Franco ska kanske grävas upp · Rökfri strand i Torrox Costa · Spanien Runt börjar i Málaga i morgon

Franco ska kanske grävas upp · Rökfri strand i Torrox Costa · Spanien Runt börjar i Málaga i morgon

Franco ska kanske grävas upp

Regeringen kommer i dag, fredag, att anta ett dekret som ska ändra den spanska lagen ”Ley de Memoria Histórica”. Den gamla lagen säkrar bland annat den före detta diktatorn Francisco Francos stora och mycket uppseendeväckande gravsten i ”De fallnas dal” (Valle de los Caídos) vid Escorial, strax utanför Madrid. PSOE-regeringen anser att det inte finns något behov för att ge den tidigare diktatorn så mycket uppmärksamhet och vill därför att kvarlevorna av Franco grävs upp och flyttas till en familjegrav på en mer vanlig kyrkogård. Dekretet skapar stor debatt. Partido Popular anser att det inte finns någon orsak till att gräva mer i det som har varit och en gammal fond som värnar om Francos minne menar att kvarlevor och gravar är någonting som familjen äger och som inte kan flyttas utan familjens godkännande. Ett av Francos barnbarn ställer sig bakom det sistnämnda och anser att det är absurt och slöseri med resurser att börja peta vid graven 42 år efter diktatorns död.

 
 
 
 {loadposition google_native}
 
 
 

Rökfri strand i Torrox Costa

Som första kommun i Málagaprovinsen introducerar nu Torrox 300 meter rökfri strand i områdena Ferrara, El Morche och El Peñoncillo. De rökfria områdena kommer att markeras med en flagga, som kommunen just nu håller på att sätta upp. Stadens borgmästare, Oscar Medina, säger att det nya initiativet ska ge renare stränder utan cigarettfimpar och även uppmana till att leva hälsosammare utan cigaretter. Torrox kommun kommer för närvarande inte ställa ut några böter om någon strandgäst inte följer ”rökförbudet”.
 
 
 
 {loadposition google}
 
 

Spanien Runt börjar i Málaga i morgon

Málagaprovinsen får mer uppmärksamhet än någonsin under årets cykeltävling Spanien Runt (Vuelta a España). Den stora cykeltävlingen, som cyklas i etapper, börjar i morgon, lördag, kl. 17.26 vid Pompidou museet, då de första cyklisterna skickas ut på den 8 km långa sträckan i Málagas centrum. Sträckan som cyklas genom Málagas centrum innan målsträcket nås på Plaza de la Constitución blir mycket vacker.
Dagen efter, söndag, går sträckan Marbella – Cominito del Rey. På måndag cyklas det från Mijas till Alhaurín de la Torre och fjärde etappen går från Vélez-Málaga till Alfácar.
Intresset för denna stora cykeltävling är som vanligt mycket stort, och i år deltar flera av världens bästa cyklister.
 
 

 
 
 
{loadposition google_native}
 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.