En osminkad bekantskap med Ligurien

En osminkad bekantskap med Ligurien

ligurien
Omfamnad av de barska Alperna och de backiga Apenninerna, där de två bergskedjorna möter Medelhavet, och gömt som i en båge mellan Frankrike och de tre grannregionerna Piemonte, Emilia-Romagna och Toscana, ligger Italiens nästminsta landskap, Ligurien. Små, färgglada städer klänger sig fast vid bergssidorna ut till havet, som för att hålla fast i evigheten. Inlandet gömmer på kulinariska tidsresor och mitt i allting ligger Genova, huvudstad och essensen av regionens historiska betydelse.
 
Mellan platserna kan man resa med tåg som snirklar sig fram längs den smala kuststräckan. Det samma gör den gamla kustvägen Vía Aurelia, på vilken man följer i de gamla romarnas fotspår. Motorvägen å andra sidan går högt upp och är en resa ut i ett betongmirakel med en motorvägskonstruktion bestående av omkring 100 broar och lika många tunnlar. Flest i världen per antal kilometer.
 
Växthus och fina trädgårdar
Ligurien är också Italiens riviera, vilket betyder att det här finns mängder med badorter. Inte långt ifrån den franska gränsen ligger Sanremo, som i slutet av 1800-talet var den fösta som lockade utlänningar, speciellt ryssar, vilket bland annat har resulterat i en präktig, rysk kyrka med lökkupoler och allt. Bland de första turisterna fanns också Alfred Nobel, och det sägs att då den svenska vetenskapsmannen slog sig ned i Sanremo 1891 sprang grannarna snabbt iväg från alla dynamitexperiment.
 
I dag är man dock stolt över att svensken slog sig ned här och varje år i december skickas tusentals snittblommor från området till Nobelfesten i Stockholm. Dessa blommor kommer från de många växthus som skapar så många och underliga mönstret vid kusten att den även kallas Blomsterkusten.
 
På den andra sidan av Genova, där regionen sträcker sig ned i stövellandet och möter Toscana, hittar man det vackra området Cinque Terre, som består av fem små städer, till vilka man lättast tar sig via sjövägen. En av de finaste kuststäderna är Portofino, som ligger på en halvö utanför staden Rapallo. Till Portofino går det att köra med bil men det bästa är att segla dit, på så sätt möts man av en mycket vacker insegling. Man ska dock vara medveten om att det kan vara många människor här.
 
Om man däremot letar efter en plats där man kan sitta på ett café i lugn och ro, njuta av utsikten och bara trycka på tillvarons pausknapp är det bara att söka sig till någon av alla platser uppe i bergen. Många gånger krävs bara några hundra meter på bra gå-ben så är man framme. Ett exempel är Cervo, inte långt från Impéria. Detta är en av områdets bäst bevarade medeltidsstäder, om medan flera grannstäder förstördes under ett jordskalv under 1800-talet vägrade Cervo att vika sig.
 
Kulinariska tidsfickor
Längre ut ligger byar som tidsfickor i den vackra naturen och man kan utan problem hitta platser där det känns som om man förflyttas bakåt i tiden. Ett exempel på detta är Pieve di Teco, en by ca 20 km norr om Impéria. Denna by har några vackra medeltida arkader, rester av en stadsmur från romartiden samt lugn och ro i överflöd. Och promenerandes på gatorna är det inte ovanligt att byborna hälsar – ”buongiorno”.
Regionen har inte mycket fruktbar jord då två tredjedelar består av berg och drygt hälften är täckt av skog. Men trots det är inlandet ett sant skafferi. Där lever hjortar och harar samt vildfåglar bland pinje-, kastanj – och olivträd, som klär terrasserna, som fortfarande tillåter invånarna att få ut det mesta möjliga ur den karga jorden, vilket även gäller vinstockar. Regionen har inget eget vindistrikt men eftersom Italien har omkring 700 000 vinodlare och över 150 000 vinmärken, producerade på över 300 olika druvsorter, så det råder inte brist på vin här inte. Bland de röda finns Rossese Dolceacqua, bland de vita Pigato, Vermentino och Cinque Terres torra vitvin.
 
Här odlas dessutom även många frukter samt olika sorters bär och grönsaker, varenda kvadratmeter används. En utflykt här är som att köra runt i någons köksträdgård.
 
Av pinjenötkärnor, vitlök, olivolja och basilika – samt någon ost, men det hittar man ju säkert – fås den sås som är modern till all pesto, och vars fullständiga namn är pesto alle genovese, alltså pesto från Genua.
 
Rå storstad
Pestons hemstad, regionens huvudstad, ligger mitt i bågen av Liguriens geografi och centralt i områdets historia.
 
Genua var ju en av de fyra sjöfartsnationer som präglade det som i dag är Italien, vars många små självständiga stater förenades först 1861. Staden var en självständig republik från omkring år 900 och dess storhetsrid varade från mitten av 1200-talet till mitten av 1300-talet. Stadens sjöfarare och handelsmän härskade över de kända haven och de handlade med sina varor.
 
Bland stadsborda skulle sjöfararen över dem alla finnas, nämligen självaste Christoffer Columbus. Men nu är de flesta historiker inte så säkra på varifrån han kom, men här är det få som tvivlar på i Genua. En sak som är säkert är att Grimaldo Canello kom härifrån och det var ju han som på 1100-talet erövrade det område som i dag är Monaco, och från vem förstefamiljen Grimaldi härstammar. För övrigt är det bara ca en halv timme med bil dit från den italiensk-franska gränsen.
 
Ironiskt nog var det just Columbus upptäckt av den så kallade nya världen som tilldelade Spanien förstaplatsen på haven men under 1500-talet återuppfann staden sig själv och blev ett viktigt finanscentrum. Skepp från hela världen kom till Genua med värdefulla laster och stadens rikedom kan fortfarande ses i form av överväldigande barockpalats. I slutet av 1800-talet blev 50 procent av alla italienska skepp inregistrerade i Genua, som fortfarande är landets största hamnstad.
 
Hamnstad är den på både gott och ont. Under det senaste årtiondet har man dock renoverat och restaurerats stadens centrum, som tack vare bevarande har den tagits med på UNESCO:s världsarvslista.
Tvättlinorna hänger fortfarande över gatorna, Vesporna har inte tystnat och Genua är fortfarande lika rå och osminkad som övriga delar av regionen, vilket är just det som gör ett besök i denna del av Italien så uppfriskande.
que-pasa-deler 
Fakta Ligurien
•    Regionens storlek: 5 421 km2.
•    Invånarantal i regionen: 1,6 miljoner invånare.
•    Antal provinser: Fyra: Genua, Impéria, La Spezia och Savona.
•    Motorvägssträckan A10 Autostrada Dei Fiori – Blomstervägen – som går från Genua till den franska gränsen byggdes mellan 1967-1971 och är 158 km lång.
•    Namnet Ligurien härstammar från ursprungsinvånarna, ligurerna, som är en gemensam beteckning för en rad stammar som från början kom till den franska och italienska medelhavskusten från Nordafrika. På 200-talet f.Kr. besegrades de av romarna.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.