öka affärsturismen ytterligare. Således har rådet varit representerat på den årliga mässan för affärsturism, Best of Mice, i Venedig i Italien, och vittnar om ett stort intresse för Málaga. Med uppförandet av kongresscentret i utkanten av staden gav Málaga för mer än tio år sedan en tydlig signal om att man ville satsa på affärsturism tvärt om mot Costa del Sols andra städer som sedan 60-talet har fokuserat på ”sol & strand”. Nu finns det tecken på att satsningen börjar ge resultat.
Tillbaka i skolbänken Som en konsekvens av Spaniens höga arbetslöshet är fler än 25 000 vuxna tillbaka i skolbänken i Málagaprovinsen. Dessvärre inte för att slutföra en lång utbildning utan istället för att få en basutbildning, så att de på sikt kan öka sina chanser till arbete. Det är typiskt för personer mellan 25 och 35 år som lämnade skolan, eller gymnasiet, under 00-talet för att arbeta inom byggsektorn, som på den tiden var en stark bransch. Sedan krisen började har antalet vuxna studerande ökat från 22 412 år 2010 till att nu ha passerat 25 000.
Storavtal till hotell på Costa del Sol Hotellet Holiday World i Benalmádena har ingått ett samarbete med den internationella researrangören TUI, som ska säkra hotellet 30 000 gäster om året. Det motsvarar ca 400 000 hotellövernattningar. Avtalet är gällande till slutet av 2018. TUI är verksamma i nästan hela välden men majoriteten av besökarna som företaget kommer att ta till Sydspanien kommer att bestå av engelsmän. Enligt dagstidningen Málaga Hoy är det ett av de största avtalen mellan ett hotell på Costa del Sol och en researrangör någonsin.
Rondell till shejken Málagas kommun uppkallar rondellen intill fotbollstadion La Rosaleda efter Málaga CF:s ägare, Abdullah Al-Thani. Ägaren av Málaga Club de Fútbol, shejk Abdullah Al-Thani från Qatar, ska få en rondell uppkallad efter sig. Beslutet fattades nyligen av Málagas kommun. Kommunen vill på detta sätt visa deras tacksamhet för hans insats i klubben som föregående säsong säkrade sig en plats i den prestigefyllda turneringen Champions League, vari laget tog sig till kvartsfinal. Det handlar om en av de nya rondellerna som byggts intill fotbollstadion La Rosaleda. Beslutet har lett till en del meningsskiljaktigheter bland stadens fotbollsfans. En del ser shejken som mannen bakom Málagas succé och fortsatta existens i division 1 medan andra ser honom som en skurk som utan förklaring har stoppat investeringarna i klubben.
Spanien i fortsatt tillväxt Nya siffror från centralbanken stämmer överens med statsminister Mariano Rajoys förväntningar om den spanska ekonomin. Den spanska ekonomin såg en ökning av 0,4 procent under årets första kvartal. Det meddelar landets centralbank, Banco de España. Det är kanske inte så mycket men ändå 0,2 procentenheter mer än under det sista kvartalet 2013, och så är det 0,5 procentenheter mer än under samma period förra året, då Spaniens bruttonationalprodukt upplevde en tillväxt för första gången efter nio kvartal med negativ tillväxt. Enligt centralbanken kan minst hälften av tillväxten under årets första kvartal tillskrivas ökad konsumtion bland spanjorerna och i Spanien, medan den andra halvan beror på en ökad export. Tillväxten bekräftar centralbankens förväntningar om en samlad tillväxt på 1,2 och 1,7 procent under respektive 2014 och 2015, medan statsminister Mariano Rajoy (PP) nu förväntar ökningar på 1,2 och 1,8 procent. Ekonomiminister Luis de Guindos har påpekat att tillväxten är synonym med ”betydande” jobbskapande; ett tilläggsord som inte har använts i detta sammanhang sedan krisens början 2008.
Uppgång i byggsektorn från 2015 Den spanska ekonomiministern Luis de Guindos siar att det från och med nästa år återigen kommer att bli fart inom byggsektorn. På ett seminarium, där 200 politiker och företagare deltog, i Málaga berättade ministern om sina förhoppningar och sin optimism över det nuvarande året och nästa. Luis de Guindos förutser, precis som EU, två år med bättre ekonomisk tillväxt än vad man tidigare trott och till och med tillväxt inom byggsektorn med start 2015. Med tillväxt menas inte nödvändigtvist nybyggen utan även renoveringar och färdigställande av projekt som har stått still under åren som varit men som nu har sålts eller är på väg att säljas. Den spanska ministern ser även ljust på framtiden för Málaga och Costa del Sol, där han menar att man idag inte utnyttjar resurserna optimalt. Det råder goda framtidsutsikter för byggsektorn i Málaga och på Costa del Sol från 2015.
H&M utvecklar i Málaga Svenska H&M väljer Málaga framför andra stora spanska städer med sin nya ”& Other Stories”. Den svenska H&M-familjen har valt Málaga för öppnandet av deras senaste butik som heter ”& Other Stories” och specialiserar sig på accessoarer och smink. H&M öppnade förra året deras första klädesbutik i Málagas gamla stadsdel och succén har varit så stor att den svenska giganten nu kommer att inviga ”& Other Stories” på huvudgatan Calle Larios inom loppen av sommaren. Det är den enda butiken i sitt slag som H&M öppnar i Spanien i år. Den hittills enda butiken i Spanien ligger på den fina adressen Paseo de Gracia i Barcelona. ”& Other Stories” etablerades 2013 och finns idag representerad i sju europeiska städer. Branschorganisationen i Málaga ser det naturligtvist som en riktigt bra nyhet att H&M väljer Málaga för deras expansion framför andra, större och mer kända städer som Madrid, Valencia eller Sevilla.
Kontor för utlänningar öppnar i Marbella Efter sex års tvister får Marbella tillslut ett kontor som ska behandla utländska invånares frågor samt förnya spanska ID och pass. Det har slutits ett avtal med inrikesministeriet om att genomföra den ursprungliga planen och arbetet på att färdigställa lokalerna i Edificio España i stadsdelen La Patera har börjat.
En stor del av invånarna i Marbella är utländska och tanken med kontoret är att erbjuda dem en bättre service och att frigöra den lokala polisstationen från en del sakarbete. Lokalerna kommer att ha både informationsdisk, väntrum, boendeservice, möteslokaler och mindre kontor för individuell vägledning. Projektet kommer att kosta ca 193 000 euro, vilket är beviljat av Marbellas kommun, regeringen och inrikesministeriet. Byggprojektet förväntas pågå i ca fyra månader.
Ny mätning: En halv miljon färre utlänningar i Spanien Spaniens invånarantal är nu 46,7 miljoner efter att drygt en halv miljon utlänningar lämnade landet förra året. Totalt 545 980 fastboende utlänningar lämnade Spanien förra året. Det visar nya siffror från den spanska folkbokföringen och det är den största enskilda minskningen i befolkningsantal sedan 1998 då man började föra statistiken. Trenden ses även regionalt i Andalusien där Málagaprovinsen har drabbats hårdast. Enligt den spanska statistiska centralbyrån INE hade provinsen 1 619 497 invånare den 1 januari 2014, vilket är 44 395 färre än föregående år. Av dessa är 33 000 utländska medborgare som valt att återvända till sina hemländer. Det är primärt britterna som gett upp drömmen om sol, strand och siesta och flyger tillbaka till det regniga öriket. En undersökning, genomför av uSwitch, visar att Storbritannien är det europeiska land där livskvaliteten är lägst. På samma lista ligger Spanien på andra plats med endast Frankrike före, på första plats, där livskvaliteten alltså är högst. Men trots minskningen av antalet engelsmän, motsvarande 23 procent, utgör de fortfarande den tredje största utländska nationaliteten i Spanien, och det finns endast fler rumäner och marockaner. Ryssarna och kineserna är de enda två befolkningsgrupper som fortfarande växer i Spanien.
Försök till att smuggla in jätteparti kokain i Spanien Det sker regelbundna försök till att smuggla in narkotika från Sydamerika till Europa genom Spaniens hamnstäder. Den spanska polisen har beslagtagit 2,5 ton kokain i en lagerbyggnad i Madrid. Det vita pulvret var fördelat i 2 296 paket och har smugglats tvärs över Atlanten – från Costa Rica till hamnstaden Algeciras – gömt bland ananasfrukter i en container. Den spanska polisen fick ett tips om den stora leveransen, men istället för att konfiskera försändelsen i hamnen i Algeciras följde de efter den illegala försändelsen till en lagerbyggnad i förorten Valdemoro utanför Madrid, där de kunde anhålla sex män. Polisen säger att ”det är ett av de största beslagen som har ägt rum i en hamn i EU”. Enligt internettidningen El Confidencial skulle kokainets gatuvärde uppgått till ca 150 miljoner euro.
Estepona får en ny, stor idrottsanläggning I Estepona finns redan en utomhusträningspark som sträcker sig över 1 125 kvadratmeter samt ett grönområde på 900 kvadratmeter där invånarna kan ha picknick under sommarmånaderna. En sjumannafotbollsplan och en basketplan är några av de faciliteter som invånarna i Estepona snart får glädje av. Ett område på 450 kvadratmeter i området Mar y Sierra har nämligen blivit öronmärkt för en ny, stor idrottsanläggning som ska få invånarna att svettas. Projektet är en del av stadsplanen och har i syfte att skapa fler motionsområden i staden. ”Vi vill utnyttja stadens alla möjligheter så att de platser som idag ligger öde ska omvandlas till idrottsfaciliteter där invånarna kan idrotta gratis och ute i den friska luften”, säger Ana Velasco, ordförande för Bygg, Infrastruktur och Turism i Estepona, till tidningen Sur.es. Utöver de två nämnda bollplanerna kommer idrottsanläggningen även utrustas med dryckesfontäner samt ett fyra meter högt hägn så att bollar och barn inte ska försvinna. Initiativet kommer dessutom ge unga i staden en plats där de kan träffas och idrotta, så att de kommer bort från gatan.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.