Vintagecyklar i Málaga 
- Lädersadlar, blankpolerat krom och lysande dynamogeneratorer

Vintagecyklar i Málaga 
- Lädersadlar, blankpolerat krom och lysande dynamogeneratorer

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Sebastián Bonills verkstad i hans lägenhet på femte våningen är fylld med vintagecyklar av olika tillverkare. Han restaurerar och säljer nämligen gamla cyklar.
 
”Här finns det både spanska, svenska, schweiziska och tyska cykelmärken. Det handlar om cyklar från 1960-, 1970- och 1980-talet – på den tiden kunde man nämligen tillverka cyklar i ordentlig kvalitet”, förklarar Sebastián. Bland märkena i hans verkstad hittas tyska Westerheide och spanske BH GAC. Sistnämnda tillverkas inte längre.
 
”De flesta cyklar kan jag bara datera till ett årtionde men ibland kan jag ha tur och känna till det exakta årtalet som cykeln är tillverkad – om det finns existerande kataloger över modellerna”, berättar han.
 
Det hela började när Sebastián ville köpa en cykel till sig själv. Då han ville ha en cykel i bra kvalitet kom han att välja en vintagecykel och när han hade köpt sin cykel putsa han upp den. Därefter köpte han även en cykel till sin flickvän och då fick han idén till att köpa och fixa till gamla cyklar för att sedan sälja dem.
”Det är klart att det är en viss bestämd kundgrupp som köper dessa cyklar. Man köper en vintagecykel för att man är intresserad av hantverket”, berättar Sebastián. Vuxencyklarna kostar mellan 150 – 200 euro.
 
Det är fantastiskt hur många välbevarade detaljer det finns på de olika cyklarna. En del av dem har en cykelpump placerad på mittstången av ramen och andra har små verktygsaskar under sadeln – alla har lampor med dynamogeneratorer i original. Ju längre jag står och betraktar cyklarna desto fler detaljer ser jag. Plötsligt upptäcker jag att en av dem har en pakethållare framtill och drömmen om att susa fram längs gatorna på en cykel med flätad korg framtill börjar spira. När jag tittar ut över raden av cyklar kan jag inte låta bli att fundera över vem som en gång har ägt dessa transportmedel och hur många ägarskiften en sådan här järnhäst kan ha haft.
 
En del av cyklarna har fått nya delar men för det mesta ser Sebastián till att delarna kommer från andra gamla cyklar så att den färdiga cykeln är 100 procent vintage. Det är imponerande att kromet kan poleras rent från rost så lätt, så att cyklarna nästan ser ut som de gjorde för 30-40 år sedan.
För mer information se:
www.lamodernabicis.es

Instagram: @lamodernabicis
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com
. Foto: Kristina Havbo Kongsgaard

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco