Andalusiens vita pärlor: Från Villanueva del Trabuco serveras snigelägg till festliga tillfällen

Andalusiens vita pärlor: Från Villanueva del Trabuco serveras snigelägg till festliga tillfällen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
I Villanueva del Trabuco, en by med drygt 5 300 invånare, ca 45 minuters bilfärd inlands från Málaga, parkerar jag utanför ett garage mitt i ett helt vanligt bostadsområde. Här möts jag av Raquel Conejo Nuñez, som vänligt hälsar mig välkommen och visar in till en liten lokal inne i garaget. Lokalen är inte många kvadratmeter men tack vare ställningar varpå det hänger svarta dukar vertikalt ökas ytan för dagens huvudpersoner betydligt. Denna månad är huvudpersonerna nämligen sniglar (eller snäckor om man ska vara exakt, men i denna artikel håller jag mig till det vardagliga ”sniglar”), av arten Helíx Aspersa (trädgårdssnigel) och produkten som bär det nu kända blå märket Sabor a Málaga är sniglarnas ägg – Las Perlas Blancas de Andalucía (Andalusiens vita pärlor).
 

Ekologiska sniglar

”Arbetsdagarna fördelas mellan denna lokal och en gård som jag har utanför byn. Arbetet börjar med att sniglarna föds upp ute på gården, lite ute på landet. Där får de mumsa i sig bland annat vanlig sallad, mangold och kronärtskocka. Allting ekologiskt. Det är förövrigt någonting som gäller för hela vår produktion – vi använder inga konstiga tillsatser eller pesticider”, berättar Raquel där vi står vid de vertikalt hängande dukarna, varpå det kryper sniglarna överallt. Man tänker sig kanske sniglar som tysta djur, men när det är som här, ett oräkneligt antal på ett litet utrymme och utan buller från omgivningen, hörs ett lustigt knäppande ljud som kommer av att de äter och är som sniglar mest är – omkringkrypande djur. Faktiskt rör sig sniglar oregelbundna, cirkulära mönster. Raquel fortsätter att förklara arbetets gång: ”Och här, hit flyttar vi sniglarna från gården när de är 9 månader. Här får de vara 1 månad under vilken jag samlar in äggen som de lägger. Därefter säljer jag vidare dem till restauranger, som tillagar och serverar dem till sina gäster.”
 

Dör av salt

Nu är det dags att ta sig en närmare titt på dessa sniglar. Hur många de är går inte att säga och inte heller vill jag ge mig in mellan dukarna av rädsla av att trampa på en om någon snigel har ”rymt” från ställningarna där dukarna hänger. Men jag får veta att vi står bland ca 50 kg sniglar här i lokalen.
Det ses några rymlingar uppe i taket och jag frågar varför inte fler rymmer. Svaret är enkelt; varje dukställning har salt runt kanterna och sniglar tycker inte om salt. Faktiskt så dör sniglar om man häller salt på dem.
 
De vertikala dukarna är tillklippta i trädgårdsduk och högst upp på ställningarna finns föda i form av malet spannmål och vatten – sniglar tycker om vatten.
 

Vita, dyrbara ägg

I botten av ställningarna står det plastmuggar med jord i, utställda lite här och där. Raquel tar upp en och förklarar: ”Det är i dessa som sniglarna lägger sina ägg.” Hon pekar på stora vita korn som tydligt ses genom den genomskinliga plasten, några centimeter under jordytan.
”Dessa samlar jag in varje dag. En del lämnar jag naturligtvis, som flyttas ut till gården, så att jag får nya sniglar. Men, de ägg som jag tar tvättar jag, i en sil med vanligt vatten, i rummet här intill. Sedan får de ligga i en saltlag med olika örter för smakens skull, för annars smakar de inte så mycket”, säger hon.
 

Studsande vitt ”pärlguld”

”Idén att sälja snigelägg, som man säljer kaviar från stör, fick jag när jag först började odla sniglar som jag kokade och sålde vidare till restauranger. Jag såg nämligen att sniglarna la förhållandevis stora fina, vita ägg, och så började jag undersöka om det fanns en sådan produkt. Jag hittade försäljning av frysta snigelägg på marknaden men ingenstans i Spanien hittade jag någon som säljer snigelägg som jag gör, så jag tänkte: ’Varför inte sälja färska snigelägg som ett alternativ till kaviar?’ och så började jag experimentera. Visst, det går att köpa frusna snigelägg från Litauen och Polen, men de är sega och smaken är inte så bra. Denna produkt som jag säljer har både bra smak, av örterna i lagen, och så är konsistensen helt annorlunda än de frusna. Dessa färska snigelägg, som faktiskt studsar som studsbollar om man lätt kastar dem i bordet, liksom exploderar när man tuggar dem, vilket ger en smakexplosion”, berättar Raquel. Hon tipsar om att de exklusiva äggen, som kostar ca 1 600 euro/kg (en snigel lägger ca 20 gr per år), passar utmärkt som garnering till ostron, liksom att de bidrar med en spännande smak till både oxfilén och salmorejon.
 

Biprodukt till kosmetikavärlden

Raquel berättar att hon också tar till vara på en annan produkt från sniglarna, nämligen deras slem. Slemmet samlar hon in med en maskin varefter hon säljer det till kosmetikaföretag, främst franska, som blandar det i sina produkter, paketerar det och säljer det dyrt till kunder som drömmer om evig ung hy.

 

Utmanande marknad

Vidare berättar Raquel att det är en riktig utmaning att introducera Perlas Blancas de Andalucía på marknaden, främst för att hon som liten egenföretagare inte själv hittat vägarna till att komma in i Spaniens gastronomiska värld. Men där har Sabor a Málaga hjälp till. Tack vare det blå märket har Raquel nu varit med på matmässor på flera platser i Spanien och under dessa har några av landets toppkockar visat intresse för produkten. Så vem vet, snart kanske vi ser de vita pärlorna hos topprestaurangerna i landet.
 

Piffa till festmaten

Men hittas inte snigelägg på en restaurang i närheten men andan ändå faller på att överraska (och kanske utmana) middagsgästerna, eller bara piffa till vardagsmaten, så kan den andalusiska vita ”snigelkaviaren” köpas via företagets hemsida. Just nu är det också privatpersoner som utgör den största kundgruppen som köper och låter smaklökarna njuta av Andalusiens vita pärlor.
Vill du veta mer se: perlasblancasdeandalucia.es

Fakta om sniglar:

• En trädgårdssnigel förflyttar sig med en hastighet upp till 1,3 cm/sekund.
• När sniglar rör sig utsöndrar de ett slem som gör det möjligt för den att ta sig fram på olika sorters ytor. Slemmet verkar också som ett starkt lim så att djuret inte halkar ned, och därför kan det också röra sig upp för väggar, trä, tak och liknande.
• Sniglar kan bära upp till tio gånger sin egen kroppsvikt.
• De flesta snigelarter lever mellan 5-15 år.
• Sniglar är hermafroditer och har könsorgan från båda könen. Dock kan en individ inte föröka sig utan en snigel måste para sig med en annan för att kunna lägga ägg.
 
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco