Två terroristdåd i Barcelona – Festlig succé – Skogsbrand i Benahavís och Mijas – 52.000 invånare har ingen mat

Två terroristdåd i Barcelona - Festlig succé - Skogsbrand i Benahavís och Mijas - 52.000 invånare har ingen mat

Två terroristdåd i Barcelona

15 personer dödades och nästan 100 sårades vid två terroristattacker under torsdagen den 17 augusti. Vid bägge tillfällena användes skåpbilar som körde in i folkmängderna på platserna. Vid dådet i centrala Barcelona körde skåpbilen in i folkmängden på promenadstråket La Rambra och i semesterstaden Cambrils, lite söder om den katalanska huvudstaden, körde den andra skåpbilen mot folk på strandpromenaden. Först pekade allt på att terroristattentaten skulle ha orsakats av två enskilda personer men bara några få dagar senare kunde polisen konstatera att det var en grupp med tolv medlemmar från IS som stod bakom de två dåden. Nio av de tolv terroristerna greps eller dödades av spansk polis under eller strax efter dåden. Den huvudmisstänkta bakom terrorattentatet lokaliserades och dödades under en razzia dagen efter. De sista två personerna är i skrivande stund fortfarande på flykt.
Terroristdåden kunde ha fått ännu värre slut om de tolv IS-medlemmarna hade lyckats med deras ursprungliga plan, som omfattade stora explosioner i centrala Barcelona. Samma morgon som de två skåpbilarna körde mot folkmängderna på Ramblan i Barcelona och på strandpromenaden i Cambrils exploderade nämligen en privat bostad strax utanför Tarragona (ca 100 km söder om Barcelona). Explosionen betecknades nämligen först som en gasexplosion och fick inte så stor uppmärksamhet trots att hela huset sprängdes i luften, på grund av att bostaden var obebodd. Men huset kom senare att visa sig ha varit IS-medlemmarnas gömställe och polisen kom senare att hitta över 100 stora gastunnor samt recept till att skapa bomber av dem på platsen. Explosionen ska ha orsakats av en olycka som fick en av tunnorna att sprängas och därmed tillintetgöra terroristernas gömställe och planer.
Polisens experter uppskattar att Barcelona hade stått offer för ett av Spaniens största terroristattentat någonsin om IS-gruppen hade lyckats med sina planer.
De två attentaten med skåpbilarna som körde mot folkmängderna utfördes spontant och i vanmakt över att den ursprungliga planerade och något större attacken hade gått upp i rök.
Terroristdåden har skakat hela Spanien och inte minst spansk polis som inte anade att någonting låg och pyrde liksom att de saknade information kring de tolv IS-medlemmarna innan attentaten.

Festlig succé

Den årliga ferian i Málaga blev en stor succé. Trots att taxichaufförernas stora strejk under ferians fyra första dagar har kommunen, affärsinnehavarna och hotellägarföreningen meddelat att antalet besökare samt omsättningen ökade med ca 10 procent jämfört med förra årets feria.
Hotellägarföreningen Aehcos menar att beläggningsprocenten på hotellen uppgick till 92 procent under feria-veckan, vilket motsvarar 100 000 hotellövernattningar och en ökning på 10 procent. De första siffrorna som presenterats från kommunen visar att omsättningen uppgick till totalt 60 miljoner euro jämfört med 55 miljoner euro förra året. Positivt är också all uppmärksamhet som ferian fick på sociala medier samt alla de positiva kommentarerna.
Det enda tråkiga under årets feria i provinshuvudstaden var att polisen tvingades anhålla 59 personer.

Skogsbrand i Benahavís och Mijas

En stor skogsbrand i Benahavís skulle kunna ha utvecklats till en större miljökatastrof i naturparken Sierra de las Nieves om det inte hade varit för brandkårens snabba och effektiva släckningsarbete, som pågick större delen av söndagen den 20 augusti. Brandkåren i Marbella fick hjälp från kollegorna i Estepona och med hjälp av åtta brandsläckningsplan och helikoptrar i luften kunde de få branden under kontroll. Det kuperade landskapet, vinden och det tätbefolkade området gjorde släckningsarbetet svårt, men ingen människa kom till skada.
Samma dag utbröt även en annan brand i området Higuerón i Mijas, där en bil började brinna vilket var orsaken till ytterligare en skogsbrand. Med hjälp av en gemensam insats från brandkåren i Benalmádena, Fuengirola och Torremolinos, även där med både, brandbil, -flyg och -helikoptrar fick man tillslut kontroll över branden och inte heller där kom någon person till skada.

52 000 invånare har ingen mat

Trots att det går framåt för Spanien både gällande ekonomi samt på arbetsmarknaden finns det fortfarande 52 000 invånare i Málaga som inte kan försörja sig och därför tvingas söka sig till stadens soppkök för ett gratis mål mat. Antalet var tidigare uppe i 55 000 personer, för att förra året vara nere på 49 000 personer, till att i år återigen ha ökat, till alltså 52 000 personer.
Organisationen Bancosol, som organiserar gratis utdelning av mat, har många initiativ för att samla in mat till behövande och de samarbetar även med flera matbutiker som donerar varor som har kort datum. Bancosols stora årliga matinsamling hålls över hela Costa del Sol och infaller den 1 och 2 december. Under dessa dagar ställer över 5 000 volontärer upp och står utanför matbutikerna på kusten för att ta emot varor från de konsumenter som vill bidra. Insatserna av brukar resultera i över 500 000 insamlad mat.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.