Nu finns det god anledning till att lyfta på hatten och hissa flagg. Ett alldeles fantastiskt projekt har sett dagens ljus: man har anlagt en vandringsled hela vägen runt utkanten av Málagaprovinsen. Rutten är 650 km lång och har 35 etapper. Allting finns att läsa fint beskrivet på vandringsledens hemsida: www.gransendademalaga.es där man kan se varje etapp beskriven med karta och med GPS koordinater samt allt annat som hör till en vandringsled. Dessutom finns det flera filmklipp som visar vackra naturscener från rutten. Ja, det hela är så fint genomarbetat att man nästan inte kan tror sina ögon. Hurra för ett mycket bra initiativ.
Man frågar naturligtvis sig själv vad det är som har gjort att La Diputación de Málaga, som ligger bakom projektet, har genomfört detta storstilade projekt med att planera, beskriva och märka 650 km vandringsstigar runtomkring i provinsen. Och svaret är att det finns någon som har fattat galoppen, och inte bara när det kommer till vandringar utan även turism, pengar, utveckling – ja näst intill den spirituella-galoppen också, och det kommer jag tillbaka till snart.
För det första har man insett att vandringsturism har en mycket stor potential. Vandringsturismens utveckling går i rasande fart och får med sig mängder av människor ut i naturen. När dessa vandrare ska sova söker de sig in mot de små, tidigare så turisttomma byarna och skapar omsättning på små hostal, hotell och restauranger. Pengarna börjar så småningom att rulla in och lite för lite skapas en grund för småföretagare att trivas på. Det såg vi i t ex byn Montejaque i naturparken Grazalema. När vi där övernattade på ”La Posada del Fresno” fick vi veta att staden nu har 300 övernattningsplatser jämfört med tidigare 20. Vandringsturister kommer i en strid ström, med god hjälp av den tyska vandringsresebyrån Wikingerreisen, som är världens största arrangör av vandringsresor. Genom denna resebyrå passerar dagligen, hela året runt, ca 8-10 vandringsturister genom Montejaque och ägarna av La Posada Del Fresno är glada då dessa vandrare först och främst bor där. Om man går in på: www.wikinger.reiser.de kan jag inte garantera följderna. Det är en farlig hemsida. Den har så mycket spännande att man kan ha råkat boka en vandringsresa någonstans i världen när man stänger ned sidan.
Men åter till Gran Senda de Málaga. Ambitionen med denna vandring är att ge El Camino konkurrens. El Camino är som bekant den 800 km långa pilgrimsvandringen som i Spanien går från Roncevalles i Pyrenéerna till Santiago de Compostela i Galicien och vidare ut till Cabo Finisterre, Spaniens västligaste punkt. Runt om i Europa finns det många startpunkter för denna vandring som har vandrats av pilgrimer ända sedan medeltiden, om inte tidigare. El Camino är full med vandrare under sommaren och det är näst intill omöjligt att hitta någonstans att övernatta. Och då har man tänkt sig att Gran Senda kan vara ett bra alternativ i skenet av denna kändis. Det är ju långt ifrån alla som går El Camino som gör det likt pilgrimer med ett spirituellt mål. Många går El Camino bara för att vandra (eller hajka som det heter när man vandrar från plats till plats med sin packning på ryggen) uppleva naturen, samvaron med andra vandrare samt utmana sin fysik.
Så om man är trött på överfulla refugier på El Camino kan man ge sig ut på Gran Senda, och om man kommer att sakna den spirituella aspekten så kan det nämnas att man kan ju göra en inre resa mot de andliga platserna. Till det behöver man inte en överfull pilgrimsväg. Och en sak är säker: Gran Senda bjuder på mycket finare natur än El Camino. Som exempel kan El Camino-sträckan från Burgos till Leon nämnas, som är en ökenvandring i platt, lerig terräng med vetemarker. Där ser man ingenting annat än platta landskap, oftast helt utan backar. El Camino blir vackrare när man kommer in i Galicien men att nå helt i kapp med den naturmässiga skönhet som Málagaprovinsen erbjuder på tvivlar jag på att den kan. I Málagaprovinsen finns det inte mindre än fem stycken präktiga naturparker: Sierra de las Nieves (norr om Marbella), Parque Natural de los Alcorconalse (i väster), Grazalema (norr om Los Alcorconales), Montes de Málaga (nordost om huvudstaden), Parque Natural de las Sierras de Tejeda, Amijara y Alhama (i öster) samt en massa andra naturpärlor som El Chorro (en häftig ravin vid El Camino del Rey som nu håller på att återuppbyggas), El Torcal (vackra klippformationer i närheten av Antequera), Laguna de Fuente Piedra (där rosa flamingos håller till), Desfiladero de los Gaitanes (”höglandet” nordväst om Málaga), Los Acantilados de Maro (den vilda kusten utanför Maro) och mycket, mycket mer. Málagaprovinsen är verkligen ett natureldorado men det är inte många som känner till det. Jag tror att Gran Senda kan komma att hjälpa till med att fler får upp ögonen för provinsens vackra natur.
Jag har själv vandrat två av de allra vackraste sträckorna på Gran Senda, nämligen etappen från Maro till Frigiliana – det är etapp 5, och etappen från Frigiliana till Cómpeta – etapp 6. Etapp 5 är en vandring på ca 15 km med 922 höjdmeter som ska övervinnas, så det är en etapp som nog får en att svettas. I gengäld bjuder den på oerhört vacker natur. Etappen börjar i Maro och man börjar strax nedanför parkeringen till grottorna, där man går in till vänster och snart därefter svänger in i naturparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Nu vandrar man längs med Maro-branten och korsar dalen vid picnic-platsen El Pinarillo. Härifrån går man upp över passet mellan Marodalen och Chillardalen (norr om Nerja) och som en del av er läsare säkert redan vet är Chillarflodens dal mycket vacker. Vandringen tar med en hela vägen ned till Chillar, där man korsar floden på ett par stora stenar, för att därefter fortsätta uppåt igen till den helt människotomma delen mellan Chillar- och Higuerónfloderna. Härifrån kan man blicka ut över Nerja, som ligger mycket nära fågelvägen, och ändå så långt bort till fots. Till sist går stigen ned i Higueróndalen för att därefter stiga igen, upp mot Frigiliana, där rutten slutar. Denna vandring tar nog 6-7 timmar beroende på dagsform men jag kan garantera att det är en vandring som man aldrig glömmer. Och jag kan också garantera att den kalla dryck som man intar på baren Las Virtudes i Frigiliana efter ansträngningen smakar himmelskt. Hela rutten är markerad med ”Gran Senda” pelare eller röd/vita markeringar, så det går inte att gå fel.
Rutten fortsätter mot Cómpeta och etapp 6 är inte heller någonting för veklingar, då den är 25 km med 1 681 höjdmeter att övervinna. I gengäld går en del av vandringen på den mycket vackra Pradillos-stigen, som anlades på den tiden då transporterna gjordes på åsneryggar. Stigen leder förbi inte färre än fyra ventor (Venta Cebolleros, Venta de Cándido, Venta Pradillos och Venta de María Dolores), där åsneförarna övernattade med sina djur. Detta är säkert en av Spaniens vackraste stigar med fantastisk utsikt mot bergen i Almijara-kedjan och ned mot kusten vid Torrox. På Gran Sendas hemsida kan man se ett litet filmklipp på 2-3 minuter för varje etapp. Jag är full av beundran. För helhetens skull ska det nog också nämnas att projektet har fått stöd från EU:s regionutvecklingsfond.
Alla 35 etapper kan ses på Gran Sendas hemsida och jag måste säga att det hela är mycket fint genomarbetat och förberett. Etapperna varierar dock en hel del när det kommer till längd, mellan 10 och 30 km, men det verkar som om att man har försökt att skapa etapperna så att man når fram till byar som kan erbjuda övernattning – och det var ju också en del av grundtanden. Därför kan avstånden naturligtvis variera, och om man tycker att en etapp är för lång kan man ju alltid ringa en taxi om det går helt fel. Ha därför alltid med mobiltelefonen – om man plötsligt skulle behöva hjälp.
När Erik och jag satt och tittade på etapperna på hemsidan fick vi lust till att prova en av de kustnära bitarna och vårt val föll på den 10 km långa sträckan från Torrox till Nerja. Vi var mycket nyfikna på att se denna vandring som går längs den för oss så kända sträcka, som vi dock aldrig har vandrat utan bara kört med bil. Men nu ska den testas.
Etapp 4 från Torrox till Nerja är en vacker rutt som börjar precis nedanför klostret ”Nuestra Señora de las Nieves” i Torrox. Till en början går den längs en gammal åsnestig fram tills den kommer ned till Torroxfloden, som den korsar med en fin, gammal bro ”Puente de la Ánimas”. Denna bro fanns här redan under medeltiden och var under flera hundra år mycket viktig för dem som färdades mellan de två byarna. Men man kan säga att den onekligen hamnar lite i skuggan i jämförelse med den jättestora nya motorvägen, som nu för tiden tornar upp sig precis bakom denna gamla bro. Efter bron leder stigen mot Nerja över en litet uttorkad bäck, för att därefter leda uppåt och passera över tunneln som går under bergsryggen, som åtskiljer Torroxdalen från Nerjadalen. Plötsligt står man på ett pass och har nu hela Nerjaområdet framför sina fötter med berget Cielo och Almijara-kedjan, för att inte tala om fint odlade bergssidor och havet i fjärran. Jag tycker att det är en vacker vandring som är lätt att gå med ”bara” ca 330 höjdmeter att övervinna. Vandringen slutar vid stadion i Nerja efter att ha passerat ett par för oss okända urbanisationer samt Chillarfloden. En härlig vandring som tar 3-4 timmar, beroende på pauser och vandringstakt.
Jag kan inte annat än att applåder Gran Senda de Málaga och jag har bestämt mig för att jag ska gå hela rutten. I etapper förstås. Gå in på: www.gransendademalaga.es och se de fina filmklippen. Där finns det mycket att frestas över.