Från resväska till Kaas & Kirkemann
kaas kirkemann
 

Denna månad firar försäkringsmäklare Kaas & Kirkemann 20-årsjubileum. Samtidigt påminns de om att det som i dag är ett välkänt företag i Spanien en gång började som en ren tillfällighet.

För 25 år sedan satt en ung kvinna ensam på sin resväska i hörnet av Plaza de la Merced i Málaga. Bara 21 år gammal hade hon inga bekymmer och väntade på nya äventyr. Året var 1991. Gatorna framför henne var fyllda med spanjorer iklädda festkostymer och humöret var uppsluppet. Och mitt i alla festligheter väntade den unga danska kvinnan på att bli hämtad av en representant från den lokala språkskolan.

”Där satt jag på min resväska och tittade på alla dem som deltog i karnevalen som gick förbi, och jag förstod inte ett enda ord. Jag kommer ihåg att jag tänkte: ”Det här är roligt”, men vad jag inte visste var att detta fortfarande skulle vara mitt hem 25 år senare”, säger 47-åriga Pernille Kaas, som i dag själv driver Kaas & Kirkemann.

Pernille Kaas läste spanska på Handelshögskolan i Köpenhamn och utan att veta vad framtiden hade att erbjuda bestämde hon sig en dag att söka jobb på den språkskola i Málaga där hon själv hade studerat spanska i fyra månader.

”Jag har aldrig varit speciellt bra på att lära mig ett språk genom att bara studera det. Jag behövde helt enkelt bita i det sura äpplet och bege mig dit”, säger Pernille Kaas.

Efter en månad i det soliga Málaga mötte den unga danskan sin spanska man Carlos, från Victoria-kvarter. I dag har de barnen Daniel och Clara, på respektive 13 och sju år, tillsammans.

Steget in i försäkringsbranschen – en slump

Under 1993, medan Pernille Kaas fortfarande jobbade på språkskolan, annonserade försäkringsbolaget Baltica i Fuengirola ut en ledig tjänst.

”Det jobbet var någonting för mig, så jag sökte, och fick det. På det kontoret lärde jag känna Ole Kirkemann, som hade arbetat där sedan 1980-talet” berättar Pernille Kaas, som nu läste en utbildning till auktoriserad försäkringsmäklare på Försäkringskollegiet i Málaga. Men varken Pernille Kaas eller chefen på Baltica förstod att utbildningen gav henne titeln: Självständig försäkringsmäklare, vilket skulle komma visa sig vara positivt för henne.

”Efter ett par år fortstod vi att kontor var ute för försäljning. Men Ole och jag hade ingen lust att följa med i en sådan affär, så vi bestämde helt helkelt att starta eget. Redan från början kände vi att vi kompletterade varande bra. Han var man, jag var kvinna. Han var äldre, jag var yngre. Han hade sin danska utbildning samt bakgrund och jag hade min spanska. En av de saker som har gjort det lätt för mig här är att jag kom hit i så ung ålder. Så jag har inte ifrågasatt det samhälle som jag har landat i. Jag kan bara acceptera och respektera det. Och det tror jag har bidragit till att jag har blivit den som jag är i dag. Jag har aldrig funderat över att spanjorerna skulle göra saker på fel sätt. Jag kan inte tillåta mig själv att reta upp mig över systemet. Jag har aldrig förväntat mig att det ska vara som i Danmark och jag har heller aldrig ifrågasatt skillnaden, för jag har ingen arbetsfarenhet från Danmark. Mitt körkort tog jag visserligen i Danmark men jag har bara kört bil här i Spanien, så jag ifrågasätter inte heller om de kör dåligt, som en del skandinaver säger. Jag tycker att de kör bra.

Kaas & Kirkemann öppnade sitt kontor i Centro Idea januari 1996, mitt under den ekonomiska krisen, vilket inte gjorde öppnandet lätt för den 27-åriga danskan och hennes affärspartner Ole Kirkemann.

”Det var utan tvekan hårda tiden och på den tiden vara det bara Ole och jag. Efter det första året höll vi på att drunkna i arbete, så det som vi tjänade använde vi till att betala en anställd, medan vi själva fortfarande inte tog ut någon lön.

I dag har Kaas & Kirkemann en stabil personalstyrka med åtta anställda, som alla bidrar till att skapa ramarna för företaget.

Inge kan ersätta Ole

Det är nu tre år sedan som affärspartnern Ole Kirkemann gick i pension, 70 år gammal.

”Jag ville inte ha en ny affärspartner, för jag är övertygad om att jag inte skulle lyckas skapa den relation som Ola och jag har med någon annan. När man har varit så framgångsrik med någonting så ska man vara försiktig med att tro att det går att upprepa. Därför tog jag ett aktivt beslut och valde att fortsätta själv. I dag är jag glad för det, för det har visat sig vara rätt för mig. Och att det är hårt arbete, det stämmer, men jag kan ju alltid lyfta på telefonen och ringa Ole”, skrattar Pernille Kaas, som avslöjar att receptet på hennes och Ole Kirkemanns framgångsrika relation är en god portion humor.

”När det har varit riktigt tufft har vi alltid sett till att hålla humöret uppe. Och det har alltid varit kännetecknande för oss båda. Jag kan inte minnas att vi någonsin varit osams eller haft interna konflikter. Tvärtom. Vi har stått bredvid varandra genom både gott och ont”, minns hon.

Mer än 20 år har gått

Mycket har hänt sedan den 21-åriga Pernille Kaas satt på sin resväska på Plaza de la Merced och ännu mer sedan det första spadtaget till Kaas & Kirkemann togs.

”Centret fanns ju men det var inte speciellt bra tider för Centro Idea heller på den tiden, så nog var vi nervösa. Men folk började komma in genom dörren redan från första dagen. I dag är jag mycket tacksam när jag tittar i backspegeln, för man är ofta lite naiv när man startar någonting. Och det var även vi. Vi trodde verkligen på vårt projekt men utan att tänka på att det också kunde blir svårt. Och så blev det också. Vi tvingades ta oss igenom en hel del innan vi kunde säga: ’Okej, nu är vi över det första hindret. Nu verkar det som om det går framåt’”, berättar Pernille Kaas.

Och framåt har det gått sedan dess att Kaas & Kirkemann slog upp dörrarna 1996.

”Jag har minst 20 år mer”, garanterar Pernille Kaas.

Av Nanna Lunnemann, foto av Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.