El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Vädret spelar oss ett spratt

Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att sommaren är över och att kvällarna blir märkbart kortare och kyligare. Men är man van vid det spanska vädret är det nog inte helt ovanligt att i stället välkomna september, då vi kan säga adjö till augustihettan och njuta av att temperaturen sjunker i takt med höstens intågande. Dock är det inte helt ovanligt att vädret spelar oss ett spratt denna tid på året, precis som det gör på våren, men i stället för att temperaturen sjunker drastiskt några dagar kan vi i slutet av september förvänta oss några dagars ytterligare sommarhetta.

Heliga Mikaels lillsommar

Fenomenet med varmare grader i slutet av september kallas här i Spanien för el Veranillo de San Miguel. Detta hör ihop med att man i den katolska kalendern firar och ärar ärkeängeln Mikael (San Miguel på spanska) den 29 september. Och kring just detta datum är det inte helt ovanligt att dagstemperaturerna stiger till runt 30 grader, likt en lillsommar, som kommer för att säga adjö innan hösten börjar på allvar.

Inga vetenskapliga orsaker

Det finns meteorologiska förklaringar till nästan allt men det finns ingenting vetenskaplig som säger att temperaturhöjningen ska ske exakt kring den 29 september. I stället är det skiftningen mellan årstider som gör att en del dagar denna tid på året är mycket varmare än andra. Det är helt enkelt så att det är vanligt med några dagars ”bra väder” när årstider skiftar och vinterns första yttringar gör sig påminda i atmosfären. Ser man några veckor längre fram, kring den 11 november när helgonet Sankt Martin har sin dag, finns uttrycket Veranillo de San Martín, då det inte heller är ovanligt med några dagars varmare temperaturer. Men som sagt, det finns ingenting som säger att dessa fenomen upplevs varje år, även om det är mer regel än undantag.

Kärt barn har många namn

El Veranillo de San Miguel är inte det enda namnet på väderfenomenet med varmare temperaturer i slutet av september. En del kallar det för Veranillo del Membrillo, då det är under denna tid som membrillon (kvittenfrukten) skördas och njuts, och den kallas även Veranillo de los Arcángeles; på grund av ärkeängeln Mikaels dag kan tänkas.
Ska vi översätta Veranillo de San Miguel till svenska skulle det blir Heliga Mikaels lillsommar, eller än mer korrekt skulle det nog vara att säga Mikaelis lillsommar, då man i Sverige firat Mikaelis dag just den 29 september sedan 400-talet. I Sverige kallas dock varma dagar under hösten många gånger Indiansommar – ett ord som svenskan lånat från engelskans indian summer och ett uttryck som tros komma från Nordamerika där indianerna brukade gå på buffeljakt om hösten om den var varm och solig. Ett annat uttryck är Brittsommar, vilket det kallas om de varma dagarna kommer kring Brittadagen den 7 oktober. Andra svenska uttryck för varma dagar under hösten är: fattigmanssommar, brittmässesommar och grävlingssommar.

Ordspråk om Veranillo de San Miguel

Som med mycket finns det ordspråk om även Veranillo de San Miguel, här är några utvalda:
 • Por el Veranillo de San Miguel están los frutos como la miel.
  (El Veranillo de San Miguel ger frukter som honung.)
 • Todo fruto viene bien con el calor por San Miguel.
  (All frukt blir bra med värmen av San Miguel.)
 • Por San Miguel, primero la nuez, la castaña despues.
  (På grund av San Miguel, först kommer valnöten, sedan kommer kastanjen.)
 • En septiembre, al final de mes, el calor vuelve otra vez.
  (I slutet av september återvänder värmen igen.)
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco