Svenska skolan i Marbella bygger ut

Svenska skolan i Marbella bygger ut

svenska-skolan
Det händer saker på Svenska Skolan i Marbella. Skolan som öppnade dörrarna till de nya lokalerna i Vasari, Puerto Banús, för drygt ett år sedan, efter att skolans lokaler i Centro Forestal Sueco blivit för små, har återigen fått växtvärk. Tänk vilka framgångar en liten svensk skola i utlandet kan möta!

 
Denna gång behöver skolan som tur är inte flytta. I stället håller skolan stängt under sommaren, det blir alltså inga sommaraktiviteter i år, och skolan förvandlas till en byggarbetsplats för att färdigställa hela 700 m2, som ska tas i bruk till höstterminen. Dels är det den sprudlande förskolan som ska få nya lokaler, vilket således lämnar mer plats i de redan befintliga lokalerna till annan skoverksamhet för de äldre barnen. Och dels kommer det att byggas ny gymnastiksal, nya personalutrymmen, extrautrymmen samt utrymmen för spanskundervisning i flera nivåer. Utbyggnaden skapar även möjligheter för skolan att växa ytterligare. Skolans rektor, Annika Scharnke, har länge drömt om att nå upp till ett antal av 100 elever i skolan, så det blir spännande att se om detta mål nås till hösten.
 
Rörelse
Ett steg i arbetet med att utvidga och utveckla skolan har under vårterminen varit att rekrytera fler lärare (hur många?) från Sverige. Alla dessa har förutom sina specialämnen även idrott som en del av sin utbildning. Det är Annika Scharnke mycket glad för, då hon ser rörelse som en viktig del i barnens vardag. Hon hoppas att mer rörelse i skolan ska ge barnen ytterligare lust att röra på sig, och då hon är mån om elevernas hälsa är hon bekymrad över att barn i dag, i allmänhet, rör för lite på sig.
 
”Generellt leder rörelse till bättre resultat. Jag är jättenöjd med det som skolan har i dag. Våra elever har mycket energi och är ute och klättrar på skolgården under rasterna samt det sjungs och dansas i korridorerna, men det kan alltid bli ännu bättre. Dessutom tror jag att rörelse i skolan leder till mer rörelse på fritiden”, berättar Annika Scharnke samtidigt som hon tittar in i förskolan där barnen just har rörelse i takt till låten ”Happy” tillsammans med fröken Sofia, som även hon är tydlig med hur viktigt det är att alla barn ska ha en bra grundfysik, eftersom de då orkar mer, både i och utanför skolan.
 
Morfar hälsar på
Det är inte ovanligt att skolan får besök av en av elevernas morfar, och det är tydligt att eleverna gläds lika mycket åt hans närvaro som han själv, när han kommer och spenderar någon timme med att hjälpa eleverna i deras skolarbete. Ett exempel på hans besök är en dag när några av eleverna med anatomi, vari de lärde sig kroppens olika delar. Tack vare morfaderns närvaro blev det ett ypperligt tillfälle till att lära sig kroppsdelarnas namn på både svenska och spanska.
 
”Jag tycker att det är så roligt att komma hit och arbeta tillsammans med barnen. Det är en fantastisk skola och jag är tacksam för att jag får vara med och bidra. Skulle jag vara barn skulle jag vilja gå här! Det finns så mycket glädje här, skolan är fin och systemet är bra. Lugnet, förtroendet mellan alla och atmosfären ger barnen en bra och säker plats att vistas på. Den här skolan känns faktiskt som en stor familj”, säger Domingo Muñoz Carretera, som har blivit allas extramorfar. Tänk vilken skatt för alla elever som har sin egen morfar på en annan plats i världen, vilket är vanligt i utlandsskolor.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.