Denna månad handlar det om medicinsk termografi av bröst, och varför det är viktigt att samtidigt scanna hela kroppen.

Medicinsk termografi visar inte bara en ögonblicksbild utan en trend. Nu för tiden blir det alltmer fokus på att förebygga. Många är intresserade av att aktivt arbeta med en förebyggande hälsoinsats jämfört med att bara behandla och agera utifrån sjukdom. Medicinsk termografi är ett komplementärt verktyg för att tidigt upptäcka inflammation, bildandet av blodkärl, åderförkalkning, cirkulationsbesvär, nervförtvining och dolda skador.
När vi talar om friska bröst är det just tidig upptäckt som är A och O. Ju tidigare vi upptäcker förändringar i bröstvävnaden desto snabbare kan vi vidta åtgärder.
Här på kliniken har vi flera gånger sett termografiska bilder med misstanke om bröstcancer. Klienten har skickats vidare till ultraljud och ev. biopsi för att avskriva eller bekräfta. Misstanken visar sig i form av asymmetri, alltså att det ena bröstet är varmare än det andra, vilket är tecken på nybildande av blodkärl eller tecken på avvikande körtelaktivitet.
Vit färg är varmast, därnäst röd, orange, gul, grön och blå som det kallaste. Det är åtta graders skillnad från den vita färgen till den mörkblå.
 
sunde bryster
 

På bilderna ses misstänksam asymmetri. I det högra bröstet är värmemönstret tydligt olikt det i vänster bröst, som visar bildandet av nya blodkärl, vilket sker när en cancerknöl behöver näring. Vi skickade patienten till ultraljudsundersökning, vilket bekräftade knölen. Patienten fick snabbt tid hos kirurg, där knölen avlägsnades samma vecka. Som tur är upptäcktes den tidigt, så cancern hade inte spridit sig.

 
En helkroppsscanning med specialbilder av bröst består av två scanningar: Den första på dag 0 och den andra efter minst 90 dagar. På så sätt får vi en baslinje. Cancerceller fördubblas vanligtvis under ca 90 dagar – beroende på hur aggressiva cancercellerna är. På så sätt kan vi hålla koll på det under en 90-dagars period, om det är någon förändring. Är det inte det så har vi en baslinje, och rekommendationen är vanligtvis en scanning återigen efter 6-12 månader, beroende på situationen. Är det en förändring så scannar vi återigen efter tre månader, eller skickar vidare klienten för utredning.
 
Ofta lyckas vi fånga upp förändringar i väv, inte bara i bröstväv, tidigare med medicins termografi jämfört med mammografi, röntgen och MR-scanning. Detta kan förklaras med att termografi mäter temperaturen i väven. Temperaturen stiger eller sjunker beroende på de fysiologiska förändringarna som t ex ökad blodgenomströmning vid inflammation eller nybildandet av blodkärl, skador m.m. Röntgenbilder, CT-scanning, mammografi och MR-scanning ger en bild av form och struktur, dvs. anatomiska förändringar, t ex en knöl. Innan anatomiska förändringar sker det för det mesta förändringar i cellfunktioner, t ex varmare vid nybildande av blodkärl. När det handlar om bröstens hälsa är vår erfarenhet är att termografi är ett bra komplement till mammografi och ultraljud.
 
Ingen rötngen eller scanningar är 100 procent korrekta. Därför är det en bra idé att kombinera olika metoder. Vid t ex enbart mammografi har undersökningar visat att det finns en del felaktiga positiva resultat, dvs. det finns knölar, som inte är cancerknölar, och en del felaktiga negativa resultat, dvs. cancerknölarna upptäcks inte. Många kvinnor föredrar att komplettera med medicinsk termografi, som inte har några strålar, inget tryck, ingen beröring eller smärta i kombination med ultraljud, när det kommer till brösthälsa. Flera kvinnor som har bröstcancer väljer att följa utvecklingen i ett behandlingsförlopp med termografi.
 
En klient fick resultat som visade på bröstcancer. Läkarna rekommenderade akut operation, vilket hon inte var beredd på, varför hon valde att inte göra det. I stället vände hon sig till oss och vi påbörjade en intensiv kur med basande kost, motion samt utrensning både fysiskt och psykiskt. Hon var med på bland annat vår intensivkurs ”resan till ditt inre” som handlar om utrensning på flera plan. Se mer på:
www.vitafakta.es
 
Varje månad tog vi termoscanning av hela kroppen med speciella bröstbilder för att följa utvecklingen av knölarna i bröstet, samt den generella inflammationen i hela kroppen. Faktiskt avtog inflammationen i väv, bihålor, muskler, ben och tarmar, och vi kunde spåra förändringarna i själva bröstet. Efter tre månader gick hon på kontroll med ultraljud, mammografi och MR-scanning, som visade en kraftig reduktion av knölarnas storlek. Läkarna gav henne en ny tid tre månader senare. Vi följde förloppet med täta termografier av hela kroppen samt bröst, för att följa den generella inflammationsnivån, som har en stor betydelse för kroppens hälsa och så är det en indikator för syra-basbalansen samt kroppens förmåga att upprätthålla en hälsosam miljö. Just därför är det viktigt att scanna hela kroppen tillsammans med specialbilder av brösten.
Vi är så glada och tacksamma för att ha kunnat hjälpa denna kvinna hit och vidare!
 
Om du inte läst våra andra artiklar om termografi kan du hitta dem på vår blogg på:
www.vitafakta.es
Av Vitafakta Health Clinic www.vitafakta.es vitafakta@vitafakta.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.