Korta nyheter juni 2015

Korta nyheter juni 2015

kn-kirke
Trankils kyrka är en av de kyrkor som den spanska mannen har härjat i.
 
Spansk man gripen för stölder i svenska kyrkor
En 63 årig spansk medborgare har häktats av polis på Teneriffa för att ha stulit medeltida kulturföremål från svenska kyrkor. Han misstänks för grov smuggling av kulturföremål och brott mot utlänningslagen. Mannen har redan tidigare avtjänat ett femårigt straff för liknande stölder i Sverige har efter det utvisats på livstid.
En del stöldgods ska redan ha sålts vidare via aktionshus. Totalt har det hittats 43 föremål, många från 1200-1600-talet. Det handlar bland annat om träskulpturer som madonnor och apostlar men även om ljusstakar, brickor, kärl, en träkista, en bibel från 1700-talet samt en odaterad duk av stort kulturellt intresse. Föremålen har stulits från Österheds kyrka samt Tiderums kyrka år 2010, från Trankils kyrka år 2012, Evertsbergs kapell år 2013 samt från Rönö kyrka år 2014.
Mannen var när han greps häktad i sin frånvaro av Norrköpings kommun, misstänkt för grov stöld i fem fall från kyrkor samt stöld från fem hembygdsgårdar, har kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström, som leder förundersökningen i Sverige, låtit meddela.
Husrannsakan har gjorts i bostäder som mannen har relation till i både Danmark samt Spanien och det har pågått ett brett polisiärt samarbete över landsgränserna i Europa där polis i Tyskland, Belgien, Danmark samt Spanien varit med i sökandet.
Mannen är häktad på begäran av svensk åklagare som också har begärt honom överlämnad till Sverige enligt europeisk arresteringsorder.
kn-strand
Fina stränder, god mat, kultur och upplevelser korar Spanien till världens mest turistvänliga land.
 
Spanien – världens mest turistvänliga land.
För första gången i historien ligger Spanien i toppen av listan över världen mest turistvänliga länder. Det är WEF (Världens Ekonomiska Forum), som står bakom listan i ”The Travel and Tourism Competitiveness Index 2015”. Efter Spanien kommer Frankrike och tyskland. WEF har tittat på 141 länder som de har bedömt i 14 kategorier för att avgöra hur turistvänliga de olika länderna är. Enligt listan är Spanien bäst i världen när det kommer till kultur samtidigt som landet har en bra infrastruktur och digital anpassning, skriver tidningen ABC.
Bland de nordiska länderna är det Norge som ligger högst på listan, på plats 20. Finland, Sverige och Danmark placeras på 22, 23 respektive 27 plats.
Finland är rankat till det tryggaste landet att resa i samt det land som har best IKT (Informations- och Kommunikationsteknologi). Österrike och Tyskland är bäst på hälsa och hygien medan Malta, Mauritius och Cypern är de länder som mest prioriterar turism och turister.
Den globala turismen står i dag för 9 procent av världens BNP. Det antas att turismen kommer att växa med upp till 5,2 procent under de kommande fem åren, enligt UNWTO (World Tourism Organization).
Topp 10
1. Spanien
2. Frankrike
3. Tyskland
4. USA
5. Storbritannien
6. Schweiz
7. Australien
8. Italien
9. Japan
10. Canada
kn-brasilien
Brasilien är den nya marknaden för Costa del Sol.
 
Costa del Sol satsar på brasilianska turister    
Nyligen hölls det en viktig resemässa i den brasilianska storstaden São Paulo, och där fanns även Costa del Sol representerat. Elisa Bendodo, ordförande för ”Turismo Costa del Sol”, sa i samband med mässan att Brasilien är en mycket viktig aktör med hänsyn till att locka nya turister till Sydspanien. I samarbete med ministeriet för Turism och Handel i Junta de Andalucía hade Costa del Sols representanter arrangerat 66 möten med brasilianska reseledare, resebolag och researrangörer av lyxresor, där de alla slutade med avtal om framtida samarbeten. Brasilien är mycket intressant få stora delar av landets medelklass har upplevt en ekonomisk tillväxt under de senaste åren och många spenderar sina extra pengar på resor – och så spenderar de också pengar i de länder som de besöker. Under 2014 besökte 441 015 brasilianare Costa del Sol. Det är 12,4 procent fler än 2013. Enligt Turespaña använder varje brasilianare i genomsnitt 273,77 euro på shopping, idrottsaktiviteter och kultur. Det är mer än vad den genomsnittliga amerikanen (som spenderar 261 euro), svensken (som spenderar 225 euro), japanen (som spenderar 221 euro), norrmannen (som spenderar 203 euro) och dansken (som spenderar 157 euro). Siffrorna anges per person i genomsnitt). Tillsammans har brasilianarna således spenderat mer än 106 miljoner euro på den spanska solkusten i fjol.
kn-triader
Den kinesiska maffian har anslutningar i hela Europa.
 
Riktade åtgärder mot den kinesiska maffian i Madrid
Spanien har som många andra länder blivit hemmaplan för organiserade kriminella ligor som utnyttjar kontakterna i hemlandet för att bedriva ”svarta bolag” samt för att undvika skattesystemet. Maffialiknande ligor har tagit sig in i delar av näringslivet i de större städerna och det är speciellt den kinesiska maffian som dominerar. I Madrid har Guardia Civil därför låtit meddela att de kommer arbeta med målinriktade åtgärder för att nå de asiatiska grupperna, som har sitt epicenter i området Cabo Calleja, även kallat ”pequeño pekin”, ett av de större industrikvarteren i Madrid där stora delar av den kinesiska handeln sker. Enligt de ansvariga för projektet som kallas ”Operación Snake’, förväntas 32 personer gripas, cirka 70 personer kommer att skrivas in i polisens register och flera bankkonton kommer att blockeras till följd av omfattande skattesvindel. Det saknas hela 300 miljoner euro som inte har deklarerats till skattemyndigheterna och utöver det har maffian svindlat ytterligare drygt 14 miljoner euro, vilket utredningsgruppen nu menar ska betalas tillbaka – antingen genom en tur bakom lås och bom eller genom att återbetala pengarna. Männen bakom har enligt uppgifter importerat stora mängder billigt inköpta varor som de sedan sålt vidare utan moms. Utöver det anklagas de inblandade även för bland annat dokumentförfalskning samt brott mot mänskliga rättigheter när det kommer till arbetsvillkor.
Det kommer även startas aktiva åtgärder i Valencia och Barcelona då även dessa två storstäder präglas av den kinesiska maffians dominans.
kn-arbjedsmarked
Arbetsmarknadens parter har snabbt kommit överens om de nya lönehöjningarna.
 
Måttliga lönehöjningar på väg
De spanska fackföreningarna och arbetsgivarföreningarna har enats om en kollektiv lönehöjning för deras medlemmar. Höjningarna är måttliga men har en stor symbolisk innebörd för arbetsmarknadens utveckling samt för landet generellt. Efter några år med frusna löner kommer nu lönerna stiga med 1 procent under 2015 och 1,5 procent under 2016.
kn-skopudser
Skoputsaren Javier Castaño putsar fortfarande vidare.
 
Málagas sista skoputsare
För 15-20 år sedan var de ca tio. I dag finns det bara en kvar. Skoputsarna i Málaga är ett utdöende yrke men den sista mannen i branschen gör allt för att hålla liv i det gamla yrket, och under den sista tiden har han fått mer uppmärksamhet än någonsin. Enligt tradition håller han till på Plaza de la Constitución i centrala Málaga, Precis som han, och förr även flera, alltid har gjort. Men nyligen blev han dock förvisad från sin arbetsplats och hotades med böter. Problematiken uppstod då skoputsaren arbetar på allmän plats utan tillstånd och erbjuder en service som inte längre finns registrerad som ett yrke. Fallet har blivit så uppmärksammat i media att kommunen har lagt sig i fallet för att nå en lycklig lösning på den tråkiga historien. Málagas sista skoputsare kan i dag fritt, ”inte olagligt”, och utan att störa förbipasserande putsa sina kunders skor i passagen ”El Pasaje de Chinitas”, som är en tvärgata till Plaza de la Constitución.
kn-gameofthrones
Game of Thrones är en av världens mest populära tv-serier.
 
Game of Thrones säsong 5 inspelad i Spanien
Stora delar av den framgångsrika amerikanska tv-serien som ses av miljoner tittare över hela världen har spelats in i Spanien. Författaren bakom Game of Thrones har alltid sett Spanien som en inspirationskälla tack vare det torra lanskapet och den arabiskinspirerande kulturen. Visst är en stor del av de fantastiska scenerna i serien skapade med hjälp av datorer men nu utgör tre berömda spanska byggnader även ramarna för delar av seriens kulisser. Det är bland annat slottet Real Alcázar i Sevilla, som också kallat vattenträdgårdarna, då det bakom slottet som ligger mitt i Sevillas gamla stadsdelar gömmer sig vackra trädgårdar och vattenfall. Filmteamet har även varit i Córdoba, där stadens 2 000 år gamla romerska bro vid Guadalquivirfloden är Volantis bro i tv-serien. Den sista berömda byggnaden som använts vid inspelningarna är tjurfäktningsarenan i Osuna i Sevillaprovinsen – och hr kommer en av seriens viktigaste stridsscener utspela sig.
 
kn-maj
Våren i Málaga båda gott för den kommande högsäsongen.
 
Fantastisk start på den sydspanska våren
Påskveckan var bra för näringslivet på Costa del Sol och långhelgen i samband med 1 maj kom att visa sig bli minst lika bra – och inte till och med bättre. Visst var vädret bra men det var ytterst få som hade vågat hoppas på en beläggning på 80 procent på Costa del Sols hotell. ”Långhelgen bekräftar förhoppningarna inför sommarsäsongen”, säger José Carlos Escribano, som är ordförande för Costa del Sols hotellägarorganisation (Aehcos). Han pekar på att den nationella turismen har kunnat märkas på allvar i Málaga, där beläggningen var uppe i hela 95 procent. Även bland kustens många strandbarer var glädjen stor. ”Dessa tre dagar har varit i nivå med sommarmånaderna. Barer och restauranger har varit fullbokade hela helgen”, berättar Manuel Villafaina, som är ordförande för Costa del Sols strandbarer.
 
kn-arbejdsloeshed
17 miljoner spanjorer har i dag arbete samt är anslutna till Seguridad Social.
 
Nya positiva arbetslöshetssiffror
Kön vid den spanska arbetsförmedlingen blev under april månade 118 923 personer kortare. Det är den största minskningen i arbetslösheten under en aprilmånad sedan 1996. Med undantag för en enstaka månad har arbetslösheten minskat jämt och konstant under de senaste 24 månaderna, så den totala arbetslösheten är i dag nere på 4 333 000. De nya arbetstillfällena har först och främst skapats inom serviceyrken men även inom byggbranschen, lantbruket och industrin har det skapats nya arbeten. De positiva siffrorna gäller även i Málagaprovinsen där 3 446 arbetssökande lämnade arbetslöshetskön. Den totala arbetslösheten i provinsen är nu nere i 188 000 personer.
 
kn-Tv-spot
Filmteamet förväntas ha den nya tv-reklamen färdig till juli.
 
Kända Málaga-personer bakom ny reklamfilm
”Somos Málaga” är namnet på en ny kampanj som ska bidra till att skapa ännu mer uppmärksamhet samt locka ännu fler turister till staden. Sedan påsk har ett professionellt tv-team arbetat på en ny reklamfilm som ska användas till att marknadsföra Málaga på kommande rese- och turistmässor både inrikes och utrikes. I reklamfilmen medverkar nästan alla stadens kända sångare, skådespelare, dansare, kockar och idrottsmän. Bland annat kommer fotbollsspelaren Isco och Antonio Banderas att ses i reklamen.  Reklamfilmen, som är budgeterad till 50 000 euro, fokuserar på Málagas påskvecka, lustbåtshamnen, Gibralfaro-borgen, fästningen Alcazaba och Málagas katedral.
 
kn-vaekst
Rajoy tillsammans med Juncker från EU-kommissionen.
 
Positiva tillväxttal för Spanien, men…
EU-kommissionen i Bryssel delar nu den spanska regeringens tillväxtoptimism. Kommissionen har just justerat tillväxttalen för nuvarande åt till 2,8 procent, precis samma som prognoserna från de spanska kloka männen. Men Bryssel ser inte lika ljust på den spanska arbetslösheten. EU-kommissionens prognos visar att det kommer att dröja ytterligare ett par år innan arbetslösheten kommer sjunka ned under 20 procent. Vid årets slut kommer den spanska arbetslösheten falla till 22,4 procent, enligt EU-kommissionen. Därefter till 20,5 procent under 2016.
På samma sätt värderar EU att det kommer att ta längre tid än förväntat för Spanien att leva upp till kraven om en reducering av det offentliga underskottet. Underskottet förväntas i år att hamna på 4,5 procent och under 2016 förväntas det minska till 3,5 procent. Målet för 2016 är att få ned underskottet till 2,8 procent.
 
kn-Pilgrimage-Mecca
Muslimerna kastades ut från Spanien 1492. Nu vill ättlingarna komma tillbaka.
 
Muslimerna vill ha samma rättigheter som judarna
En halv miljon muslimer tvingades ofrivilligt lämna landet när den spanska kungen återupprättade den iberiska halvön. Nu vill deras ättlingar komma tillbaka till Spanien. I mars godkände man i Spanien en ny lag som ger spanskt medborgarskap till ättlingarna av de judar som utvisades ur landet 1492. Dessa judar har tidigare kunnat ansöka om medborgarskap om de bott i Spanien i två och kan bevisa att de är ättlingar till de utvisade judarna. Men den nya lagen gör det nu mycket lättare för dessa judar att bli spanska medborgare. Nu behöver de inte längre ha bott i Spanien för att få spanskt pass. Och nu är det antagandet av denna lag som ligger till grund för att muslimska grupper nu ställer krav på ”historiska rättigheter” å vägnar av de många ättlingar till de muslimer som förr bodde i Spanien. Organisationen The Association for the Historical Legacy of Al-Andalus, som arbetar med att bevara minnet om den muslimska närvaron i Andalusien, menar att den spanska regeringen bör behandla muslimerna likadant som judarna om det inte är tal om ”selektiv rasism” mot muslimerna.
 
kn-uddannelse
Det är helt klart inte alla spanjorer som njuter av studietiden.
 
Fortfarande många utan utbildning
Spanien intar en tråkig förstaplats bland de EU-länder vari flest unga hoppar av deras utbildningar. 21,90 procent av landets 18–24-åringar slutför inte deras gymnasieutbildning, vilket är dubbelt så många jämfört med genomsnittet inom EU. Positivt är dock att denna grupp har minskat betydligt sedan 2006 när siffran uppgick till 30,30 procent. Den spanska utbildningsreformen har som mål att minska antalet avhoppare till 15 procent innan år 2020.
Omvänt klarar Spanien sig mycket bättre när det kommer till eftergymnasiala utbildningar. 42,30 procent i åldern 30-34 år har slutfört en universitetsutbildning, vilket är mycket nära de 44 procent som är utbildningsministeriets mål för 2020. Tydligt är att det är fler kvinnor än män som läser en universitetsutbildning.
 
kn-synergym
Synergym har även öppnat i Fuengirola/Mijas Costa.
 
Synergym expanderar i hela Málagaprovinsen
Den brittiska gymkedjan Synergym ser så positivt på framtiden i Málaga och övriga Andalusien att företaget kommer att öppna hela 15 stora gym i trakterna under de kommande tre åren. De flesta kommer att ligga i Málaga stad, där det första Synergym redan har öppnat men innan semestertiderna kommer det öppnas ett Synergym i Marbella samt ytterligare ett i Estepona. ”15 procent av andalusierna är i dag medlemmar på ett gym. Det är många människor men få om det jämförs med övriga Europa. Vår uppgift blir att motivera fler till att träna”, säger Pedro Martínex, som står i spetsen för Syndergym i Andalusien. Gymkedjan har i dag 5 000 medlemmar men ska upp till 15 000 när alla gymmen står färdiga.
Synergym siktar på att värva många nya medlemmar genom goda faciliteter, bra instruktörer samt ett fast pris på 29,90 euro.
 
kn-Grinan-Chaves
Farväl och tack till Griñan och Chaves.
 
Även Chaves lämnar politiken
Mellan 1990-2009 var han president för Junta de Andalucía. Därefter var han minister i Zapateros regering och sist en av PSOE:s mest rutinerade medlemmar av kongressen. Men nu är det slut för Manuel Chaves, som har valt att dra sig tillbaka från den spanska politiken. Han säger att det är med gott samvete och rak hållning som han lämnar partiet samt att det är 100 procent hans eget beslut. Andra menar att han har pressats till att lämna partiet och politiken på grund av det mycket omtalade ERE-korruptionsfallet.
Manuel Chaves lämnade den spanska politiken kort efter att hans efterföljare, som också åtalats i ERE-fallet, José Antonio Griñan, offentliggjorde att han drar sig tillbaka från politiken på grund av den stora press som han och han familj har levt under.
 
kn-Turisme-Malaga
Många turister vid katedralen i centrala Málaga.
 
Turismen i Málaga ska administreras bättre
Man behöver inte vistas många minuter i centrala Málaga för att se att turismen har fått fart på allvar. Det vimlar av folk på gatorna. Städernas caféer och restauranger är fulla och köerna ringlar sig allt längre vid museerna.
Turismen har under de senaste tio åren ökat med 127 procent och det får experter, affärsfolk och invånare i staden att tänka över framgångarna och vikten av att administrera den ordentligt. Málaga jämförs nämligen ofta med Barcelona, som upplever stora framgångar inom turismen, men som under de senaste två–tre-åren blivit lite skamfilad på grund av mass- och ”low-budget”-turism. ”Det är viktigt att stadens restauranger och hotell är överens om att satsa på kvalitet och inte börjar konkurrera med priser, får då begår vi samma fel som andra städer”, menar Domenec Biosca, som har gett ut 32 böcker om turism och management. Vidare menar han också att det är viktigt att sätta ett dagligt tak för antalet besökare på de mest eftertraktade museerna. Han tror att de nya museerna Centre Pompidou och Museo de Arte Ruso kommer att bli större dragplåster är själva Picasso-museet, men blir de överfulla minskar intresset för dem så småningom, menar den spanska författaren och turismexperten. Domenec Biosca poängterar att om Málaga klarar av att hantera sakerna ordentligt kommer staden ha en bra och unik inkomstkälla resten av livet.
 
kn-Plaza-Mayor-outlet
Plaza Mayor bygger ut med nya butiker och fler parkeringsplatser.
 
Málaga som shoppingstad?
Visionerna är stora för shopping- och kulturcentret Plaza Mayor, som ligger mellan Málaga och Torremolinos. Den portugisiska koncernen som äger Plaza Mayor har köpt upp mark på 30 000 m2 omkring det nuvarande centret med planer på att bygga Málagas första ”outlet” för lyxvaror, med totalt 90 butiker. ”Málaga Designer Outlet” ska det heta. Projektet börjar nu och den första delen ska vara färdig 2017. ”Butikerna kommer bara sälja kända märkesvaror till låga priser, året runt. Málaga har en stor potential, goda framtidsutsikter och vår ’outlet’ med lyxvaror kan göra Málaga till en riktig ’shoppingstad’”, säger Rafael Perea, som är daglig ledare av Plaza Mayor. Expansionen av Plaza Mayor är budgeterat till 115 miljoner euro och kommer att skapa 1 000 nya arbetstillfällen.
 
kn-lorca
Federico García Lorca mördades kallblodigt.     
 
Federico García Lorca blev avrättades för att han var socialist och homosexuell. En hittills okänd dokumentär från 1965 ställer nu frågor kring vad som egentligen hände när den spanska poeten Federico García Lorca dödades 1936. Den officiella förklaringen till hans död under Francostyret har fram tills nu varit att han sköts tillsammans med andra rebeller i Granadaprovinsen coh att det var en konsekvens av kriget. Men nya uppgifter tuder nu på att poeten avrättades för ”brott” mot regimen och satt fängslad i Granada dagarnaf öre sin dödsdag den 17 augusti 1936.
Ett dokument från 1965, som just sett dagens just, är en tvåsidor lång polisrapport över García Lorcas brott utställt av polisen Julián Fernández-Amigo Munoz, som hade ansvaret när García Lorca anhölls i sin födelsestad Granda, visar nu att García Lorca troligen blev avrättad. Rapporten blev på sin tid beställd av den dåvarande spanska ambassadör i Paris efter att en fransk journalist, Marcella Anclair, ville ha insikt i poetens död, när hon skulle skriva en biografi om Lorca. Dokumentet klassificerades då som ”Asunto: Antecedentes del poeta Federico García Lorca”, och det står: ”Han tillhörde Alhambra-frimurarlogen, var socialist och homosexuell”, – tre av de värsta synder som man kunde begå under Franco-styret.
De nya uppgifterna visar att de officiella förklaringarna kring hans död innehåller många felaktiga uppgifter, vilket förstärker misstanken om att han blev utsatt för en ytterst planerad avrättning. I en personlig intervju berättar Julián Fernández-Amigo att han besökte Federico García Lorca i fängelset strax efter att han anhölls, och han gav Lorca en cigarett. Besöket ägde rum den 16 augusti, dagen innan avrättningen, trots att samma polis skriver i rapporten från 1965 att Lorca anhölls under de sista dagarna i juli, början av augusti.
Dokumentet, som nu har kommit fram, bidrar till att stärka misstanken om att det pågick omfattande, koordinerade och välorganiserade avrättningar av personer som inte passade in i Francos diktatoriska regim.
 
kn-ryanair
Ryanair flyger i täten när det kommer till konkurrans bland lågprisflygbolagen – och med de nya turerna förväntas det att trenden fortsätter.  
 
Ryanair flyger nu även Málaga-Köpenhamn
Från den 25 oktober kan flygpassagerare från Málaga till Köpenhamn nu även välja att flyga med lågprisflygbolaget Ryanair, som är kända för sina mycket låga priser – och de nya avgångarna utgör inte heller något undantag. Från och med den 25 oktober kommer det finnas tre avgångar i veckan och utöver den nya flygrutten från Costa del Sol till den danska huvudstaden så öppnar Ryanair samtidigt en ny flygrutt från Alicante till Köpenhamn. Den sistnämnda sträckan kommer dock trafikeras med fyra avgångar i veckan.
 
kn-Rodrigo-Rato
Rodrigo Rato har inget mer att skåla för.
 
Rodrigo Rato i stark motvind
När han var ekonomiminister i José María Aznars regering mellan 1996-2004 betraktades han som den ekonomiska vise mannen bakom den spanska boomen. Men sedan han lämnade politiken 2004 för att testa sina krafter inom den privata sektorn har det går utför för Rodrigo Rato. Alla hans och familjens privata bolag och bankkonton har placerats under offentlig administration i en storstilad aktion koordinerad av skattemyndigheten och polisen, som anklagar finansmannen för skattefusk.
Rator är redan i förväg anklagad för deltagande i den mycket omtalade börslanseringen av Bankia samt för missbruk av firmakort i samma bank.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.