Dela

helse galdeblaere
 
Gallblåsan är ett alldels unikt och viktigt litet organ, som vi vanligtvis bara uppmärksammar om vi lider av gallsten. En del människor bildar gallsten som kilar sig fast i gallgångarna, vilket kan orsaka mycket smärta. Galla skapas i levern. Gallan förs sedan vidare från levern via gallgångarna till gallblåsan. Den består av gallsura salter, gallfärgämnen samt fettämnena kolesterol och lecitin, medan huvudbeståndsdelen är vatten – ca 95 procent. Gallan är lite lätt basisk. Det är gallfärgämnena som gör vår avföring brun, så får du plötsligt en avföring som är kittfärgad eller vit kan det vara ett tecken på att galltillförseln är blockerad. Gallfärgämnenas nedbrytningsprodukter är det som kallas bilirubin. Bilirubin kommer från nedbrytandet av de röda blodkropparna. De utsöndras genom gallan, vilket färgar avföringen brun.
 
Gallblåsan är som en liten perforerad säck som ligger fäst vid levern undersida. Den är ca 9 cm lång och 4 cm bred, och kan innehålla ca 50 ml galla. Dess uppgift är att förvara den galla som skapas i levern och frigöra galla i den mängd som behövs ut i tolvfingertarmen. Den deltar i fettspjälkningen och medverkar till att slå fettämnena i bitar, så att matsmältningsenzymet lipase kan färdiggöra matsmältningsprocessen.
 
Det är speciellt viktigt att ta hand om sin gallblåsa och hålla den i god form. Enligt mig har det dock blivit alltför vanligt att ta bort gallblåsan. Man kan leva utan gallblåsan, men det har ofta visat sig skapa problem med åren. Jag tror att borttagandet av gallblåsan kan undvikas, inte alltid, men ofta, om vi ändrar vår kost m.m.
 
Kineserna har delat upp kroppen i ett antal meridianer. Det är energibanor som finns fördelade över kroppen och har enorm betydelse över vårt välbefinnande och vår hälsa. Vi har tolv meridianer i varje kroppshalva. Varje meridian har namn efter det viktigaste organet som meridianen är förbunden till. Om du har smärta eller irritation som du inte kan relatera till någonting bestämt kan det kanske vara intressant att undersöka vilken meridian som löper genom det aktuella området. Och så går det kanske att göra någonting åt med zonterapi, akupunktur, massage, kosttillskott, koständring eller en kombination av allt.
 
Bakgrunden till denna artikel är att jag började få ont på yttersidan av mitt högra knä. Jag är lite rädd om mina knän då en stor del av min dagliga motion kommer från promenader. Så därför greppade jag min bok om meridianlära och läste att det troligtvis bottnade i problem i min gallblåsemeridian.
 
Gallblåsemeridianen löper längs vår högra sida. Den börjar vid yttre ögonvrån, löper upp över tinningen, sidan av huvudet ned över nacke, skuldra, bröst och hela sidan av kroppen, bland annat yttersidan av knäet, för att sluta på yttersida av fjärde tån. Andra krämpor som kan komma av en lidande gallblåsa är t ex bältros, halvsidig huvudvärk, nacksmärtor, höft- och knäsmärtor, tinnitus m.m.
 
Kosten
För att ta hand om din gallblåsa är det viktigt att äta en gallvänlig kost. Alla bittra livsmedel är bra för utsöndring av galla.
Det är en bra idé att börja dagen med ett glas varmt citronvatten. Det stimulerar både lever och gallblåsa.
Var dessutom uppmärksam på att dricka tillräckligt med vatten hela dagen.
Se till att få i dig bra kvalitetsoljor under dagen. Oljorna ska innehålla mycket fosforlipider som t ex olivolja, linfröolja, sesamolja, tistelolja och kokosolja. En del forskare säger att kokosoljan kan lösa upp gallsten. Det sägs att kokosoljan tar upp av kroppen på ett annat sätt än vanliga fettämnen. Använd oljorna i dina smoothies, över dina kokta grönsaker, över morgongröten, sallader m.m.
Har du inte en juicepress så se till att skaffa en av bra kvalitet och gör dig en grönsaksjuice varje dag. Det är bra att blanda selleri, persilja, kronärtskocka, rödbeta, morötter och äpplen – ja alla grönsaker som du har i ditt kylskåp. Rödbetorna speciellt är bra för fettförbränningen. Till juicen är det en bra idé att tillsätta en halv kopp aloe vera juice, vetegräs eller liknande. Det bidrar till att avgifta din gallblåsa och lever.
Ät färsk frukt, speciellt grapefrukt är bra för gallblåsan.
Lyssna till din kropp! För stunden vill min kropp ha grönkål – en grönsak som jag inte tänkt så mycket på förut. Grönkål, kronärtskocka, svarta bär och päron när särskilt bra för gallblåsan.
Andra bra lever- och gallblåsevänliga grönsaker är selleri, ruccola, rödbeta och andra bittra grönsaker. Alla är bra att använda i vardagen. Fullkorn, bönor och linser hjälper också till att stötta din gallblåsa. Använd din fantasi och kreativitet när du tillagar dessa livsmedel. Många olika växter, t ex gurkmeja, maskros och pepparmynta bör också användas flitigt i din matlagning, då de alla hjälper gallan på olika sätt.
Om du vet att du har en svag gallblåsa bör du vara försiktig med att äta för mycket avokado, även om det är nyttigt, men för många kan det vara en utmaning för gallblåsan.
Var även försiktig med mycket rött kött, stekt mat och undvik fullfeta mjölkprodukter. Var särskilt försiktig med smält ost, som ju är så gott på många rätter, men det är dessvärre inte nyttigt.
Var också försiktigt med mycket alkohol och kaffe samt andra koffeinhaltiga drycker. De belastar gallblåsan. Håll dig borta från sötsaker, vitt bröd, pasta, som du alltid bör göra rent allmänt om din hälsa är svag.
Ät också regelbundna måltider. Det är bättre än att äta få  och stora måltider, som kan stressa gallblåsan i onödan.
 
Tips
•    Det uppskattas att ca 25 procent av oss har gallsten, men lyckligtvis är det bara ca 15-20 procent som utvecklar tillstånd som kräver behandling. Det är särskilt kvinnor över 40 år som drabbas av gallsten. Övervikt anses vara en medverkande orsak.
•    Louise Hay skriver i sin bok ”Sund i sinnet – sund i kroppen” att en trolig orsak till gallsten kan vara: Bitterhet, envisa tankar, fördömande och stolthet, samt att det är bra att byta ut detta tankemönster med ett nytt som detta: ”Det är en glad befrielse från det förflutna. Livet är sött, och det är jag också.”
•    Enligt den kinesiska medicinen finns det ett så kallat ”parförhållande” genom de inre organen, t ex njure/blåsa – hjärta/tunntarm – lungor/tjocktarm – lever/gallblåsa osv. Det är bra att veta då de antas vara beroende av varandra. Har det ena organet fått ett problem kan det därför råda risk för att det motsvarande organet också får problem. Därför är det bra att känna till deras inbördes samverkan för att förstå krämporna.
•    Gallblåsan är också viktig för vårt psykiska tillstånd, t ex aggressivitet, irritation och retsamhet.
•    Undvik stress så undviker du också lättare problem med gallan.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team av duktiga medarbetare kan ge dig tips och råd om kosttillskott, som gör din gallblåsa glad.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.