Kort om spansk mat, dryck och tradition!

Kort om spansk mat, dryck och tradition!

Det är inte mycket som är likt mellan Sverige och Spanien. Visst lever man tryggt och lugnt i båda länderna och båda länderna är monarkier och styrs av sina regeringar, men fler gemensamma nämnare än så är svåra att hitta. Så här tar vi en liten titt på några saker som är typiskt spanska.

Marknader

Spanjorer älskar marknader och längs med hela Costa del Sol går det varje vecka att besöka olika marknader, som reser från plats till plats olika dagar. På dessa marknader går det att hitta allt från frukt, grönsaker och blommor till kläder, skinnvaror och begagnat krimskrams, samt till och med möbler och kylskåp. Men marknaderna är inte bara handelsplatser utan utgör även ofta mötesplatser för ortens invånare.

Tapas

Italienarna har sin antipasti, fransmännen sina Hours d’Oeuvres men allra trendigast är spanska tapas. Själva ordet tapa betyder lock, och historian bakom lyder att man höll flugorna borta från sitt vin eller sin sherry genom att lägga en brödbit, gärna med en skiva ost eller skinka på, över glaset. Diktatorn Franco lär också ha insett vikten av att äta någonting i samband med ett glas vin och infört en regel om det.
I dag finns det tapas i oändliga varianter och tapan har utvecklats till en liten smårätt för en billig peng. De mest populära varianterna är spanska köttbullar i tomatsås, tortilla, en skiva stekt fläsk- eller kycklingfilé och inlagd ansjovis (boquerones en vinagre), alltid serverat med en bit bröd. Men det finns som sagt otaliga varianter och lokala specialiteter.

Paella

En riktigt traditionell rätt är risrätten paella med rötter ända tillbaka till 1300-talet. Beroende på vad som finns i köket tillagas paellan med fisk, skaldjur, fågel, kött eller grönsaker, och ibland med allt. Denna för Spaniens symboliska maträtt kräver tid, omvårdnad och gyllengul saffran. Och helt klart är att du inte kan besöka Spanien utan att smaka Paella – fråga lokalbefolkningen vilken restaurang som serverar den godaste!

Olivolja och vinäger

När det ändå handlar om mat måste landets olivolja och vinäger nämnas. Spanien har stor produktion av båda, vilket ger ett stort utbud av både smaker och styrkor, till matlagning och som krydda. Olivolja är också en av Spaniens viktiga exportprodukter.

Viner, sherry och annan dryck

Spanien är ett riktigt vinland med produktion i alla regioner och några av de kändaste är Rioja, Navarra och Ribero de Duero. Här framställs vitvin, rödvin, rosévin, söta, syrliga, kraftiga, lätta, och nu även en blå vindryck, för den äventyrlige. Landet är också känt för sin cava, den spanska motsvarigheten till fransk champagne, för att inte tala om sherry för alla smaker och brandy. Det finns också många möjligheter att besöka de olika vingårdarna, sherryhusen m.m. för rundvandringar, smakprovningar och på en del platser även för ett weekend-besök.
När sommarsolen steker kan det vara gott med någonting uppfriskande och då har spanjorerna en favorit, nämligen Tinto de Verano. Detta är rent rätt och slätt rödvin blandat med fruktsoda, eller spansk Casera, serverat i ett stort glas med is, eller om du föredrar vitvin kan du ha det i stället för rödvin och då får du en Blanco de Verano. Och inte att förglömma klassikern Sangria, som även den kan göras på rött eller vitt vin, som också innehåller Casera men även mycket färsk frukt och lite olika likörer.

Flamenco

Detta är dansformen som visar den spanska själen och spansk hetta, och överallt längs Costa del Sol finns det föreställningar som bjuder på de spanska takterna. Ett förslag kan vara att ta sig ut på landsorten och tala med lokalbefolkningen om det hålls en dansföreställning i närheten, för att uppleva riktigt ursprunglig flamenco, där dansarna nästan uppnår ett tillstånd av trans påhejade av de klappande musikerna.

Feria

Flamenco är annars någonting som ofta ses på landets olika ferior – byfester, som även hålls i de stora städerna. Spanjorerna älskar att festa och gör det gärna långt in på tidiga morgontimmen, och ibland till häst. Varje stad och ort har sitt skyddshelgon som de ägnar ferian åt och därför skiljer feriorna sig ifrån mellan stad och stad. Men feria är inte bara dans och musik utan även tivoli, marknad och en mängd fler aktiviteter och uppträdanden.
Av Bostadsspecial

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.