Puigdemont befinner sig i Danmark – Strängare krav för ITV – Lägre tillväxt i Spanien

Puigdemont befinner sig i Danmark - Strängare krav för ITV - Lägre tillväxt i Spanien

Puigdemont befinner sig i Danmark

Den före detta presidenten för det katalanska parlamentet, Carles Puigdemont, reste i måndags till Köpenhamn för att delta i ett seminarium på universitet i Köpenhamn. Puigdemonts närvaro fick stor uppmärksamhet i både Danmark och Spanien, och pressen ställde sig frågande över Puigdemonts deltagande vid ett litet seminarium på ett universitet. I flera spanska medier spekulerades det om de spanska myndigheterna återigen kommer att utställa en internationell arresteringsorder på Puigdemont. Dock blev beslutet att inte göra det på grund av misstanke om att den katalanska politikern kan ha valt att resa till Köpenhamn för att provocera fram ett gripande. Om Puigdemont skulle anhållas i t ex Danmark kan den katalanska politikern nämligen ge vidare sin röst till en ställföreträdare när det katalanska parlamentet nästa vecka ska rösta om Puigdemonts återinställande som president. Puigdemonts parti och de andra separatistpartierna saknar bara en röst eller två, men så länge som Puigdemont befinner sig i exil i Belgien kan han inte rösta.
 
{loadposition google}

 

Strängare krav för ITV

Från och med mitten av maj kommer det att bli svårare att få sitt fordon godkänt i den obligatoriska ITV-besiktningen. Reglerna ska nämligen bli strängare vilket först och främst kommer att drabba fordon som är över tio år gamla och kör på diesel, men generellt kommer besiktningen ställa högre krav på bilarnas CO2-utsläpp. Orsaken till detta är de skandaler som setts under de senaste åren hos flera biltillverkare, som har fuskat med bilarnas CO2-utsläpp.
I dag klarar tre av tio fordon inte av den första besiktningen.
 

Lägre tillväxt i Spanien

Internationella valutafonden (IMF) tonar ned förväntningarna på tillväxten i den spanska ekonomin för nuvarande år. Det är den stora oron samt ovissheten kring situationen i Katalonien som får IMF att nu justera förväntningarna. I somras värderade fonden att den spanska ekonomin skulle se en tillväxt på mellan 2,5-2,8 procent under 2018, men skriver nu ned förväntningarna till 2,4 procent för nuvarande år. Tillväxten förväntas kunna ses på arbetslösheten, om än i begränsad utsträckning. IMF uppskattar att arbetslösheten i Spanien kommer att minska nationellt från ca 17 procent till 16 procent.
 
{loadposition google}
 

Den första cancer-stödgruppen i Marbella, på engelska

Fredagen den 26 januari kl. 17.00 kommer den första cancer-stödgruppen på engelska att hållas i Marbella. Mötet är öppet för alla cancerpatienter samt drabbades familj och vänner. På plats kommer det att finnas experter som kan svara på frågor samt ge information om t ex peruker, smink, transporter och allmän hjälp.
Mötet hålls i samarbetet med CUDECA, vars hjälptelefon kommer att vara tillgänglig för medlemmar.
Under mötet bjuds det på kaffe och tilltugg.
Plats: Det allmänna caféet i Hospital Costa del Sol. Vägbeskrivning: Motorväg A-7, avfart 187, Marbella.
För mer information, kontakta med-organisatör Marion Winter, tel. 952 863 926.
Framtida möten kommer att hållas sista fredagen i månaden kl. 17.00.
 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.