Puigdemont ryggar – För mycket rök – 24 större bolag har lämnat Katalonien

Puigdemont ryggar - För mycket rök - 24 större bolag har lämnat Katalonien

Puigdemont ryggar

Nationen höll andan när Kataloniens ledare Carles Puigdemont i går kl. 19.00 ställde sig vid talarstolen i det katalanska parlamentet. Detta var ögonblicket när han skulle offentliggöra beslutet om Kataloniens framtid, efter flera månaders turbulens i regionen. Men hans besked blev både tydligt och otydligt. Puigdemont vill fortsätta att kämpa för ett självständigt Katalonien men omständigheterna som råder gör att det inte kan ske just nu. Han erkände också att det krävs en dialog med centralregeringen.
Carles Puigdemonts tal under gårdagen fick många att lättade andas ut medan en del blev upprörda, det sistnämnda därför att den katalanska ledaren nu alltså har brutit sitt löfte till väljarna och stödpartiet CUP.
Beslutet tros bottna i att situationen nämligen sådan att om Puigdemont hade utropat Katalonien som ny, självständig republik så hade han med största sannolikhet arresterats samt blivit ställd inför riksrätten samtidigt som att det katalanska parlamentet skulle ha blivit upplöst.

För mycket rök

Spanjorerna röker fortfarande alldeles för mycket. De senaste siffrorna från socialstyrelsen (som ju har hand om hälso- och sjukvård) är skrämmande: tre av tio unga spanjorer mellan 14-18 år säger att de har rökt någon gång under det senaste året. Socialstyrelsens kampanj ”Ni är utmaningarnas generation” har än så länge inte haft den effekt som man hade hoppats på. Å andra sidan har tobaksförsäljningen på nationellt plan sett en svag minskning under det senaste året. Dock är det fortfarande 25 procent av den spanska befolkningen som regelbundet röker eller så kallat feströker.

24 större bolag har lämnat Katalonien

Den stora oro samt osäkerheten som råder i och kring Katalonien har fått 24 större bolag att lämna regionen. Först ut att packa väskan redan förra veckan var Banco Sabadell och strax efter följde deras kollegor CaixaBank, som är Kataloniens äldsta och största bank. Men det är inte bara bankerna som har flyttat. Det har nämligen även energibolaget Gas Natural Fenosa, textilfirman Dogi, teknikföretaget Eurona, investeringsbanken Mediolanum, tryckerikedjan Service Point samt hotellkedjan Derby Hotels.
Rent administrativt har 24 större bolag lämnat regionen, och det kostar dyra skatteintäkter för katalanerna. Än så länge har dessa handlingar inte kostat några arbetstillfällen men det kommer så småningom allt eftersom tiden går. Populära städer för de stora bolagen som redan har lämnat Barcelona att slå sig ned i är nu Madrid, Alicante, Valencia och Mallorca.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.