Det är mars och med denna månad börjar våren med all överflöd av livgivande energi från träd, gräs och buskar som grönskar. Blommor i alla möjliga färger slår ut.
Under min tidiga morgonpromenad med hundarna sjunger koltrastarna med varandra med sin vackra sång. Det fyller mitt hjärta med stor glädje och tacksamhet. Jag känner att detta överskott av nytt liv och livsglädje fint delar platsen i mitt hjärta med den kontrastfyllda och tunga sorgen. Sorg är en del av livets många delar. Jag hade en väninna son en gång sa, precis när jag fått en av mina hundar och kärleksfullt visade henne den: ”När du känner så stor glädje vet du att det också kommer en stor sorg”, och det är så sant som det är sagt.
 
Jag hade fått problem med någon led vilket blev ett besvär i vardagen och mina promenader med hundarna varför jag snabbt till en terapeut, som hade hjälpt mig förr. Mitt under sessionen, som var behaglig och avslappnande, sa hon: ”Du bär på en sorg som du måsta ta dig an.”
Man blir inte 75 år utan att bära på någon sorg. Sorg och glädje är varandras motsättningar och både sorg och glädje är delar av livet. Ingen går igenom livet utan sorg. Om vi inte erkänner detta har vi ett fattigt liv. Plötsligt gick det upp för mig att jag faktiskt bar runt på många sorger, som jag i mitt aktiva och ibland stressiga liv, med många gånger för mycket ansvar och beslutstagande, aldrig hade tagit mig tid till att ta mig an.
 
Sorg är en ganska förfärlig känsla, som kan kännas totalt överväldigande. Allt beroende på storleken av sorgen kan det kännas som om hela livet stannar. Förhållandet till din omgivning kan uppfattas helt kaotiskt. Sorg upplevs också olika beroende på vilken sorts människa du är och storleken av sorgen. Det finns många olika sorters sorg. Men sorg är inte en sjukdom, det är en naturlig process.
 
Det är viktigt att du ger sorgen den tid den tar, vilket jag upplever att inte många gör eller får lov till i dagens effektiviserade vardag.
”Nej, nu måste du upp på hästen igen och vidare i livet”, kanske du säger till dig själv eller får höra från dem i omgivningen, kort efter, som inte har tålamod att lyssna på dig mer.
 
När du känner sorg bör du ge dig själv lov att känna att du är ledsen. Det är bra och naturligt att gråta. Att inte gråta innebär en risk att du kapslar in din sorg. Tårar och gråt är säkerhetsventiler som vi har som en gåva.
 
Sörjandet tar sin tid men låt även ljuset komma in i ditt liv, så att sorgen inte får lov att bita sig fast resten av ditt liv. En del sörjer i flera år och kommer på så sätt att drunkna i det. Byt frekvens. Använd dina känslor medveten. Lyft dina känslor medvetet och börja kanske med att känna tacksamhet för många av vardagens små saker. Hur svårt det än känns bör du börja med att tänka på de saker du känner glädje för. Tvina dig själv till ett litet leende, kanske sjunga eller nynna med i en härlig melodi, i alla fall en gång om dagen. På så sätt kan du genom att öka fokus på leende och glada känslor sakta börja må bättre och komma tillbaka till vardagens sysslor, hur svårt det än kan vara. Genom att göra så hittar du lättare din glada källa igen, den bor i dig.
 
För många år sedan läste jag någonting mycket klokt i en bok, jag har glömt namnet på den, men det stod att det vid sorg var viktigt att använda sin kropp fysiskt, inte överdrivet hektiskt, men genom en promenad eller joggingrunda eller så.
 
Nyligen läste jag i en tidning en artikel om hur en far hade tagit sig genom sorgen efter sin dotters död genom att springa.
 

Kost

När du känner sorg är det vanligt att du tappar matlusten. Det finns inte energi över till att laga mat och det blir då oftast att man äter det som är mest lättillgängligt, vilket ofta är snabbmat, eller så hoppar man helt enkelt över måltider. Det är lätt att komma in i en sådan ond cirkel. Du bör ta till din viljestyrka för att få ordning på dina matvanor. Om din mat blir fattig på de rätta näringsämnena kan det få allvarliga konsekvenser om du har sorg.
Orkar du så se till att äta lite men bra. Ofta är det en bra idé att planera dagens måltider som fem till sju små måltider dagligen.
Är du närstående en människa med stor sorg som inte har någon aptit är det bästa sättet att hjälpa ofta att ta med sig lite nyttig hemlagad mat till personen och gärna vara på plats när maten ätes.
Tycker du om ingefära så ät lite ingefära. Det främjar och hjälper din aptit.
Många livsmedel har psykiska egenskaper. Havre t ex är lugnande, så det kan vara en bra idé att låta frukosten bestå av en portion havregrynsgröt, vilket också har blodsockerstabiliserande egenskaper.
Smör och grädde kan vara rätt, då de faktiskt har en lugnande effekt.
Gröna grönsaker har en lättande effekt på vårt humör och är även blodsockerstabiliserande.
Frukt har en upplyftande effekt på kropp och själ.
Äter du kött bör du se till att äta lite kött av bra kvalitet och allra helst ekologiskt. Det är närande och uppbyggande.
Minska ditt intag av kaffe och andra stimulanser. Måste du ha ditt kaffe, se då till att ha i lite grädde, det gör det mildare, och se till att alltid äta någonting litet till kaffe. Drick gärna te på brännässla, det har en blodsockerstabiliserande effekt.
Undvik sockerrika livsmedel. De triggar ditt blodsocker och därmed även ditt humör.
Socker dränerar din kropp på energi på lång sikt och gör dig svag.
 

Kosttillskott

Du kan inte läka din sorg med kosttillskott men du kan ta hand om dig själv och lättare ta dig igenom sorgfasen med rätt tillskott. Det kan vara en stor hjälp.
Se till att ta en bra multivitamin/mineralprodukt. Det är absolut nödvändigt att ta det varje dag för att stabilisera kroppen och motverka den stress som ofta går hand i hand med sorg. Likadant hjälper vitamintillskottet dig om du har ätit dålig snabbmat och tröstat dig med godis, alkohol och för många cigaretter.
Ta eventuellt även en produkt som innehåller alla aminosyror, proteinernas byggsten.
En lättupptaglig B-vitaminprodukt, bra för alla områden där ditt fysiska och mentala tillstånd är ur balans.
Ta 2 gram C-vitamin varje dag för att stärka ditt immunförsvar.
Zink hjälper dig mentalt.
Då blodsockret ofta är ur balans under en sorgeperiod kan ett tillskott av magnesium vara en bra idé. Ta tillskottet kvällstid, det hjälper om tankarna inte vill lugna ned sig.
Mjölksyrebakterier hjälper din kropp att bättre smälta maten och därmed öka ditt välbefinnande.
 

Tips

Det kan vara nödvändigt att söka hjälp för att ta sig igenom en fas av sorg. Har din sorg varit stor känner jag att det är viktigt att hitta en eller några som kan hjälpa dig igenom din sorg. Allt för många får aldrig riktigt tala med någon om deras sorg. En obehandlad sorg kan senare, som jag ser det, leda till depression. Det är viktigt att hitta och få rätt stöd. Det ska vara en hjälp som du känner ger dig tröst med ett öppet hjärta.
Känn efter i din kropp och din magkänsla att du har förtroende för den som hjälper dig. Då måste vara säker på att den som hjälper dig även accepterar din egen intuition och inte bara kör fram med sina egna synpunkter och planer. Vi är alla våra egna individer.
Den dag min hjälpare klev innanför dörren hörde jag mig själv fråga, utan att jag överhuvudtaget tänkte över det, om personen ville hjälpa mig. Jag är glad och tacksam för personens kloka och vackra, varma hjälp, och där leendet kom från kloka, visa ögon.
En duktig psykolog kan också vara en stor hjälp för att komma igenom sorgen. Personen är professionellt utbildad och låter dig tala, samt kan genom samtalet guida dig ut igen.
Jag har hört talas om många olika terapier som hjälpt människor i sorg.
Tankefältsterapi är en behandlingsmetod i vilken du guidas till att klappa på punkter på huvudet och överkropp. Det arbetas med meridianbanor.
Hypnos, under vilken det eventuellt görs en resa tillbaka i tiden, kan hjälpa.
Besök en duktig psykokinesiologi, som många gånger kan hjälpa dig igenom din sorgeperiod.
BodyTalk ges av en utbildad och erfaren BodyTalk-practitioner och kan vara en stor hjälp till att komma vidare i livet.
Clairvoyance kan ofta ge ro i sinnet. Välj en person som du litar på.
 
Under mitt sökande efter hjälp till att ta mig igenom en sorg föll jag över detta kloka och vackra citat från Albert Schweizer:
”Det antas vara en professionell hemlighet, men jag berättar det för dig i alla fall. Vi läkare gör ingenting. Vi ser bara till att hjälpa och uppmuntra den inre läkaren.”
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.