Valets förlorare, vinnare och överraskningar

Valets förlorare, vinnare och överraskningar

valg-taberogvinder

Valets förlorare: Även om Partido Popular (PP) är det parti som har fått flest röster så är de en av kommunalvalens stora förlorare. Vid valen 2011 fick de nämligen 37,53 procent av de kommunala rösterna på nationellt plan medan de i år endast uppnådde 27,03 procent.

En annan av valets stora förlorare är mittenpartiet UPyD. Vid kommunalvalen 2011 fick UPyD 2,06 procent av rösterna och blev därmed landets femte största parti. Vid valet i slutet av juni i år förlorade de nästan hälften av rösterna och fick bara 1,06 procent. Det resultatet gav dem bara en ynklig 11-plats. UPyD har dessutom förlorat i alla regioner förutom i Baskien. Partiets talesman, Rosa Díez, har nu kastat in handuken och dragit sig tillbaka från sin post.

Valets vinnare: På kommunalt plan blev de stora vinnarna de partier som sympatiserar med Podemos, som t ex ”Málaga Ahora” och ”Ahora Madrid”. I flera kommuner har även de nya partierna fått plats i kommunfullmäktige. Opinionsundersökningarna visade även i förväg att flera av dessa partier skulle vinna många röster, men det var osäkert om väljarna i sista ögonblicken skulle svänga av från den Podemos-vänliga vägen och sätta krysset vid antingen PP eller PSOE. Så blev det dock inte.

Trots att Ciudadanos inte har fått lika många röster som opinionsundersökningarna visade så får de nu i alla fall betydligt inflytande i flera av landets kommuner. På t ex Costa del Sol har inte PP lyckats nå absolut majoritet och i kommunerna Málaga, Marbella, Torremolinos, Mijas och Nerja tvingas PP nu att samarbeta med Ciudadanos för att uppnå majoritet.

Valets överraskning: De Podemos-stödda partierna har tagit sig fram med sådan kraft att de har fått PP:s högkvarter att tappa fästet i flera delar av landet – bland annat i Madrid. I Madrid finns det 57 platser i kommunfullmäktige och Ahora Madrid låg länge jämte PP i kampen om rösterna. Det slutade med att PP fick 21 platser i kommunfullmäktige medan Ahora Madrid fick 20. Ahora Madrid fanns inte vid kommunalvalen 2011 varför årets resultat är både imponerande och överraskande. PP har suttit på borgmästarposten i Madrid sedan 1991 men de får nog se sig besegrade på mållinjen 2015. För att uppnå en absolut majoritet krävs det nämligen 29 platser och det kan inte PP ens uppnå med Ciudadanos hjälp (7). Troligtvis blir det alltså Ahora Madrid (20) och PSOE (9) som tillsammans ska styra i det rämnade PP-högkvarteret i Madrid.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.