Före detta spansk minister gripen – Fler fall av hudcancer i Málaga – Nya böter mot att gå lättklädd i Marbella

Före detta spansk minister gripen - Fler fall av hudcancer i Málaga - Nya böter mot att gå lättklädd i Marbella

Före detta spansk minister gripen

Skeletten rasar inte längre ut ur garderoberna men nu och då kommer det fortfarande fram en ny, trist korruptionshistoria i dagsljuset. Denna vecka drabbades Eduardo Zaplana, som var arbetsmarknadsminister under José María Aznar och president för Valenciaregionen åren 1995-2002. Innan dess var han borgmästare i Benidorm. Zaplana greps i mitten av veckan då han ska ha försökt tvätta några av de ca 10 miljoner euro som han antas ha tagit emot i mutor under sina år som politiker. Guardia Civil har haft misstankar mot Zaplana under flera år men de har inte lyckats ta sig igenom det nät av bolag som Zaplana byggt upp i Panama och Uruguay för att dölja sina miljoner. Därför har de i flera år väntat på att Zaplana ska göra ett felsteg, vilket han nu alltså har gjort denna vecka, när den pensionerade politikern försökte att kanalisera ut några av sina miljoner via konton i Luxembourg, Andorra och London. Men polisen slog till och Zaplana sitter nu häktad.

Fler fall av hudcancer i Málaga

Förra året registrerades det 5 500 fall av hudcancer i Málagaprovinsen. Många gånger går det att bli frisk från hudcancer bara den behandlas i tid men cancersorten ”melanom” är särskilt farlig och av dem som drabbas av den tillfrisknar bara 10 procent. I Málaga registrerades det förra året 300 fall av melanom, vilket, mätt per antal invånare, är en tredubbling av mängden fall jämfört med övriga Spanien. Leandro Martínez, chefen för hudläkare på regionalsjukhuset Carlos Haya i Málaga, sa under en konferens under torsdagen att det är speciellt utlänningar med ljus hud som lider hög risk att drabbas av denna aggressiva hudcancer. Han rekommenderar att man inte ska sola i solarium och inte heller vistas för många timmar åt gången på stranden – speciellt inte mitt på dagen. Han rekommenderar även att man ska låta kontrollera sig hos hudläkare. Under konferensen berättar Leandro Martínez också att det nu startas en förebyggande informationskampanj kring hudcancer i alla provinsens grundskolor, då det uppskattas att 90 procent av all hudcancer kan förebyggas genom att reducera solning.

Nya böter mot att gå lättklädd i Marbella

Marbella kommun har just antagit en ny lag som gör det olagligt att vistas på gator och torg i staden utan t-shirt (eller motsvarande plagg). Kommunen anser att det inte är anständigt samt att det ger ett dåligt intryck av staden. Den nya lagen förbjuder även att man går runt i bara underkläder/badkläder eller med bara en handduk kring midjan. På samma sätt kan man även tilldelas en bot för att röra sig på offentliga platser med uppblåsbara sexdockor eller andra sexleksaker. Denna punkt har kommit att omfattas av lagen till följd av de många svensexor som arrangeras i staden sommartid. Boten för överträdelse av en av ovanstående punkter uppgår till 750 euro.

{loadposition google}

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.