La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juli 2018

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juli 2018

För några månader sedan möttes jag av en läsarstorm efter att jag uttryckt mig politiskt. Kommentarerna var alltifrån att jag var högerextrem till att jag kunde ta mina kommunistiska åsikter till ett forum för likasinnade. Mycket intressant tycker jag, att människor kan tolka texter så olika. Andra kommentarer löd att jag skulle låta livet på Costa del Sol vara bara det härliga liv det är – långt ifrån svensk politik och Trumps galenskaper. Jag kan inte annat än att hålla med om att livet på den spanska solkusten är fantastiskt. Dock håller jag inte med om att vi här under den spanska solen ska sticka huvudet i sanden och ignorera vad som sker runtomkring oss. Jag står stenhårt fast vid att livet här påverkas lika mycket av omvärldspolitik som någon annanstans och att vi som svenska medborgare har en skyldighet att följa med i den svenska politiken. Varför? Jo, för att flera av de beslut som svenska politiker diskuterar och fattar påverkar oss som utlandssvenskar. Jag förstår att svensk politik inte är det första som semesterfirare grubblar över. Men för oss fastboende i Spanien är livet här lika mycket vardag som vardagen skulle vara om vi bott kvar i Sverige. Och många punkter i den svenska politiken påverkar oss! (Lika som den spanska politiken!)

Ta t ex Swexit – det är inte någonting som vi bara kan bläddra förbi på svenska dagstidningars nätupplagor. Det skulle påverka oss betydligt! Nu är inte detta en fråga som direkt berör valet i september, men både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har uttryckt att de vill att Sverige lämnar EU. Dessutom engagerar inte svensk politik mig bara för min egen skull – jag har ju familjemedlemmar och vänner i Sverige som jag önskar en så bra vardag som möjligt.
 
Som ni förstår har jag förberett allting för att ta vara på min svenska rösträtt (och självklart röstar jag i kommunvalet här i Spanien också, nästa infaller 26 maj 2019). Det tycker jag att ni också ska göra. För mer information om hur ni kan rösta i det svenska riksdagsvalet som äger rum i september hittar ni på: www.val.se
 
Med tanke på val. Kommer ni ihåg hur ni associerade de vuxnas språk när ni var barn? Jag kommer ihåg när det var val någon gång på 80-talet och min pappa pratade politik med vänner under en middag. Jag minns att han nämnde ordet val i samband med riksdagshuset, och då jag visste var riksdagshuset låg var det enda jag såg framför mig en sådan där tecknad, tjock, blå (jag visste ju att blåvalen är den största valen) jätteval som kom simmande i Stockholms ström. Och jag kunde för all del inte förstå hur denna jätteval skulle få plats i Strömmen överhuvudtaget… och vad skulle en val göra i riksdagshuset?
 
Och så associationer om korruption, som ju alltid är lite hett på tapeten; ett annat tydligt barndomsminne handlade om att tvätta pengar, vilket jag hörde ”nyhetsgubben” tala om. Nu fick jag inte titta på nyheterna som barn, men jag var lite av en expert på att ljudlöst krypa upp ur sängen när mina föräldrar trodde att jag sov. Sedan smög jag ljudlöst till trappan. Där kunde jag lägga mig på mage och titta ned mellan trappstegen. Så låg jag där med huvudet upp och ned, och såg de program som mamma och pappa tittade på (det var väl tur att 80-talets tv-sändningar var betydligt oskyldigare än vad dagens är). En kväll talades det alltså om att tvätta pengar; framför mig såg jag en fabrik där rosa sedlar kom ut ur en maskin och en tjuv som sedan skyfflade in de rosa sedlarna i en tvättmaskin, vari en annan tjuv hällde pulvertvättmedel från Domus (jag tyckte förövrigt de regnbågsfärgade plastkassarna från Domus var jättefina) för att få sedlarna skinande vita.
 
Det var barndomens oskyldiga dagar.
 
Nu värmer solen gott på Costa del Sol, någonting som vi här på redaktionen dock inte märkt så mycket av när vi låter fingrarna dansa över tangenterna. Nu vill vi också känna sanden mellan tårna, få saltvatten i håret och färg på benen. Det är dags för semester! Men misströsta inte, vi kommer åter, fulla med energi, med ett rykande färskt nummer till september.
Till dess önskar jag, och hela redaktionen med mig, er alla en riktigt Glad Sommar!
Sara Laine
sara@norrbom.com
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.