Vi känner alla till begreppet ”sexualitet”, och under detta landar begreppen homo-, bi- och heterosexualitet. Men hur är det då med begreppet asexualitet?

Asexualitet

Asexualitet betyder att en person saknar sexualitet och inte heller har lust till sex. Enligt professor Anthony F. Bogaerts undersökning från 2004 är ca 1 procent av jordens befolkning asexuella, varav en del har haft samlag medan andra har levt ett liv helt i celibat. Det som de har gemensamt är att deras förhållande till sex och sexualitet är tabubelagt. Fastän dessa två begrepp utgör en mycket stor del av vardagen, får mycket plats i medier och politik går det i dag nästan inte att hitta information om asexualitet. Anthony F. Bogaert säger att han tror att det finns långt fler som är asexuella än vad som framkommer i undersökningen. Förklaringen till detta skulle kunna vara att asexuella antingen inte vet att deras sexualitet definieras så eller så kan det vara så att ämnet är så outforskat att de inte vågar kliva fram. Efter den långa kamp som ju förts för jämställdhet för homo- och bisexuella samt för ett öppet och ärligt samtal om sex, är det underligt att det skulle vara tabu att inte ha sexualdrift.

Mer än en miljon spanjorer väljer ett liv utan sex

Det är inte bara asexuella som tycker att sex är någonting överskattat för att leva ett lyckligt liv. Fler än en miljon spanjorer väljer att avstå från sex grundat på religiösa orsaker, bristande lust eller kulturarv. Exakt hur många som lever i celibat är svårt att sätta en siffra på men enligt en undersökning som El Mundo har gjort kring spanjorernas sexliv uppskattas det att 1 260 000 är oskuld, och de som lever ett liv utan sexuella relationer upplever ofta att omvärlden inte förstår dem. Och trots att vetskapen om asexualitet är begränsad är det svårt att hitta asexuella och oskulder som vill vara med i en intervju – och nästan omöjligt att i samband med det få ett namn och ett foto. Samhället har utvecklats markant under de senaste åren i förhållande till sexualitet. Öppenhet har bidragit till att Spanien tillät samkönade äktenskap 2005, och Sverige 2009. Så när problematiken uppstår med att så få talar om att inte ha sex samt att det är så svårt att få fram siffror på hur många som inte har haft sex och är asexuella, betyder det således att dessa människor skäms? Eller är de bekymrade över grannens intolerans?

Manuel Flores väntar tills bröllopsnatten

24-åriga Manuel Flores från Madrid har valt ett liv utan sex. Detta trots att han inte är asexuell. I El Mundo berättar han om sitt liv i celibat och betonar att han inte skäms över att vara oskuld. Han är stolt över sitt beslut att vänta med sex till sin bröllopsnatt och han önskar också att hans fru är oskuld när den dagen kommer, så att det är lika speciellt för bägge när de väljer att ha sex med varandra. Manuel Flores talar öppet om sitt beslut trots att han får underliga blickar från t ex sina lagkamrater i universitetets rugbylag. Lagkamraterna till och med skrattade när han berättade att han fortfarande var oskuld, för de trodde att det var ett skämt.
 
Men Manuel Flores har bestämt sig och vill förbli oskuld fram till sin bröllopsnatt och det kan inte ändras med en blöt natt på stan, vilket är vad hans kamrater är övertygade om. Enligt Manolo Flores ska ett förhållande baseras på någonting djupare och mer betydelsefullt än fysiska behov. Det händer ju ofta att två människor har sex utan att vara kära i varandra, så varför skulle man inte kunna ha kärlek utan att blanda in sex?

Chokolade som ersättning för sex

I Spanien har 5,4 procent av männen och 6,6 procent av kvinnorna i åldern 18-49 år aldrig haft samlag. En av dessa är 42-åriga Soledad Domínguez, som är asexuell och singel. Hon har aldrig kysst någon och när en väninna frågar om hon inte vill ha en pojkvän svarar hon att hon gärna skulle vilja ha någon att gå på bio med. Men hon kompromissar inte när det kommer till sex. Soledad Domínguez vill faktiskt hellre äta choklad än att ha samlag. Hennes synd är choklad och många säger att det kanske är hennes substitut för sex. Och det är hon också ganska nöjd med då bara tanken på sex får henne att må illa.
 
Den oförståelse som asexuella ofta möter följs ofta av fraser som: ”Hur kan du säga att du inte tycker om sex om du aldrig har provat?” Andra frågar om det har skett någonting i deras liv som lett till att de inte vill ha sex eller om det kanske beror på någon sjukdom. Svaren lyder att asexuella vet att de inte attraheras av någon på samma sätt som att homosexuella vet att de inte attraheras av det motsatta könet. Asexualitet handlar varken om fysiska eller psykiska problem utan om att en person aldrig kommer igång med deras sexualitet.
 
Att hitta en person som skulle förstå och acceptera det förhållande som Soledad Domínguez önskar sig jämför hon med att leta efter en nål i en höstack. Men trots att bara 1 procent av världens befolkning är asexuella har flera av dem hittat varandra via internet och olika föreningar. Det finns asexuella som lever i parförhållanden och som har barn, men enligt dem är det inte direkt en dans på rosor att leva i ett förhållande vari den ena parten känner sexuell attraktion medan den andra inte gör det. Men som Soledad Domínguez formulerar det, så vill vi ju alla gärna älska och bli älskade.
 
Av Line Krogsgaard Erichsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.