7 steg till ett hälsosammare liv – Steg 4 – Rör dig – håll igång

7 steg till ett hälsosammare liv - Steg 4 – Rör dig – håll igång

helse syv trin
Vi är designade till att röra på oss – inte till att ha ett stillasittande liv framför datorn, tv:n eller med surfplattan i handen många timmar om dagen. Barn rör sig mycket, leker och undersöker, när de kan. Få gärna bort barn och unga från playstation, spel och sociala medier, för de kan stimulera kropp och knopp samt bli glada genom att röra sig. Ta med dem ut på en tur i skogen, på stranden eller upp i bergen. Tacket, det kommer att komma senare!
 
Skolrasterna spenderades ofta med att vara ute och spela fotboll, hoppa rep eller hoppa hage i 15 minuter och så in till skolbänken igen. Kanske är det inte så dumt att komma ihåg denna rutin – att resa sig upp och sträcka på både rygg och ben samt ta en liten promenad. Bara att gå fram och tillbaka till kopieringsmaskinen är nog. Huvudsaken är att vi byter ställning. Kom igång att sträcka på dig redan på morgonen när du ligger i sängen. Både hjärnan och kroppen blir smidigare av yoga, Tai Chi, Chi Gong och mjuka stretchövningar. 10-15 minuter om morgonen gör skillnad och förbereder dig för dagen. Många tror att yoga är sövande stretch- och avslappningsövningar men det är mycket mer än så. Många atleter och idrottsmän kombinerar yoga med andra övningar för att få ut det mesta möjliga av dessa. Yoga sträcker och gör musklerna smidiga, stramar upp kroppen, håller organen friska samt våra hjärnor koncentrerade och klara. Faktiskt så kan muskelmassan ökas med yoga. Inte på samma markanta sätt som vid viktträning men du kan få en vältrimmad och frisk kropp genom att yoga regelbundet. Kombineras dessutom yoga med andningsövningar har det effekt på både kroppen och sinnet – syret kommer hela vägen ut till cellerna i de långa, mjuka stretchövningarna och vi blir friska i hela kroppen och känner ett psykiskt överskott. Utövar vi yoga innan t ex en workout eller viktträning berikar vi kroppen med syre och värmer upp kroppen inför den hårdare träningen. Det finns många sorters yoga, här nämns De fem Tibetanerna, som är lätta och passa alla åldrar och nivåer. Börja med 5-10 repetitioner och bygg långsamt upp till 21.
 
Gå en promenad, spring, cykla, dansa, hoppa, hoppa rep, åk rullskridskor, spela badminton, tennis – gå ut i friska luften med hunden – och har du ingen så gå ut själv!
Kanske tänker du att trampoliner bara är för barn. När vi hoppar upp är vi viktlösa och när vi kommer ned på duken påverkar tyngdkraften vår kropp. Detta skifte gör att vi bygger upp både muskler och ben samt sätter igång lymfsystemet och därmed immunförsvaret. Enligt NASA förbränner en 70 kg tung man eller kvinna fler kalorier genom att hoppa trampolin än genom att jogga en timme – det är hela 68 procent mer effektivt. Utöver det är det roligt och vi blir glada!
 
Det handlar om att hitta det bästa sättet att röra sig på – lättaste och roligaste – så att vi får det gjort. Det är som bekant lusten som är drivande – även när det regnar och ursäkterna radar upp sig. Och vi får inte underskatta den mentala sidan av rörelse. När vi fokuserar på rörelse rensar vi hjärnan och kommer tillbaka med återladdade batterier som en ännu bättre partner, mamma, pappa m.m. och vi tar ännu bättre beslut. Upp ur soffan eller stolen och upptäck fördelarna med att få flyt och rörelse i kroppen och sinnet. Kort och gott: Håll igång!
 
Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es
Av Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.