I hemmabyggd husbil genom Europa
Den här tiden på året är husbilar ingen ovanlig syn längs Medelhavets kuststäder. En del är nya stora, pampiga ingenjörsmästerverk medan andra är enklare och mindre trotjänare från förr. Det finns husbilar att köpa för alla stilar, i alla storlekar och för alla plånböcker. Så finns det ännu en sorts husbil, nämligen hemmabyggen och det är just en sådan som har rullat ned till Spanien med huvudpersonerna i denna artikel.
 

Göra någonting annorlunda

På Svenska Kyrkan i Fuengirola sitter Beatrice Simonsson och Lucas Fornander Rosell. De har under sina nästan tre månader i Fuengirola blivit välkända ansikten i kyrkan, där de glatt hjälpt till som volontärer med bland annat servering i kyrkans café. Husbilen står parkerad på feriaplatsen, så det är bekvämt promenadavstånd till parets ”rullande hem”, dit vi tar oss efter intervjun för fotografering.
 
”Det går väl inte riktigt att säga när vi fick idén till att bygga en husbil. Tanken har vuxit fram som ett resultat av våra idéer”, berättar Lucas och får medhåll av Beatrice som nickar och fortsätter att berätta: ”När idéerna tillslut började ta form till att bygga en egen husbil och ge sig ut i Europa var det nog inte någon som egentligen trodde att vi verkligen skulle göra det, och framförallt inte att vi skulle vara bortresta så länge som sex månader.”
 
Beatrice och Lucas är båda 20 år och har högskolestudier som väntar till hösten. Dock har ingen av dem riktigt bestämt sig för vad de ska studera; Beatrice funderar på kurser i psykologi eller kandidatprogrammet kultur, samhälle och etnografi medan Lucas som tidigare studerat lite teologi funderar på att fortsätta med det. Klart har dock varit att båda har velat ha ett så kallat ”sabbatsår” för att ge sig ut och resa, och göra någonting annorlunda innan det är dags för högre studier.
 

Inspiration från internet

Lucas fortsätter att berätta: ”Inspiration och tips har vi hämtat från Instagram och olika communities på nätet där folk delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Vi började tidigt att rita skisser och räknade ganska noga på hur stor en säng kunde vara för att en toalett, kylskåp och diskbänk också skulle få plats i bilen, och liknande saker. Sedan när vi köpte bilen, en tio år gammal Mercedes Vito, blev det naturligtvis en del ändringar.” Beatrice fortsätter: ”Material köpte vi från vanliga byggmarknader och IKEA, efter noga gjorda prisjämförelser. Det har inte varit någonting komplicerat, bara enkla material som liggunderlag som isolering i taket och vanligt klickgolv till golvet. Sedan har det blivit en del ändringar under resans gång, faktiskt ytterst få, men innertaket av trä tvingades vi byta då det inte klarade av kondensen som bildas i bilen. Vi köpte nytt material, bland annat en slags duk som klarar fukt, på Bauhaus i Málaga.”
 
”Toaletten är en typisk liten toalett som används i husbilar, med en tank som man tömmer. För el, t ex belysning, har vi solpanel på taket och ett extrabatteri, och rinnande vatten fås med hjälp av två dunkar och en pump”, förklarar Lucas, som funderar lite innan han lägger till: ”Litet kylskåp har vi alltså också men inte dusch. Duscha har vi i stället gjort där vi stannat, många t ex bensinmackar har sådana faciliteter och här i Fuengirola har vi gymkort och duschar alltså på gymmet.”
Paret tittar leende på varandra. De har byggt en fullt fungerande husbil själva, efter noga studerande av andras erfarenheter på internet samt med lite hjälp från Lucas föräldrar!
 

Medvetna om säkerhetsfrågor

Beatrice och Lucas fortsätter att berätta om att de först var oroliga för att saker i bilen skulle gå sönder under resans gång men faktum är att allt har gått bra. Och en annan sak som har gått bra är säkerheten, de har inte ens haft någon som bankat på deras dörr.
 
”Längs vägarna i Europa finns det oerhört många ställplatser där vi sett till att placera oss bland och nära andra husbilar. Vi har alltid medvetet tänkt på säkerheten”, berättar Lucas, som också säger att de inte är campare som står på campingplatser utan i stället hela vägen sökt sig in i städer och med hjälp av bland annat appen Camper Contact, som bland annat har tips om bra övernattningsställen. Lucas berättar även att de tidigt köpte medlemskap i Motormännen, vilket ger en tillgång till t ex både tips och information vilka regler som gäller var. ”Olika länder har olika lagar. I Frankrike är det t ex dryga böter om man kör med trasig lampa. Och självklart gick en lampa sönder när vi körde genom Frankrike!”, skrattar Lucas, som försäkrar att den trasiga lampan snabbt byttes på nästa bensinmack.
 
Det enda som egentligen gett riktiga oroskänslor längs resan ned i Europa var en dag när paret var i Portugal och körde nära stranden och råkade köra fast i sanden. Dock fick de snabbt hjälp av snälla människor runtomkring, och kunde snart köra vidare på sin resa.
 

Olika vägar och noga budget

Sin resa söderut har de styrt längs Europas västkust och bara några dagar efter mötet med En Sueco styr de tillbaka längs vägarna som leder genom de östra delarna av Spanien, Frankrike, Tyskland osv. Först hade paret en tydlig körplan köra men redan andra resdagen övergavs planen och paret valde i stället rutt dag för dag, efter vad de kände för stunden. Att de hamnade i Fuengirola var mest en slump. Det blev bara så efter att de under resans gång fått kontakt med kyrkan genom en bekant och nu har de spenderat vintermånaderna i denna bland svenskar så populära sydspanska stad och alltså hjälpt till i kyrkan som volontärer. Detta är bägge lite förvånade över då de trott att de skulle vara mer rastlösa, men de har kommit att trivas i Fuengirola.
 
En sak som inte avgjorts av slumpen är däremot budgeten för parets resa.
”Pengarna är någonting som vi är mycket noga med. Vi har sparat i ett år och vi för noga bokföring över alla utgifter för att hålla vår budget. Bilen köpte vi för 43 000 kr, inredningen har kostat 10 000 kr och budgeten för hela resan, 6 månader + 2 reservmånader, har vi satt till 70 000 kr, det är den summa som vi lyckades jobba ihop förra sommaren, och detta ska täcka allt då vi inte jobbar under resan”, förklarar Lucas, varefter han tittar på Beatrice, som fortsätter: ”Som mest har vi spenderat 7 500 kr på mat och bränsle under en månad och den månaden körde vi som mest. Så vi har faktiskt inga problem att hålla vår budget. Första månaden visste vi inte vad saker och ting kostade så då räknade vi på kronan vad måltiderna fick kosta och åt mer som studenter. Åt ute gjorde vi första gången när vi kom till Frankrike. Faktum är dock att vi handlar mat för tre dagar åt gången och lagar äter hemlagat de allra flesta måltider.”
 

Minne för livet

Beatrice och Lucas säger flera gånger under mötet med En Sueco att Europa är fantastiskt att resa i med husbil och att detta resesätt är enkelt och en fin upplevelse – utan att de själva identifierar sig som ”campare”.
 
Under hela sin resa har paret markerat platser de besökt på en karta vilka och samtidigt som de förklarar att det är omöjligt kommer ihåg alla platser berättar de att deras resedagbok och foton lätt väcker minnena till liv. Och förutom minnen om platser har de också med sig möten med människor, personer längs vägen som uppmuntrat och beundrat att dessa två 20-åringar från Linköping, båda fortfarande hemmaboende hemma hos sina föräldrar, som gett sig ut på en fantastisk resa i en egenhändigt ombyggd Mercedes.
 
Vill du läsa och se mer från Beatrice Simonssons och Lucas Fornander Rosells resa genom Europa kan du läsa deras blogg på: https://nouw.com/thecampervanproject
och se bilder på Instagram: the_campervan_project
 
hemmabyggd husbil
Av Foto och text: Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.