Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Madrid – den perfekta turistdestinationen

Madrid är Europas tredje största stad och här är det kompakt med korta avstånd mellan sevärdheterna, och så gör väder- och temperaturförhållandena att det är behagligt att vara utomhus i denna storstad mesta delen av året. Ett rikt utbud med restauranger, barer och caféer lockar med allt från churros och tapas till exklusiva gourmeträtter och tycker du om att shoppa så är utbudet enormt. Modehusen ligger på rad och på de smala tvärgatorna kan du köpa en virkad sjal som den gamla damen bakom disken själv har gjort. Med sin spännande historia, de vackra parkerna samt de många museerna och gallerierna är Madrid framför allt konstens huvudstad! Staden är gästvänlig och städad, och det finns turistkontor ”över allt”…
 

Lite bakgrundshistoria

I detta område har det bott människor redan under förhistorisk tid och floden Río Manzanares, som löper genom Madrid, var länge avgörande för de boende här. På 800-talet anlade morerna en borg, på samma plats där slottet i dag ligger, för att skydda den norra infartsvägen till Toledo, som blev Spaniens huvudstad 1085. Senare, 1562, flyttade den spanska kungen sitt residens till Madrid och sedan dess har staden varit landets huvudstad.
 
Räknar man med alla förorter har Madrid i dag ca 6,5 miljoner invånare, vilket gör den till EU:s tredje största stad, efter London och Paris.
Madrid ligger i mitten av landet, 667 meter över havsytan och är därmed Europas näst högst belägna huvudstad efter Andorra la Vella – huvudstaden i furstendömet Andorra.
Sommartid kan temperaturen i Madrid nå upp till nästan 40 grader och vintern år 2005 sjönk temperaturen i staden ned till minus 20 grader.
Historiskt sett har los madrileños varit kända för att vara strängt katolska men i dag identifierar över 40 procent av invånarna sig som ateister.
 

En bra start på dagen

Vi börjar vår stadsvandring från Estación de Atocha med att gå över Paseo del Prado där vi, inte överraskande, hittar Prado-museet. Redan en timme innan dörrarna öppnas till detta museum ringlar kön sig lång utanför. Då vi ska ”se” Madrid på en dag har vi bestämt oss för att hoppa över det som sägs vara ett av världens mest besökta museer denna gång och lämna det till nästa besök i huvudstaden.
 
På Plaza de Cánavas del Castillo, med bra utsikt mot Fuente de Neptuno, hittar vi ett litet bord i en trevlig hörna. Medan solen är på väg upp över hustaken njuter vi av en cortado medan bilarna far förbi, fyra i bredd och i båda riktningarna. Den intensiva trafiken kompletteras av cyklar, skateboards, rollerblades samt spanjorer som småspringer för att hinna till jobbet. Den vackra statyn av Neptunus, havsguden, ser ut att ta allt med lugn där han står och håller ett öga på trafiken från sin fontän mitt i en rondell.
 
Vi betalar för kaffet och styr stegen mot Museo Thyssen-Bornemisza, som bara ligger ett stenkast bort. Detta museum öppnade 1992 och sägs ha en av världens vackraste och dyraste privata konstutställningar. Här finns både Renoir, Gauguin, Monet, Coutbet, Picasso och Miró representerade tillsammans med många andra. Här går vi runt i nästan två timmer och det blir en estetisk upplevelse som vi aldrig glömmer.
 
Tillbaka ute i solljuset går vi runt knuten från museet och fortsätter upp på Carrera de San Jerónimo där det står en fin staty av Miguel de Cervantes (född 1547). Cervantes är mest känd för sina två legendariska böcker om Don Quijote – mannen som tillsammans med sin goda vän och granne Sancho Panza vigde sitt liv åt att kämpa mot Spaniens väderkvarnar.
 
Det finns några björnar kvar i skogarna på den iberiska halvön och förr tiden fanns det många av dem i områdena omkring Madrid och det är förklaringen till att Madrid har en björn på sitt stadsvapen. Som den symbol som björnen är för staden har det rests en bronsstaty av en björn. Denna står på Plaza de la Puerta del Sol och kön med små barn som vill lyftas upp och klappa björnens labbar är lång. Detta är verkligen Spanien absoluta mittpunkt och här befinner vi oss på km 0 i det radiala nätverket av spanska vägar.
 

Plaza Mayor – en stor upplevelse

Några kvarter bort från Plaza de la Puerta del Sol ligger vackra Plaza Mayor, som omges av byggnader på alla sidor. Totalt vetter 237 balkonger mot det stora torget som mäter 130 x 95 meter. Det finns nio valvbågar som leder in till torget som är fyllt med caféer, små restauranger och butiker. Detta torg osar av liv: det äts och dricks, filmas och fotograferas, och det talas högt. Hektiska turistguider ses försöka hålla ordning i de egna leden och ridande poliser håller koll på att allting är som det ska vara.
 
Från Plaza Mayor tar det bara 5-10 minuter att gå till den vackra Catedral de la Almudena. Ritningar visar att katedralen började byggas redan på 1700-talet men den blev inte färdig förrän 1993. Här ligger även Castillo Real, kungens slott, men vi har fått veta att kungafamiljen nästan aldrig är på slottet. Kungafamilj eller inte, ett spektakulärt vaktskifte äger i alla fall rum här varje onsdag kl. 11.00 – med undantag för perioden 1 juli – 15 augusti.
 

Lunch i det gröna

På vår tillbakaväg går vi till Gran Vía, Madrid shoppinggata nummer ett. Här ligger de stora och kända butikskedjorna samt exklusiva specialbutiker. Dagens lunch äter vi i den vackra Real Jardín Botanicó precis vid Prado-museet. Vi har köpt med oss en smörgås och en kopp kaffe från ett litet café utanför och sätter oss på en bänk mitt i ett hav av blommor och omgivna av fågelsång. I detta åtta hektar stora område växer över 5 000 arter, som kommer från alla världens hörn. Här finns även världens största herbarium med över 1 miljon arter. Parken är en stor upplevelse för alla som tycker om blommor och som är intresserade av botanik.
 
Calle Cuesta de Moyano (även känd som Claudio de Moyano) som ligger bredvid den vackra parken är ett eldorado för bokälskare. Gatan är fylld med små bodar där det säljs både nya och begagnade böcker. Här i den varma eftermiddagssolen står alltid människor i alla åldrar med böjda huvuden i jakt på litterära skatter.
 

La Guernica – en ikon för pacifister

Vi promenerar vidare till Museo Reina Sofía. Detta museum har huvudsakligen dedikerats till spanska konstnärer från 1900-talet och Pablo Picasso samt Salvador Dalí är starkt representerade. Det mest kända konstverket är nog Picassos La Guernica, som är en konstnärlig återgivning av tragedin och lidandet den 26 april 1937 då tyska flyg bombade den baskiska byn med samma namn. Denna målning är mycket stor och ju mer man tittar på den desto närmare framstår krigens grymheter. Konstverket har kommit att bli en ikon för många fredskämpar.
 
Vi fortsätter mot latinkvarteret och här ligger barer, caféer och små charmiga butiker på rad, liksom små pärlor. Efter en lång siesta fylls gatorna med folk men trots det är atmosfären fylld av lugn och ro. Varje söndag hålls det här en stor utomhus-loppmarknad precis vid tunnelbanestationen med samma namn – El Rastro. Marknaden är populär bland både konstsamlare samt dem som letar efter någonting till hemmet, liksom även bland dem som bara vill gå runt och titta. En sak är dock säker och det är att ingen går härifrån tomhänt!
 

Middag på världens äldsta restaurang

Dagen avslutas med middag på El Botín, som är världens äldsta restaurang. Den fyra våningar höga byggnaden tycks stå och luta sig mot ytterväggen på Plaza Mayor. År 1725, då restaurangen öppnades, var detta stadens centrum och det var här som köpmän och hantverkare höll till. Branta trappor och låga tak förbinder de fyra våningarna och det må vara en sann utmaning att gå upp och ned med tallrikar och glas till krävande gäster. Vi väljer menyn: gazpacho andaluz, grillad spädgris och glass. Menyn kostar 45 euro inklusive bröd, vin/öl och mineralvatten. Det är väl investerade pengar och efter detta kan vi erkänna att gazpacho andaluz i tetrapack från Mercadona aldrig mer kommer att vara det samma.
 
Allt eftersom solens strålar försvinner bakom taknockarna blir det allt mer liv på gatorna och torgen. Gatukonstnärer av alla slag sätter sig på trottoarerna: musiker, målare, jonglörer med flera. En gammal man sitter på en pall och spelar gitarr medan hans barnbarn dansar runtomkring honom.
 
Vi lämnar den gästvänliga, majestätiska och inte minst levande staden med tungt hjärta samtidigt som vi har en härlig känsla av att vi upplevt oerhört mycket under de få timmar som vi varit här. Och en sak är säker – vi kommer tillbaka…
 

Fakta

Madrid har varit Spaniens huvudstad sedan 1562. Staden ligger centralt i Spanien, 667 meter över havsytan, och är med sina 6,5 miljoner invånare EU:s tredje största stad. Staden är ett eldorado för konstnärer och med den goda skyltningen till alla sevärdheter är det lätt att vara turist i denna, Spaniens huvudstad.
 
 
Av Rikke Iuell Printz

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco