”Det ska vara lätt att förstå sin elräkning. På räkningen som du får från oss framgår det tydligt hur mycket av pengarna som går till eldistributören och vad som går till oss, din elleverantör. Mer genomskinligt kan det inte bli, och det är dessutom på svenska.”
Männen bakom orden heter Christian Larsen och Jesper Wagner – två män som inte kan sitta still speciellt länge, om du frågar dem själva. Tillsammans har de startat Energy Nordic, ett elbolag som baseras på skandinaviska värderingar. Deras motto är: ”Allt bör göras så enkelt som möjligt men inte enklare”, inspirerat av ingen mindre än Albert Einstein.
Slår igenom på den spanska marknaden
”Vi säljer världens tråkigaste produkt”, skrattar Jesper Wagner, och tillägger att den enda gången som man är intresserad av att ha kontakt med sitt elbolag är när strömmen har gått eller när man får sin elräkning.
Bakgrunden till det som nu ses är tre års studier av den spanska elmarknaden och nu ska det bära frukt. Ska man registrera ett elbolag som Energy Nordic måste man kunna ställa stora garantier inför staten. När beslutet fattades om att aktivt gå in på den spanska marknaden tog det ägarna tio dagar att skrapa ihop ett tvåsiffrigt miljonbelopp.
”Vi är lika mycket elbolag som Endesa är, förutom storleken så klart”, säger Jesper Wagner, som tillsammans med affärspartnern Christian Larsen nyligen slagit upp dörrarna till Energy Nordic, vars kontor ligger bara ett stenkast från kyrktorget i Fuengirola.
Har gjort det förr
Jesper Wagner var med och byggde upp ett av de snabbast växande danska elbolagen redan 2009.
”Det tog inte lång tid innan vi hade så många som 150 000 kunder. Det är många för ett litet land som Danmark. Vi upplevde faktiskt att många valde oss bara för att vi inte var Dong”, berättar Jesper Wagner, som lärde känna Christian Larsen när elbolaget höll på att byggas upp.
Christian Larsen arbetade tidigare inom reklambranschen och stod således för den strategiska marknadsföringen.
”Vi skakade ofta på huvudena och sa ’varför gör man inte si eller så’, och det var så idén om att själva starta ett elbolag föddes. Ett företag vari vi själva kan bestämma hur t ex kundtjänsten ska hanteras för att göra det bästa för kunden.”
”Det är alltså våra egna erfarenheter på den danska elmarknaden som vi använder direkt på den spanska elmarknaden, som faktiskt ser ut som den danska gjorde för 6-7 år sedan”, berättar Christian Larsen, varefter Jesper Wagner tillägger: ”Vi vet vad som är viktigt för våra kunder: Det ska vara enkelt att ansluta sig, konkurrenskraftiga priser samt en känsla av trygghet genom att ha en öppen och positiv dialog med kunden på dennes språk.”
Av samma orsak har Energy Nordic även sett till att översätta alla sina dokument till sex olika språk, innan de ens öppnade.
”Det visar sig att de flesta utlänningar här på kusten föredrar att kommunicera med t ex elbolag på sitt eget språk. Med hänsyn till detta både talar och skriver vi bland annat svenska, så att du som kund alltid har en klar överblick på vad du betalar för samt så att då lätt kan förstå dina elräkningar samt årsredovisningar. Och det är inte bara svenskar som har det så. Förutom att vi talar och skriver flytande svenska och fem andra språk kommer vi inom kort att vara uppe i tio språk”, berättar Christian Larsen, som betonar att en bra service även handlar om att kunden ska bemötas av duktiga medarbetare, som kan kommunicera på rätt nivå.
”Som ett nytt elbolag ligger det i vårt DNM att tänka: användarvänlighet, tillgänglighet samt sublim service på våra lösningar. På grund av detta har vi också gjort ett system så att alla fakturor och andra meddelanden skickas ut till kunden per e-mail. På så sätt undviker man att strömmen stängs av när man sitter i Sverige bara för att man inte har betalt en räkning som ligger i brevlådan som tillhör semesterbostaden i Spanien”, förklarar Christian Larsen. ”Och så skickar vi alltså inte bara en påminnelse innan vi stänger av elen”, tillägger Jesper Wagner, som under sin research på den spanska marknaden har fått insyn i en del fall vari utlänningar lagt ned flera veckors arbete på att få igång strömmen igen i deras bostad. Han fortsätter: ”Vi kontaktar kunden per e-mail, sms samt per telefon innan vi överhuvudtaget ens tänker på att stänga av elen.”
Ett annat exempel på Energy Nordics höga servicenivå och användarvänliga lösningar är att du som kund kan betala dina elräkningar enkelt och lätt genom att ansluta ditt vanliga betalkort till Energy Nordic. Efter att det är gjort går allt per automatik och du behöver varken öppna eller använda ett spanskt bankkonto.
Produkterna
Den populäraste produkten hos Energy Nordic är den som kallas Flex Pris, med vilken kunden bara betalar inköpspriset för sin el. Det fungerar så att Energy Nordic varje dag köper ström på el-börsen och sedan vidaresäljer den till kunden, till inköpspris. Dyker priset på el dyker således även kundens utgift. Kunden betalar en fast handelskostnad på 5 euro per månad till Energy Nordic för att hantera den dagliga elhandeln.
Om du är ”fastboende turist” eller om du ofta är bortrest från din bostad kan du å andra sidan välja deras produkt som heter Flat Rate med vilken du betalar ett fast pris varje månad hela året, vilket baseras på din tidigare elförbrukning. Detta är en fördel om du har en semesterbostad som står tom delar av året och som annars är fylld med semestergäster.
Hur svårt är det att byta elbolag?
Många drar sig från natt byta elbolag för att de är osäkra gällande om de kommer att stå utan ström eller om strömmen kommer att stå och blinka när de byter. Men så är det absolut inte. Att byta elbolag är mycket lättare än vad många tror. När du byter elbolag tar det nya bolaget över från och med den sekund som det gamla bolaget ”checkar ut” och kunden upplever det först när denne får elräkningen från det nya elbolaget. Det är faktiskt som att byta telefonabonnemang. När du har skrivit under avtalet tar operatören sig an allt det praktiska utan att du behöver göra någonting mer.
Ingenting döljs – inte heller kontoret
Att kontoret ligger mitt i centrala Fuengirola är ingen slump.
”Vi vill att kunderna ska kunna komma in till oss rakt från gatan och prata med oss på sitt egna språk. Vi vill inte gömma oss bakom tjocka betongväggar, höga staket eller speciella öppettider”, säger Jesper Wagner och tillägger att Energy Nordic erbjuder sig att betala parkeringen åt alla som besöker kontoret.
Energy Nordics kontor hittar du på Calle San Pancracio 18 (40 meter från Hotel El Cid). Öppettiderna är måndag – fredag kl. 9.00–17.00.
På kontoret talas det bland annat svenska, liksom det även görs hos deras kundservice, som kan nås på tel. +34 916 358 626
8 av 10 elräkningar kan bli billigare genom att byta elbolag till Energy Nordic. Ofta handlar det bara om att sätta sig in i kundens vardag – och utifrån den välja den rätta produkten och rätt spänning (potencia).
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com