När din hund eller katt har förgiftats

När din hund eller katt har förgiftats

dyrlaege
Många hundar och speciellt valpar är inte alltid uppmärksamma på vad de äter. Om de har fått gift på pälsen kan det sluta med att de förtär det när de slickar rent pälsen. De kan också komma att förtära giftiga ämnen direkt genom att äta giftiga växter, läkemedel eller genom att ära ett förgiftat byte som t ex en råtta. Djur blir också ofta förgiftade genom att inandas någonting som är giftigt. De vanligaste förgiftningarna hos husdjur i Spanien är utan tvivel warfarin och strykning (råttgift), insektsgift, som organofosfater, karbamater, amitraz och pyretriner, tvättmedel med klorinnehåll, bly från batterier och kanske inte helt överraskande marijuana.
 
Symptom på förgiftning
De vanligaste symptomen på förgiftning är kräkningar och diarré. Kräkningar kommer i samband med nästan alla former av förgiftningar men beror för det mesta på någonting annat än just en förgiftning. Det är därför inte lika med att hunden har blivit förgiftad bara för att den kräks. Ofta är symptomen också okontrollerade rörelser, kramper, inre blödningar, ovanligt kraftig salivproduktion och medvetslöshet.
 
Första steget vid misstanke om förgiftning
Utan en undersökning är det svårt att säga om det är en förgiftning som ligger bakom de ovan nämnda symptomen. Har man en stark misstanke om, eller om man vet att djuret har fått i sig gift, och att det skett nyligen, bör man försöka få djuret att kräkas genom att lägga en matsked senap på djurets tunga. Om djuret har fått gift utvändigt på sin kropp ska man tvätta området med vatten. Låt inte hunden eller katten slicka sig därefter. Om djuret är upprymt och har kramper bör man skydda det så att det inte skadar sig själv. Om djuret är medvetslöst ska man hålla koll på om tungan hänger utanför munnen. Man kan t ex sätta trådrulle mellan djurets käkar.
Omedelbart därefter ska man kontakta sin veterinär. Det rekommenderas att ringa veterinären innan man anländer kliniken, detta då en förgiftning ofta är akut och tiden är dyrbar. Om det är möjligt bör man ta med sig ett prov av det som man tror att djuret han ha blivit förgiftat av samt lite av djurets kräk. Om giftet kan identifieras sparar man tid. Det som är avgörande är hur mycket gift djuret har fått i sig. Andra faktorer som spelar roll är djurets ålder och hälsa. Det är sällan möjligt för varken djurets ägare eller djurläkaren att säga vilket gift det handlar om, om inte ägaren har sett hunden eller katten äta giftet.
 
Vad händer med giftet i kroppen och vilka behandlingsmöjligheter finns det?
Nedbrytningen av giftet sker huvudsakligen i levern, som är kroppens avgiftningsorgan. Nedbrytningsprodukterna utsöndras därefter med urinen via njurarna. Giftet kan ha en stor effekt på specifika organ, eller också påverka hela djuret. Hos veterinären behandlas djuret beroende på de symptom som det uppvisar. Huvudtanken bakom behandlingen ligger i att återvinna de normala livsfunktionerna. Man strävar efter att så lite gift som möjligt ska absorberas av kroppen genom att ge djuret läkemedel som påskyndar passagen genom tarmarna. Om djuret är aktivt och har kramper bör det ges lugnande medel och om det har svårt att andas bör man ge det syrgas. Om det bara har gått en kort stund sedan djuret förtärde giftet kan veterinären försöka få djuret att kräkas genom att ge det en injektion kräkmedel. Om man vet vad som ligger bakom förgiftningen kan det finnas motgift som djuret kan behandlas med. I många fall konstateras förgiftning enbart grundat på symptomen. Om ägaren inte har uppmärksammat att djuret varit i kontakt med någonting giftigt är det ofta mycket svårt att konstatera om djuret verkligen blivit förgiftat, och vad som orsakat förgiftningen. I Spanien finns det en giftinformationscentral dit både privatpersoner och veterinärer kan ringa för rådgivning när ett djur förgiftats.
 
Ge aldrig ett husdjur smärtstillande läkemedel ordinerat till människor
Med mindre att veterinären ordinerat det bör man aldrig ge sitt djur medicin som är ordinerat till människor. En del smärtstillande läkemedel är mycket giftiga för hundar. Om din hund har behov av smärtstillande läkemedel rekommenderas det att kontakta veterinär. De flesta hundar tål inte paracetamol, som finns i många huvudvärkstabletter. För katter gäller det samma med aspirin (acetylsalicylsyra), som är direkt livsfarligt.
 
Saker som är giftiga för hundar:
Choklad, ju högre kakaohalt desto värre
Tobak
Medicin
Råttgift
Olika blommor och växter
Rå lök
Desinficeringsmedel med klor
Insektsgift
Ormbett
Svamp
Olika medel för bekämpning av t ex ogräs
 
Susanne Kamu, auktoriserad skandinavisk djurläkare.
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel. 952 667 333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Av Susanne Kamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.