Det är Spanien som ligger högst upp på svenskarnas topplista när det gäller fritidsboende utomlands – och intresset ökar. En del köper semesterbostad medan andra uppfyller drömmen om att flytta till Spanien.

Det ökade intresset för bostadsköp i Spanien i allmänhet men Costa del Sol i synnerhet, är något som Handelsbanken i Marbella märker av. De får allt fler förfrågningar om bolån och hjälper kunder från Handelsbankens hemmamarknader – de Nordiska länderna, Storbritannien och Holland. Lång erfarenhet av den lokala fastighetsmarknaden och ett brett kontaktnät gör att kunderna kan få hjälp och råd under hela köpprocessen.
 
”En bra start i bostadsletandet är att kontakta sitt lokala Handelsbankskontor redan i ett tidigt skede och ansöka om ett lånelöfte. Lånelöftet beviljas av ditt kontor men sedan är det vi på kontoret i Marbella som tar över och hjälper dig på plats här i Spanien”, säger Jessika Kroon, Handelsbanken Marbella.
 
Eftersom processen skiljer sig rätt väsentligt åt mellan Spanien och andra länder, inte minst den juridiska biten, kan Handelsbanken i Marbella bland annat hjälpa till med att komma i kontakt med lokala mäklare, advokater och värderingsmän. I samband med bostadsfinansieringar tillkommer en del kostnader som bland annat uppläggningsavgift, värdering, skatt samt notarie- och registerkostnader och advokat.

Så här går det till

Ansök om ett lånelöfte (i euro) hos ditt lokala Handelsbankenkontor. Då vet du hur mycket din nya bostad får kosta. Du kan belåna upp till 75 % av bostadens värde, och amorterar på max 25 år.
Kontakta en advokat redan tidigt i köpprocessen. Handelsbanken i Marbella förmedlar gärna en första kontakt.
När du har hittat en bostad kontaktar du Handelsbanken i Marbella för en värdering. Värderingen görs av en oberoende värderingsman, godkänd av Banco de España, och ligger sedan till grund för bolånet. Köpeavtal undertecknas hos mäklaren eller hos din advokat.
När värderingen är klar förbereds ett låneavtal som sedan skickas till ditt lokala bankkontor i Sverige för din underskrift.
Lånet betalas ut till bankens samarbetsadvokat en vecka före tillträdet. Advokaten förbereder tillträdet. Tillträdet sker hos en notarie. En representant från Handelsbanken eller någon av våra samar¬betsadvokater är närvarande. Efter tillträdet registrerar advokaten köp och pantsättning i det spanska fastighetsregistret. Advokaten ansvarar även för att alla skatter och kostnader blir betalda.
 

Checklista

• Ansök i ett tidigt skede om ett lånelöfte hos ditt lokala Handelsbankenkontor.
• Anlita en advokat som hjälper till med hela köpprocessen.
• Upprätta ett testamente i Spanien (beakta lokala formkrav) som speglar ditt svenska.
• Ränteavdraget gör du själv i din deklaration, det sker inte automatiskt.
• Sist men inte minst, hur ser den lokala marknaden ut? Du kanske vill sälja om några år.
 

Advokaten

• Kontrollerar att samtliga avgifter kopplade till bostaden är betalda.
• Upprättar autogiro för bland annat el, vatten och fastighetsskatt.
• Ansöker om NIE-nummer, spanskt personnummer som krävs i samband med köp, via fullmakt.
Av Bostadsspecial – Jessika Kroon & Vibeke Toustrup Bonne, Handelsbanken Marbella

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.