Korta nyheter, april 2015

Korta nyheter, april 2015

kn-boligsalg
Spanjorerna köper bostäder igen.

Bostadsförsäljningen ökade med 21,6 procent under 2014
Det är inte bara på Costa del Sol som bostadsförsäljningen har kommit igång. I Ceuta och Melilla samt i regioner som Madrid, Navarra, Aragón och Asturien har 2014 också varit ett bra år för bostadsförsäljningen, med en ökning på över 30 procent jämfört med 2013. På nationell nivå har försäljningen ökat med 21,6 procent, vilket motsvarar 365 594 nya utskrivna lagfarter. Man ska se ända tillbaka till 2004 för att hitta ett år med så stor ökning i bostadsförsäljningen. Utlänningarna står för 19,7 procent av de nya förvärven. De flesta köpen har skett i följande områden, med flest i Alicante och därefter i minskande antal: Alicante, Málaga, Barcelona, Madrid och Balearerna.

kn-blodtryk
En apparat för att mäta sitt blodtryck med kostar mellan 30 och 60 euro.

Var uppmärksam på blodtrycket
Det antas att 14 miljoner spanjorer lider av för högt blodtryck, och att det bara är 60 procent av dessa som är medvetna om det. Ordföranden för föreningen av personer med för högt blodtryck (Seh-Lelha) Nieve Martell rekommenderar alla att mäta sitt blodtryck med jämna mellanrum. ”Ligger ditt blodtryck över 140-90 är det någonting som är fel. Det behöver inte vara någonting alarmerande, men ett konstant högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt, blodproppar och andra allvarliga sjukdomar”, förklarar hon. Nieve Martell rekommenderar att man köper en apparat så att man kan mäta sitt blodtryck själv, i hemmet. ”Många blir nervösa när de ska mäta sitt blodtryck hos läkare eller på apotek, och så stiger blodtrycket automatiskt. Därför rekommenderar vi att man mäter sitt blodtryck i lugn, hemtrevlig omgivning – och helst på morgonen, när man är utvilad och avslappnad”, berättar Nieve Martell.
Har man konstant högt blodtryck bör man uppsöka läkare, men en god nattsömn, en sund kost och fysisk aktivitet hjälper till att hålla blodtrycket på sin normala nivå, 120-80.

 
kn-hotelpriser
Tillväxten inom turism- och hotellsektorn i Barcelona är stor.

Hotellpriserna ökar med 27 procent i Barcelona
Medan temperaturerna ökar i flera Europeiska städer gör priserna det samma i flera europeiska storstäder – speciellt i Barcelona. Jämför man priserna för ett hotellrum i mars i fjol med priset på samma rum i mars detta år har priset ökat med 27 procent. Mellan februari och mars i år ökade rumspriserna med hela 42 procent. De 93 000 deltagarna på mässan ”Mobile World Congress” har givetvis varit med och påverkat att priserna farit i höjden.
Även i Madrid är prisökningarna markanta. Priset på ett dubbelrum har ökat med 22 procent mellan mars 2014 till mars 2015. I de skandinaviska länderna är prisökningarna mycket mer moderata. I Oslo har ett dubbelrum ökat med sju procent, i Köpenhamn motsvarar ökningen åtta procent medan det i Stockholm till och med blivit en procent billigare att övernatta på hotell.

kn-krydstogt
Världens största kryssningsfartyg återvänder till Málaga. Det kommer den 29 april – efter påsk.

20 000 kryssningsturister på väg till Málaga
Det är inte någon nyhet att den nya hamnen i Málaga är en succé. Med det sagt är de positiva besökssiffrorna fortfarande överraskande. Således förväntas nu 20 000 kryssningsturister komma till staden under påskveckan. ”Påskveckan i Málaga har blivit så populär att flera kryssningsbolag planerar deras resor efter den”, berättar Julio Andrade, som är kommunalråd och ansvarig för turismen i Málaga. ”Det var klokt att vi byggde hamnen så nära lustbåtshamnen, för som kryssningspassagerare kan man ta sig från båten till centrum på mindre än 30 minuter. Det finns bara ett fåtal andra platser där det är så enkelt, för vanligtvis ligger hamnen så långt bort från centrum att man måste åka buss”, förklarar Julio Andrade. Han poängterar även att de två stora motorerna bakom turismen i Málaga fortfarande är kultur- och företagsturism, dock kryddat med turister från kryssningsfartygen och språkkurserna.

kn-swea
Fotograf: Fia Ensgård

Årsmöte SWEA Marbella den 5 februari 2015 på Los Naranjos Golfklub
Som vanligt, när 55 damer möts, ligger ljudvolymen högt över den tillåtna i decibelskalan. Det kan bero på två orsaker – missnöje eller nöje. I detta fall det sistnämnda.
Och visst är det ett nöje då ett årsmöte med 209 medlemmar löper smidigt utan några som helst motsättningar. SWEA Marbellas ordförande Sandrine Vriesman greppade klubban och under hela mötet svingade hon den bestämt. Pang, pang och pang, alla punkter klubbades, årsredovisningen och ny budget godkändes. En ny styrelse blev vald, helt enligt valberedningens förslag. Avgående styrelsemedlemmar tackades av och nya kvinnor hälsades välkomna in. Tack alla avgående och lycka till ni nya.
Efter mötet minglades det med cava i hand. Middag serverades i sedvanlig ordning och sen var det dags för den stora lotteridragningen. Margareta Jarnebring var i sitt esse och roade oss som aldrig förr. Hennes medhjälpare hade lite svårt att utföra sina plikter då de hela tiden måste stå dubbelvikta av skratt. Och skrattade gjorde alla. SWEA önskar tacka till alla inblandade för ett väl genomfört årsmöte.
Ansökan om medlemskap ställs till: ena.strindholm@yahoo.com
Årsavgiften är 40 euro och ger rabatter på alla aktiviteter och även i vissa butiker/restauranger.
 
kn-boligpriser 
Förra åter steg genomsnittspriset på bostäder i Spanien för första gången sedan 2007.

 
Nu är bostadspriserna på väg upp
Efter sex år med fallande bostadspriser vände trenden under förra året. Priserna på begagnade bostäder ökade med 0,3 procent under 2014, medan nya bostäder såg en genomsnittlig prisökning på 0,9 procent. Siffrorna kommer från INE, den spanska statistiska centralbyrån.
Här följer en översikt över den genomsnittliga prisutvecklingen på begagnade bostäder samt nya bostäder:    
2013: -10,6 procent
2012: -13,7 procent
2011: – 7,4 procent
2010: – 2 procent
2009: – 6,7 procent
2008: – 1,5 procent
2007: + 9,8 procent
kn-hilton
La Reserva del Higuerón har alla de faciliteter som Hilton önskar för deras lyxhotell.
 
Hilton tillbaka till Costa del Sol
Den läckra resorten La Reserva del Higuerón, som ligger mitt emellan Fuengirola och Benalmádena, ska nu få nytt namn samt administreras av den prestigefyllda amerikanska hotellkedjan Hilton. För både Benalmádena, Fuengirola och det övriga Costa del Sol, handlar det om ett glatt återseende med Hilton, som inte varit representerat på Costa del Sol sedan kedjan för 40 år sedan drev Hotel Don Carlos i Marbella. ”Att Hilton-koncernen är tillbaka är en kvalitetsstämpel för hela Costa del Sol och en unik möjlighet att marknadsföra oss bättre i USA”, sa Fuengirolas borgmästare, Ana Mula, när avtalet skrevs under i mars. ”Det är klimatet, gastronomin, historien och de ljusa framtidsperspektiven för området som ligger bakom vårt beslut om att återigen driva hotell på Costa del Sol”, sa Hiltons representant vid samma tillfälle. Hilton har 44 miljoner gäster som har ett lojalitetskort, och de är ny potentiala Costa del Sol-turister.
 
kn-Axarquia
Det uppskattas finnas 50 000 olagliga bostäder i Málagaprovinsen. I Axarquía finns det 25 000.
 
Legaliseringen av de olagligt byggda bostäderna drar ut på tiden
Det är nu tre år sedan som Junta de Andalucía antog ett dekret som skulle legalisera stora delar av de många bostäder som byggdes utan bygglov i Andalusien under 1990- och 2000-talen. Bland dessa områden Axarquía, där det byggdes 25 000 bostäder utan de nödvändiga tillstånden. Legaliseringen drar dock ut på tiden. Enligt det engelska kommunrådet i byn Alcaucín, Mario Blancke, beror det på att Junta de Andalucías dekret inte har utarbetats ordentligt och bland annat inte ger kommunerna tydliga riktlinjer för hur de enskilda bostäderna ska legaliseras.
Mario Blancke är även ordförande för föreningen ”Save Our Homes”. Han menar att Juntan har svikigt bostadsägarna genom att inte lösa problemet ordentligt och påpekar att det aldrig kommer bli fart i bostadsförsäljningen i området om inte Juntan löser problemet och därmed ger nya bostädsägare garanti för att deras bostäder är lagliga. Problemet med de många olagliga bostäderna har uppstått då ett antal kommuner i hela Andalusien, under åtskilliga år, har gett ut bygglov utan samtycke från Junta de Andalucía. Det har varit en norm att se mellan fingrarna med detta. Men när byggande började på allvar ändrade Junta de Andalucía sin ståndpunkt. Därför sitter i dag tusentals bostadsägare med en bostad, som är byggd med lokala bygglov, men utan att ha accepterats av Junta de Andalucía.
kn-mercadona
”Kvalitet till lågpris” är Mercadonas koncept.
 
Mercadona stormar fram
Det går bättre och bättre för matvarubutikskedjan Mecadona. Under 2014 hade de 1 521 matbutikerna en omsättning på 20 161 miljoner euro. Därav utgjorde 543 miljoner euro överskott. Det är fem procent mer än året innan och inom loppet av 2015 kommer 60 nya matbutiker i kedjans namn se dagens ljus. Bakom den stora succén står affärsmannen Juan Roig, som också är en av Spaniens rikaste män. Hans koncept och medarbetarpolitik har skapat stora framgångar. ”Det handlar inte om att sänka lönerna utan om att öka medarbetarnas motivation och effektivitet. Nästan alla tror att en kassörska i en matbutik får minimilön, men hos oss tjänar en medarbetare 1 420 euro i månaden. Det kan göras då våra anställda är duktiga”, säger den 65-åriga Juan Roig, som inte har några planer alls på att gå i pension. Han kommer förövrigt från en ytterst aktiv familj. Hans två bröder är bland annat president och huvudägare i fotbollsklubben Villareal och innehavare av Pamesa, som är en av Spaniens största tillverkare av tegel och kakel.
kn-hostel
Utsikten över fästningen Alcazaba.
 
Basketstjärnan bakom innovativt hostel  
För tre år sedan var det en gammal, övergiven byggnad som ingen vågade röra vid. I dag är det ett innovativt vandrarhem som just öppnat dörrarna för gäster. Trion bakom ”Alcazaba Premium Hostel” är Málagas kända basketspelare Carlos Cabezas och de två modellerna och vinnarna av ”Mister Spain”, Juan García Postigo och José Manuel Montalvo. De tre entreprenörerna har skapat ett hostel med 24 dubbelrum samt rum att dela, restaurangen ”Batik” och en bar samt takterrass med unik utsikt över Alcazaba och Gibralfaro. Mer information och fina foton kan ses på: www.alcazabapremiumhostel.com.  
 
kn-golf
Costa del Sol kan nu återigen även kallas för Costa del Golf.
 
2015 blir även ett bra år för golfen
Det är inte bara flygplatsen och hotellen som upplever framgångar. Även på Costa del Sols 73 golfbanor är leendena stora. På prestigefyllda Valderrama Golf rapporterar man om en ökning på 18 procent jämfört med 2013, vilket är det bästa resultatet sedan 2008. Positiva rapporter kommer även från föreningen av Internationella Golf Tour-operatörer, som märker en markant ökande efterfråga på golfresor från Storbritannien, Tyskland, Frankrike och de skandinaviska länderna.
Elias Bendodo från Costa del Sols turistråd säger i en intervju till dagstidningen MalagaHoy att man för 2015 förväntar sig få det bästa golfåret sedan 2009, och att en golfturist i genomsnitt spenderar 86 euro om dagen, jämfört med de 59 euro, som en vanlig turist spenderar.
 
kn-toro
Mario Casas och Luis Tosar på strandpromenaden i Málaga.
 
Storstilad filminspelning i Málaga
Flera gator och stora delar av Paseo Marítimo spärrades av i Málagas centrum när inspelningen av den spanska filmen ”Toro” gin in i sin sista das. Filmprojektet leds av den kända spanska regissören Kike Maíllo och har de lika kända skådespelarna Mario Casas och Luis Tosar i huvudrollerna. Sedan början av januari har filmteamet arbetat och befunnit sig i Fuengirola, Benalmádena och Málaga, och i mars spelades några av filmens mest omfattande scener, bland annat en bil- och motorcykeljakt, in på stranden i Málaga.
Filmen ”Toto” handlar om en ung mans försök till att integrera sig i samhället efter att ha sonat ett fängelsestraff på fem år. Filmen har premiär i hela Spanien under 2016.
 
kn-arbejdsloeshed
I Spanien har arbetslösheten minskat med 300 000 personer sedan februari förra året. För Málagaprovinsen ligger siffran på 13 000.
 
Nya positiva arbetslöshetssiffror
Inom loppet av februari minskade den spanska arbetslösheten med 13 538 personer, vilket är den största minskningen under en februarimånad under de senaste 14 åren. Ytterligare positiva är siffrorna från det spanska Seguridad Social, som har fått 96 909 nya anmälningar. Siffrorna ska naturligtvis tolkas så att det under februari skapades 96 909 nya arbetstillfällen, men att arbetslösheten endast minskat med 13 538, vilket beror på att majoriteten av de nya arbetstillfällena har antagits av personer som inte har varit arbetslösa, som t ex studenter som har studerat färdigt. I Málagaprovinsen har arbetslösheten minskat med 456 personer, medan antalet av anmälda till Seguridad Social har ökat med 3 634. I Málaga är den totala arbetslösheten i dag på 197 000 personer, medan hela Spaniens arbetslöshet uppgår till drygt 4,5 miljoner personer.
 
kn-granhotel
Den fina byggnaden var ett hotell innan den blev Málagas tingsrätt. Nu blir det återigen hotell.
 
5-stjärnigt ”Gran Lujo” på väg till Málaga stad
Tiden med likviditets- och administrativa problem är förbi för det nya lyxhotellprojektet Gran Hotel Miramar i Málaga. Hotellgruppen Hoteles Santos köpte tillbaka Málagas gamla tingsrätt redan 2008, men först nu har det fått ordning på allt det ekonomiska och administrativa. Första spadtaget tas därför under de kommande veckorna och det nya lyxhotellet förväntas stå färdigt innan slutet av 2016. Gran Hotel Miramar blir det första 5-stjärniga hotellet som går under betäckningen ”Gran Lujo” i Málaga stad, och totalt kommer det att investeras 65 miljoner euro i hotellet, som kommer att ha 196 rum, 11 familjesviter, parkering med 109 platser, spa, barnvakt och konsertsal till 1 000 gäster.
 
kn-messe
Málaga stad marknadsför sig i år på flera platser ”själv” – utan Costa del Sols Turistråd.  
 
Málaga stad i PR offensiv
Mars var en ytterst aktiv månad för PR-människorna i Málagas kommun. Staden fanns nämligen representerad på fler rese- och turistmässor än någonsin tidigare, i sitt ambitiösa försök till att locka ännu fler turister till staden. Mässorna var de stora, årliga rese- och turistmässorna i USA, Marocko, Storbritannien, Ryssland, Sverige, Portugal, Frankrike och Tyskland. ITB-mässan i Berlin är Europas största turistmässa och det var första gången som Málaga fanns representerat. Uppseendeväckande är också att kommunen är med på flera mässor i Frankrike, bland annat i Paris, Nantes och Toulouse. Orsaken ska vara museet Centro Pompidou Málaga, som förväntas locka en mängd fransmän till staden.
 
kn-protester
Spanien är mycket splittrat i abortfrågan.
 
Ny abortlag på väg
Abort eller ej – nu visar mycket på att en ny lag är på väg. Regeringen föreslår att det innan parlamentsvalet i höst ska antas en ny abortlag, efter att de själva avslog deras första och mycket omstridda lagförslag, som skulle ha inneburit att man bara skulle ha accepterat abort i särskilda fall som vid t ex våldtäkt eller mycket missbildade foster. Det tidigare lagförslaget mötte hårt motstånd av stora delar av befolkningen, som uppfattade det som ett förbud mot abort. De massiva protesterna fick Partido Popular att dra tillbaka förslaget. Men nu arbetar alltså partiet på en ny lagändring som i grova drag kommer att lagliggöra abort, precis som i dag, men med tillägg att kvinnor under 18 år måste ha föräldrarnas samtycke för att få genomgå en abort.
 
kn-turismo
De låga hotellpriserna har under januarimånad primärt lockar fler tyskar och engelsmän till Costa del Sol.
 
Bra start på turiståret 2015
Nästan 200 000 turister checkade in på Costa del Sols hotell under januari. Det är en ökning på tio procent jämfört med samma månad förra året. Januari är traditionella en av årets sämre månader för turismen, och hotellägarföreningen och Costa del Sols Turistråd ser därför mycket positivt på det. Båda hoppas nu på ett ljust år och hoppas att det blir minst lika bra som 2014, som ju var det bästa året sedan 2007.
 
kn-rajoy
Sedan 2011 har regeringen stått för nedskärningar och skatteökningar. Nu blir det annorlunda.
 
Rajoy lovar tillväxt och nya arbetsplatser
Det var en optimistisk statsminister som talade till parlamentet och nationen. Rajoy förutspår en tillväxt på minst 2,4 procent för nuvarande år och är säker på att arbetslösheten kommer att minska med en miljon personer innan året är slut. ”Spanien är tillbaka på rätt kurs och vägen har nu banats för tillväxt”, sa Mariano Rajoy, som samtidigt tackade sina landsmän för insatserna under krisen. ”Alla har fått dra åt svångremmen, och det har inte varit roligt. Men så går det när man lever över sina tillgångar, som har gjorts i Spanien, i allt för många år.” Regeringen har redan sänkt inkomstskatten för 2015 och kommer nu att anta nya lämpliga åtgärder. Barnbidrag ska införas för familjer med tre barn eller fler och för att stimulera arbetsmarknaden ska företag inte behöva betala Seguridad Social för de första 500 euro för en nyanställds lön.
 
kn-itv 
Det skrivs ut fler böter än någonsin till bilister som ”glömmer bort” att besiktiga bilen.  
 
Långa köer hos ITV
Ska din bil besiktigas är det bäst att boka tid i god tid. Väntetiderna hos ITV är nämligen uppe i tre veckor i hela Málagaprovinsen. Den långa väntetiden beror inte på personalbrist under semestertider, som har varit orsaken tidigare. Väntetiden beror däremot på att folk är rädda att få böter om de överskrider tidsfristen för att få sin bil besiktigad. Trafikministeriet har nämligen satt upp nya radars som utöver att de mäter hastigheten även läser av registreringsnumret för att kontrollera om bilen har giltig stämpel från ITV. Om bilen inte har det utställs en bot på 200 euro.
 
kn-elektricitet
Energiförbrukningen i Spanien och Grekland har minskat med mer än 20 procent på grund av krisen.
 
Minskad energiförbrukning i EU och Spanien
EU-ländernas energiförbrukning har minskat markant under krisåren. 2013 låg förbrukningen på samma nivå som i början av 1990-talet. 2013 var energiförbrukningen i EU 9,1 procent lägre än 2006, när förbrukningen låg som högt. Siffrorna kommer från Eurostat, EU:s statistikavdelning. I Spanien och Grekland, där krisen varit som svårast, har energiförbrukningen sedan 2006 minskat med 24,8 procent respektive 22,8 procent. Av EU:s 28 medlemsländer är det endast tre länder som har sett en ökad energiförbrukning, nämligen: Holland, Polen och Estland.
 
kn-shoppingTorremolinos
Den brittiska investerargruppen har just påbörjat ett motsvarande projekt i Zaragoza.
 
Ambitiöst shopping- och kulturcenter på gång i Torremolinos
Om allting går enligt planerna kommer det första spadtaget till ett nytt och innovativt shopping- och kulturcenter i Torremolinos tas om ett par år. Det är den brittiska bygg. Och investerargruppen Intu Properties, som arbetar på att köpa upp en handfull stora tomter i centrala Torremolinos, och ni väntar de endast på de nödvändiga tillstånden för samt godkännande av det ambitiösa projektet, som uppskattas uppgå till 250 miljoner euro. Det brittiska företaget kommer att bygga ett shopping- och kulturcenter på 80 000 kvadratmeter med ett stort utbud av butiker, barer, restauranger, biograf, bensinstation, 5 000 parkeringsplatser samt ett lyxhotell med 250 rum. Intu Properties har haft liknande projekt i Vigo och Valencia, samt är även igång med ytterligare ett projekt i Zaragoza.
 
kn-eta
José Ignacio de Juana Chaos hungerstrejkade 2008. Två år senare frisläpptes han.
 
ETA-terrorist funnen i Venezuela
Han har varit efterlyst sedan 2010, men det har inte gått att hitta honom. Ny tyder dock allting på att den fruktade ETA-terroristen, José María de Juana Chaos, lever och driver ett vinbolag i en liten by i norra Venezuela, där dagstidningen El Mundo har hittat honom. De Juana Chaos släpptes på fri sot 2010, efter 18 års fängelsestraff för att ha haft en central roll i ETA:s Madridavdelning, som under 1980-talet stod bakom en rad våldsamma terroristangrepp som orsakade att fler än 20 personer dog. De Juana Chaos var annars dömd till livstid, dvs. 30 år, men antas ha släppts tidigare som en del av den dåvarande PSOE-regeringens fredsförhandlingar med ETA. Förhandlingar som senare rann ut i sanden. Efter frisläppande skulle De Juana Chaos anmäla sig hos den lokala polisen var 14:e dag, men efter februari 2010 kom han inte längre till mötena. Myndigheterna kunde se att han hade rest till Irland, men där försvann alla spår.
Den spanska inrikesministern, Jorge Fernández Díaz, försöker nu få De Juana Chaos utlämnad, men det verkar bli svårt, då Venezuela inte har till vana att samarbeta med Interpol. Regeringen antar att det i dag finns ett 20-tal ETA-terrorister som gömmer sig i Venezuela.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.