Korte nyheter – maj 2016

Korte nyheter - maj 2016

KN PSOE

Hoppet sinar för PSOE
Socialistpartiets ledare, Pedro Sánchez, kämpar mot alla odds för att få ihop en ny regering. Podemos ledning får starkt stöd i att inte gå in i en treklöver med PSOE och Ciudadanos, som är/var Pedro Sánchez enda hopp för att bli ny statsminister. Frågan har varit så känsligt att Podemos valt att fråga sina ca 150 000 medlemmar om huruvida partiet skulle ingå i en pakt med socialistpartiet och Ciudadanos eller inte. 88 procent av partiets medlemmar valde att göra sin röst hörd och 91 procent sade nej. Det entydiga resultatet stärker Podemos ledning som hela tiden föredragit en minoritetsregering med PSOE, det lilla vänsterkantspartiet IU och det ännu mindre regionalpartiet Compromis från Valencia. Med Podemos tydliga avvisning av en koalition med PSOE och Ciudadanos är chansen för ett nyval den 26 juni större än någonsin.

KN spanke boliger

Det går bra för bostadsmarknaden Málaga
Med 24 705 sålda bostäder under 2015 presenterar Málagaprovinsen en försäljningsökning på 11 procent för förra året. Utlänningar stod för 10 123 av bostadsförsäljningarna, och därmed är Málaga den provins, efter Alicante, där utlänningarna väljer att köpa flest fastigheter.
Ordföranden för provinsens entreprenörer, Emilio López, uppskattar att man detta år kommer att se ytterligare ökningar. Hans bedömning baseras på antal bygglov och nyinvesteringar som utställts under första kvartalet 2016. Emilio López klagar dock på den juridiska instabilitet som får många investerare att backa. Bland annat refererar han till Marbella, där Junta de Andalucía annullerade stadsplanen i början av året. Vidare menar han att bättre juridisk säkerhet skulle leda till att Málagaprovinsen på ganska få år skulle närma sig de goda tillväxttalen fån 2007. I dag ligger aktiviteten i branschen på cirka hälften av vad den då var.

KN spansk ekonomi

Försämrade siffror för spansk ekonomi
Nedgången i den globala tillväxten och följderna av att ha en handlingsförlamad regering får Spaniens tillförordnade finansminister Luis de Guindos att sänka förväntningarna på tillväxten i spansk ekonomi. Från att ha trott på en tillväxt på minst tre procent för både 2016 och 2017 nedjusterar ministern nu tillväxten till 2,7 procent för i år och till 2,4 procent för nästa år. Likaså nedjusterar han förväntningarna på en minskad arbetslöshet.
Förra året uppskattade ekonomiministern att Spanien skulle få ned arbetslösheten till 16-17 procent inom loppet av de kommande två åren. Nu menar han dock att arbetslösheten kommer att stanna på 19,9 procent detta år och falla till 17,9 procent nästa år. ”Den politiska situationen är svår och så länge som vi har en handlingsförlamad regering är det omöjligt att få mer fart i tillväxten och sysselsättningen”, säger Luis de Guindos, som drar sig tillbaka från politiken i samma stund som en ny regering tillträder.

AC/DC kommer till Sevilla den 10 maj
De 50 000 fans som har köpt biljetter till konserten med det australiensiska rockbandet AC/DC behöver inte längre bekymra sig över huruvida det blir en konsert i Sevilla eller ej. Den världskända gruppen kommer att genomföra alla sina konserter i Europa – men med ny sångare. AC/DC ha ställt in tio konserter i USA då bandets sångare, Brian Johnson, lider av så stora problem med sina öron att han riskerar att förlora hörseln om han fortsätter att turnera. Den nya sångaren, som ska vara med på resten av den världsomspännande turnén blir Axl Rose, som annars är sångare i Guns N’ Roses. ”Axl Rose har rösten och kunskapen att vara sångare i AC/DC”, säger bandet i ett pressmeddelande. AC/DC är ett av världens största rockband. Deras världsturné pågår i över ett år och biljetterna till deras konserter säljer ofta slut på bara några timmar.
Det legendariska bandet har hållit ihop sedan starten 1973 fram till 2014, när den ena av de två gitarristerna, Malcom Young, tvingades dra sig tillbaka på grund av att han lider av demens. Och förra året dömdes trumslagaren Phil Rudd till åtta månaders fängelse för mordförsök och narkotikainnehav. AC/DC är Rock ’n’ Roll på gott och ont!

Utlänningar investerar återigen i Andalusien
Trots regionalval och politisk instabilitet i Andalusien i början av året blev 2015 ett bra år för investeringar, utländska investerare skickade hela 565 miljoner euro till Andalusien förra året. Visst är det långt under de 1 000 till 1 200 miljoner euro som årligen investerades i regionen under de goda åren före år 2008, men de 565 investerade miljoner eurona under 2015 är en fördubbling jämfört med året innan. Allting tyder på att investeringarna kommer att fortsätta även detta år, trots den nu rikstäckande politiska oron. De nya investeringarna kommer från eurozonen – primärt Luxembourg. Det handlar om investeringar inom sol- och vindkraft, gas och vatten, som lockar investerarna. Bara 17,7 miljoner (ca 3 procent) av det utländska kapitalet har investerats i byggen. Ser man på utvecklingen på Costa del Sols bostadsmarknad finns det mycket som tyder på att investeringarna har gjorts här.

KN tilbage i skat

Skattebetalarna får 10 858 miljoner tillbaka i skatt
Innan den 30 juni ska spanska samt utländska skattebetalare lämna in årets deklaration. Skatteverket förväntar sig få in 19,7 miljoner deklarationer, vilket är 1,5 procent fler än föregående år. Ökningen sägs bero på den förbättrade sysselsättningsgraden på arbetsmarknaden. På samma sätt räknar skatteverket med att betala tillbaka 10 858 miljoner euro till skattebetalarna. Det är 2,4 procent mer än förra året. Orsaken till detta sägs bero på löneökningarna och den förhållandevis höga källskatten (retenciones). Visst föll denna skatten förra året men så sent på året att den knappt påverkar skatteåret. Därför får många skattebetalare en glad överraskning senare på året. Skatteverket har ända till slutet av december på sig att återbetala skatt.

Torremolinos får Andalusiens största kultur- och handelscenter
Kommunen i Torremolinos har godkänt de slutgiltiga planerna kring projektet som omfattar stadens nya kultur- och handelscenter, som kommer att ligga på marken kring stadens kongresscenter. Den totala ytan är 200 000 kvadratmeter. Av dessa ska 54 750 kvadratmeter gå till själva kultur- och handelscentret, som bland annat kommer att inrymma shoppingcenter, restauranger, nöjen, biografer och teater. Sedan ska det byggas bostäder på 80 000 och resterande markytan kommer att bli grönområde och park. För Torremolinos blir projektet det största och mest ambitiösa på flera år, och för Andalusien blir det regionens största kultur- och handelscenter, som dessutom kommer att skapa mellan 3 000 och 4 000 nya arbetstillfällen. Projektet har ännu inte fått det sista godkännandet från Junta de Andalucía men det finns med i Juntans plan för den regionala utvecklingen, så det antas vara bara ren formalia. Om allting går som det ska kommer de första spadtagen tas nästa år.

KN skattely

Kungens syster hade konto i Panamas skatteparadis
Det spanska kungahuset fortsätter att omges av skandaler. Inte nog med att prinsessan Cristina anklagad för omfattande ekonomisk förskingring i sina och hennes makes föreningar och bolag, nu har den avgående kung Juan Carlos syster, Pilar de Borbón, också hamnar i rampljuset. Det har nämligen framkommit att hon har haft ett bolag och bankkonto i Panama, som är känt för att vara ett attraktivt skatteparadis. Det är inte olagligt att ha bolag och bankkonto i Panama, men personen måste redovisa sina intäkter därifrån till den spanska skattemyndigheten. Och det är just detta som myndigheterna just nu undersöker. I början av veckan presenterade den spanska polisen och skattemyndigheten tillsammans en lista på 200 skattepliktiga personer som antingen har eller har haft aktivitet i Panama. På listan finns en handfull fotbollsspelare från FC Barcelona, bland annat Lionel Messi, som redan har stått inför rätta i en annan skattefråga. På listan finns även den kända filmregissören Pedro Almodóvar.

KN strande forbydes

Stränderna i Axarquía ska förbättras
I Axarquía ska man investera mer än 350 000 euro i att förbättra stränderna i Axarquía, öster om Málaga. Det handlar om att rensa bort flytande sopor. Kommunen har påbörjat processen i vilken elva fartyg arbetar med att rensa bort föroreningar som flyter i havet utanför fem kustkommuner som ligger i Axarquía. Det handlar speciellt om att rensa bort kolväte, som bildar oljiga fläckar på vattenytan nära stränderna. Detta är ett problem som anses nödvändigt att ta tag i då många turister lockas till stränderna längs kusten, varför det finns en önskan om att hålla områdena renare.

KN klimaforandringer

Träd mot klimatförändringar i Málagaprovinsen
Provinsrådet i Málaga har lagt fram ett förslag om att plantera en miljon träd inom loppen av fyra år som en del av en ambitiös miljöplan för att bekämpa klimatförändringar i provinsen. Det rör sig om återplantering av skog till nästa höst på omkring 2 500 hektar, och investeringen förväntas kosta 100 miljoner euro. Hela projektet omfattar ett område varpå det ska planteras en miljon träd med syfte att reducera koldioxidutsläpp samt bekämpa erosion. Det vill sägas ökad förbrukning av förnybar energi samt förbättring av energieffektiviteten samt återvinning av avfall. Det handlar om områden som antingen har brunnit eller där det finns hög erosionsrisk. Kommunen har valt att prioritera dessa områden i syfte att återställa dem, så att man samtidigt undviker en förlust på drygt 125 000 ton jord per år. Man räknar med en koldioxidutsläppsminskning på 20 procent jämfört med år 1990. De nyplanterade träden förväntas absorbera 58 680 ton koldioxid om året, vilket morsvarar den gas som fem miljoner fordon avger under en körning på 100 kilometer.

KN siesta

Siestan ska avskaffas
Den spanska premiärministern Mariano Rajoy vill hitta en väg för att nå en överenskommelse för att avskaffa den spanska tretimmarspausen om eftermiddagen, nämligen siestan. Han vill förkorta arbetsdagen med två timmar och därmed göra siestan till bara en timme, för att göra så att Spaniens arbetstider överensstämmer med andra europeiska länder. ”Jag vill nå en överenskommelse kring avskaffandet av siestan och jag kommer att arbeta för att arbetsdagen slutar klockan 18.00”, säger Mariano Rajoy.
I dag börjar en vanlig arbetsdag i Spanien kl. 10.00. Då ska det arbetas fram till kl. 14.00. Mellan klockan kl. 14.00–20.00 får arbetstagaren ta tre timmars rast och så efter kl. 20.00 är arbetsdagen slut.

En undersökning visar att om siestan skulle tas bort så skulle det öka livskvaliteten, öka de låga födelsetalen och minska antalet skilsmässor i landet.

Utöver detta vill Mariano Rajoy gärna ställa om klockorna i landet till den ursprungliga Greenwich Mean Time (GMT), som är en timme efter den nuvarande. Det betyder alltså att Spanien är en timme före London – alltså i samma tidszon som Sverige, Norge och Danmark m.fl. Det var Spaniens tidigare diktator Franco som bestämde att Spanien skulle anta tysk tid för att visa sitt stöd till Hitlers naziregering och därmed ändra tidszonen till en timme före GMT.

 

KN tweet

The Gourmet Journal (@gourmetjournal) ger på Twitter fem goda tips till att njuta av vin, som enligt den digitala gourmettidningen kommer att göra dig klokare på druvornas saft.
Det första tipset handlar om att miljön påverkar vinet. Om vinflaskan utsätts för värme och ljus påverkar det vinet i flaskan negativt. Därför bör vin, som sägs bli bättre efter något år, lagras i svarta eller mörkgröna flaskor. Nästa tips är att en del drycker förstör upplevelsen av ett gott vin. Varken juice, läsk eller cocktails är bra att dricka strax innan det ska njutas av ett kvalitetsvin. I stället för en aperitif rekommenderas det att dricka vatten. Alternativt kan vattnet bytas ut med en whisky, vodka eller italiensk vermouth (som dock inte får vara blandad med annan alkohol). Men rekommendationen är fortfarande att hålla sig till en enda aperitif. Det tredje tipset är att det visst går att nå harmoni mellan vin och efterrätt. Söta viner passar perfekt till efterrätter och det rekommenderas också att vinet som då serveras ska vara lite sötare än efterätten. Speciellt kan det spanska Moscatel rekommenderas. Det fjärde tipset handlar om hållbarheten av vinet i en öppnad flaska. Skulle det hända att vinflaskan bara dricks till hälften håller viner i några få dagar. Detta för att smaken påverkas av det syre som fyller flaskan och blandas med vinet. Därför rekommenderas det att en öppnad flaska vin förvaras i kylskåp i en till tre dagar. Alternativt kan vinet också användas i matlagning. Är vinet viktigt för en finns det dock olika mekanismer till att dra ut syret ur vinflaskan. Det sista tipset handlar om kutymen att dekantera vin. Det rekommenderas att inte dekantera äldre vin då äldre viners bouquet (arom) då kan försvinna eller försvagas.

Dessa tips är dock inte de enda som The Gourmet Journal tweetar om. Andra tips från gourmettidningen är att glaset, i vilket vinet serveras, är en fundamental del av upplevelsen av att njuta av ett gott vin. Bourgognevin rekommenderas att bli serverat i ett vinglas med bred kupa, då det främjar den intensiva upplevelsen av vinets arom, då doften får mycket plats till att fällas ut. Bordeauxvin bör serveras i ett vinglas som är lite högre, lite smalare och en bred fot, medan kupan bör vara lite mindre. Gäller det nyare viner bör vinglaset ha en smal kupa, så att vinet inte förlorar sin arom.
Det är alltså viktigt att välja rätt vinglas, så att det passar till det vin som ska avnjutas. Glaset påverkar nämligen ett vins doft och smak på olika sätt.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.