Jag besökte en gång en välkänd clairvoyant som berättade att min hjärna alltid kommer att vara knivskarp. Det blev jag naturligtvis glad över att höra, men när min son nyligen ville repetera några procenträkningsanalyser med mig fick jag lov att erkänna att det där med knivskarpheten var i behov av en rejäl slipning.
 
En hjärna som fungerar bra är utomordentligt viktigt för ett rikt och välfungerande liv. En hjärna är uppbyggd av ca 20 miljarder nervceller och väger 1-2 kg.
Nyligen läste jag en artikel som refererade till danska Videnskap.dk att det inte skapas fler hjärnceller efter 13-års ålder, vilket baseras på en amerikansk studie på mänsklig hjärnväv från 59 personer.
 
Det har pågått en debatt bland hjärnforskare huruvida kroppen fortsätter att bilda hjärnceller under hela livet, men nu visar alltså en ny forskning att vi slutar bilda nervceller i redan ung ålder.
Andra professorer och forskare menar dock att det krävs mer forskning på området innan det går att bevisa då flera forskare säger att det bildas nervceller även hos vuxna människor.
 
Oavsett hur det ligger till kan hjärnan betraktas som vår databank, som måste tas omhand så att den håller sig frisk hela livet. Vi måste värna om våra och våra barns hjärnor. Hjärnan är vårt viktigaste styrsystem. En annan artikel från Jyllandsposten citerade nyligen en professor som sa att det finns tolv ämnen som kan påverka ett barns inlärningsförmåga, utbildning och jobbmöjligheter negativt, och professorn varnade också för att detta kunde vara bara toppen av ett isberg. Han sa att vi om kanske 30 år kommer att tala med våra barn om varför det inte gått så bra för dem som det hade kunnat göra. Vi kanske måste förklara för dem att de har förlorat några hjärnceller fått problem med uppmärksamhet och minne och att det är priset för en effektiv livsmedelsproduktion.
 
Det finns många skrämmande uttalanden som varnar för vår livsstil och som säger att vi ska ta hand om våra hjärnor.
 
Utöver en bra, hälsosam och ren kost med rätt kosttillskott finns det en massa som du kan tänka på för att hålla din hjärna klar i vardagen.
Det är bra att visualisera och säga till dig själv att du har ett bra minne. Jag upplever allt för ofta att många säger ”Jag har minne som en guldfisk”. Ditt undermedvetna hör allt som du säger och många sådana ord sätter igång en kedjereaktion. Tro på ditt minne och bestäm dig i stället för att hjälpa den allt du kan.
 

Kosten

För att få din hjärna att arbeta på bästa möjliga sätt, så att den inte förfaller, ska du ge den bra och framför allt ren näring. Det gäller allt du stoppar i munnen, till och med tandkräm, som faktiskt kan innehålla flera skadliga ämnen.
 
Se till att äta bra, nyttigt och rikligt med antioxidanter t ex spenat och broccoli. Din hjärna kommer att älska dig när du äter mycket grönsaker varje dag. Det syresätter din hjärna och ger dig en massa både fibrer, vitaminer och mineraler. Ät också speciellt blåbär. Allra bäst är det med massa vilda blåbär. De har en positiv effekt på minnet och inlärningsförmågan samt skyddar mot åderförkalkning.
 
Se även till att få rikligt med Omega-3-fettsyror, som fet fisk, olja från alger, linfrö eller andra former av mat med Omega-3, som t ex valnötter. Fisk innehåller mycket Omega-3-fettsyror, som är nödvändigt för hjärtfunktionen. I fisk finns det både D-vitaminer, selen och jod. Många vågar inte äta fisk för att de är rädda för höga kvicksilverhalter, men nyare forskning visar att den selen som finns i fisk klarar av att neutralisera och binda det kvicksilver som kan finnas i fisken.
 
Se även till att ha så stabilt blodsocker som möjligt. Det får du bäst genom att äta fem till sex måltider under dagen.
 
Ny forskning visar att kakao är riktigt bra för hjärnan. En amerikansk studie visar att kakaobönor motverkar åldrandet i människans hjärna, vilket alltså kan hjälpa till att bevara minnet genom åren.
 
Var försiktig med alkohol. Alkohol är ett organiskt upplösningsmedel som transporteras in i hjärncellerna. De största och mest aktiva cellerna för först. Vid större intag av alkohol påverkas minnet så att man inte kan minnas nya upplevelser. Många äldre tycks må bra av ett glas vin. Det har funnits undersökningar som visat att ett glas vin fyra gånger i veckan hjälper tankeförmågan medan de som drack fler än tio enheter varje vecka fick sämre resultat i olika tester, jämfört med dem som inte drack.
 
Njut av ditt ekologiska ägg. Det är bra mat för hjärnan med en massa bra proteiner, som ger bra näring och mättnadskänsla, samtidigt som att ägg stabiliserar blodsockret. Ägg innehåller bland annat även kolin som påverkar minnet, koncentrationsförmågan och till och med hjärnans prestationsförmåga.
 
Ät även gärna nötter, speciellt para- och valnötter samt använd vitlök dagligen i din matlagning. Se även till att äta mat med mjölksyrebakterier, t ex ekologisk yoghurt, kefir och surkål. Drick gärna ett par koppar grönt te varje dag, självklart en ekologisk sort utan olika gifter.
 

Kosttillskott

  • Enligt min erfarenhet och vad jag har läst under många år tycker jag att det är otroligt att inte alla ser till att äta extra vitaminer, mineraler och olika antioxidanter för att hålla hjärnan så funktionsduglig som möjligt samt för att bevara och förbättra dess mentala funktionsförmåga.
  • Det finns många olika kosttillskott som kan hjälpa din hjärnfunktion, oavsett om du är ung, medelålders eller gammal.
  • Se till att få en bra mas med en bra multivitamin/mineralprodukt. Tillskott av rätt mängd stärker både barns och vuxnas hjärnor.
  • Omega-3-fettsyror hjälper också din hjärna, dels så känner du dig bättre till pass och dels så hjälper de hjärnans funktionsförmåga.
  • Extra tillskott av ett B-vitaminkomplex har hjärnstärkande egenskaper. Se till att ta ett tillskott som innehåller tillräckligt med folsyra. Det är viktigt för att hjärnan ska fungera optimalt. Särskilt viktigt för äldre. Vissa forskare sa i slutet av 1990-talet att folsyra kunde hjälpa till att återupprätta minnesförmågan i gamla hjärnor. Folsyra är bäst att ta tillsammans med B12-vitamin. En dos på 400 mikrogram folsyra dagligen är vanligtvis tillräckligt. Se till att ditt B-vitaminkomplex även innehåller kolin, som hjälper minnet.
  • E-vitamin är en kraftig antioxidant som har många smeknamn som ”ungdomsvitamin” eller ”superhjärnpiller”. Bland många egenskaper neutraliserar E-vitamin fria radikaler.
  • Det kan vara klokt att ta extra C-vitamin. C-vitamin kan passera blod-hjärn-barriären och räknas allt oftare kunna skydda mot mental svikt.
  • Du kanske kan öka ditt välmående med selen. Selen fungerar speciellt bra tillsammans med E-vitamin.
  • Professor Lester Parker har i sin bok ”The Antioxidant Miracle skrivit om alfa-lipol-syre och att detta är den mest verksamma antioxidanten som man känner till. Det sägs att lipolsyra stärker minnet genom att föryngra funktionen av speciella receptorer som styr överförandet av signaler i hela hjärnan.
  • Q10 har många funktioner. Det är speciellt känt för att aktivera ditt hjärta och din hjärna, och så arbetar det speciellt bra ihop med E-vitamin. Känner du att dina hjärnceller är lite trötta kan du ge dem lite Q10.
  • En av de mest grundligt testade produkterna för att hjälpa koncentrationsförmågan och minnet är Ginkgo Biloba, som är ett extrakt från Tempelträdblad. Detta har visat sig vara en fantastisk produkt på många plan för vår hjärnverksamhet. Tar du blodförtunnande läkemedel måste du först tala med din läkare innan du tar Ginkgo Biloba.
  • Fosfoserin, som utvinns ur lecitin, går lätt igenom blodhjärnbarriären och är min personliga favorit när det kommer till produkter som stärker minnet.
  • Huperzine A är ett växtextrakt ur kinesisk vargtass. Medlet har använts under flera hundra år inom den kinesiska traditionella medicinen för att förbättra minnet hos äldre människor. Det forskas fortfarande på medlet. En del forskare säger att det inte ska användas till att stärka normalt minne men att det kan, och endast ska, användas vid behandling av Alzheimers.

Tips

  • Det finns många små saker som du kan göra i vardagen för att använda din hjärna. Ta en promenad eller dansa fridans till bra musik som du tycker om, så aktiverar du hjärnan och frigör en massa lyckohormoner som dopamin och serotonin. Samtidigt reducerar du ditt stresshormon kortisol.
  • Meditation kan också hjälpa till att öka din psykiska styrka.
  • Övervikt är inte bra för din hjärna. Är du överviktig bör du se över mängden och kvaliteten av en mat som du äter, och rätta till så att det blir hälsosamt och rätt mängd.
  • Det viktigaste är att du håller din hjärna aktiv och aldrig tänker att du är för gammal för någonting. Jag läste nyligen om en man som när han var 101 år gammal lärde sig att spela fiol Jag lyssnade lite på hans fiolspel och det lät riktigt bra, för att vara en nybörjare.
  • Se till att din hjärna stimuleras, att du äter rent och att maten är bra samt att du får bra motion. Och så ska du se till att ha roligt tillsammans med glada människor i alla åldrar, unga som gamla.
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.