Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.
 
De första invånarna (Homo sapiens) på den Iberiska halvön var ju iberer och tartesserna kan ha varit ättlingar till ibererna, men de kan också ha kommit från Centraleuropa, alltså tidiga kelter, eller så kan de ha varit ättlingar till sjöfarare från Mellanöstern. Förslagen är många men ingen vet säkert. Vad man dock menar att man vet är att de hade sin storhetstid ca år 1200-500 f.Kr. i stora delar av det som i dag är Andalusien och Extremadura.
 
Arkeologerna gräver nu sedan några år tillbaka i och omkring resterna av en stor, 2 500 år gammal byggnad på El Tutuñuelo. Utgrävningsområdet är på en hektar och ligger i Badajozprovinsen. Alla möjliga sorters lämningar har hittats: pilspetsar, krukor, krokar och en stor bronskittel. Utöver detta har man även funnit metallföremål som visar två duvor och som tros ha haft religiös betydelse. Med dessa fynd hoppas man komma ett steg närmare tartessernas historia.

Myter och bibelhistoria

Man tror att tartessernas huvudstad hette Tartessos eller Tartessus, och den ska ha legat vid floden Guadalquivirs mynning i dagens Huelva. Dock vet ingen exakt var. Den tyska arkeologen Adolf Schulten menade att det ska ha varit den försvunna staden Atlantis, medan andra tror att Tartessos är det samma som Tarsis, som nämns på flera ställen i Gamla testamentet. I Gamla testamentet står det bland annat: ”Herrens ord kom till Jona, Amittajs son. Han sade: ‘Stig upp och bege dig till Nineve, den stora staden, och predika mot den, ty deras ondska har kommit upp inför mitt ansikte.’ Men Jona steg upp för att fly till Tarsis, bort från Herrens ansikte. Och han for ner till Jafo och fann där ett skepp som skulle gå till Tarsis. Han betalade för resan och steg sedan ombord för att fara med dem till Tarsis, bort från Herrens ansikte.”
 
Han ville alltså så långt bort som möjligt och det var på den tiden södra Spanien. Han kom dock aldrig så långt. Under resans gång kastades han överbord, han slukades av en val och tre dagar senare kastades han upp på land. Men det är en helt annan historia.
 
I Psalmernas bok 72:10 står det: ”Må Tarshish kungar och kustländerna frambära tribut, Sabas och Sebas kungar komma med gåvor.”
 
I Jesajas bok talas det om tarsisskepp i samband med en profetia om Tyros.
 
Är det verkligen Tartessos som det skrivs om i bibeln har staden varit tillräckligt betydelsefull för att ha varit känd på ostliga breddgrader.
 
Den gamla grekiska historikern Herodotos beskrev området som ”landet bakom Herkules pelare” därifrån han nämner en kung vid namn Argantonio.

Riket i söder

Tartessernas rike skulle under de många århundradena ha omfattat stora delar av det som i dag är Andalusien och Extremadura. De grundade flera städer, bland annat dagens Mijas Pueblo, vars ursprung skulle vara från omkring år 600 f.Kr.
 
Omkring år 800 f.Kr. började fenicierna anlända den södra delen av Iberiska halvön. De sålde bland annat vin till tartesserna och så utvann de olika metaller, bland annat i området runt Río Tinto. Fenicierna fick dock problem mer perserna på hemmaplan så de lämnade Tartessos, varmed tartesserna fick ekonomiska problem Detta fick dem att söka sig längre in i landet och det kan ha varit i samband med detta som inte bara El Turuñuelo utan även flera bosättningar uppstod i inlandet.
 
Sebastián Celestino, direktör för Méridas arkeologiska institut, säger att byggnaden i El Turuñuelo nog haft en religiös funktion. Än så länge har bara ca 20 procent av området grävts ut. Gemensamt för byggnaderna är att de omkring år 400 f.Kr. ska ha förstörts av tartesserna själva när fientligt inställda keltiska stammar kom vandrande från norr. Och det är alltså där som arkeologerna nu gräver sedan 2015, på platsen där kelterna inte hittade någonting av intresse, och medan de gör det står vi med gåtorna – och Mijas väggar.
 
mijas
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco