Parlamentsval 2019: Storseger för Pedro Sánchez · Parlamentsval 2019: PSOE på röda mattan · Fler tvister än någonsin

Parlamentsval 2019: Storseger för Pedro Sánchez · Parlamentsval 2019: PSOE på röda mattan · Fler tvister än någonsin

Parlamentsval 2019: Storseger för Pedro Sánchez

Allt gick som förväntat – men trots det bjöd valet i söndags på ett par stora överraskningar.
Inför valet visade allt på en seger för PSOE och Pedro Sánchez men att socialistpartiet skulle kamma hem 123 av parlamentets 350 platser var mer än vad opinionsundersökningarna hade förutspått.
Resultatet ger Pedro Sánchez minst två bra möjligheter till att bilda en stark regering (läs mer i nästa nyhet). Som förväntat ökade Ciudadanos, främst på bekostnad av Partido Popular, som med blyga 66 mandat mötte sitt sämsta val någonsin.
Dåliga resultat fick också Podemos, och även om VOX i sin debut borde jubla över sina 24 platser i parlamentet hade partiet hoppats på mer.
Men det var inte bara PSOE som var vinnare i söndags. Vinnare vad även demokratin för hela 76 procent av de 37 miljoner röstberättigade spanjorerna gav sig iväg till valurnorna. Det är sällan som röstprocenten nått över 70 procent.
Resultatet visar tydligt att de många ”nya” väljarna sätt sitt kryss vid PSOE eller Ciudadanos.

 
 
 
{loadposition google_native}

 

Parlamentsval 2019: PSOE på röda mattan

Det krävs 176 mandat för att få majoritet i det spanska parlamentet. Med 123 representanter bakom sig är den röda mattan till parlamentet utrullad för Pedro Sánchez, som nu har två bra möjligheter till att bilda regering. Sánchez kan välja att sjunga duett med Albert Rivera och Ciudadanos 57 mandat. Tillsammans har de 180 mandat och alltså en klar majoritet. De har tidigare stått nära varandra, fram till valet 2016 då Ciudadanos valde att stötta en PP-regering. Nu är faktum dock att de två partierna har en unik möjlighet till att bilda en ny, stark majoritetsregering. I söndags, efter valet, lät det dock på Albert Rivera som om PSOE föredrar ett samarbete med Podemos. Pablo Iglesias förlorade en tredjedel av sina röster men med 42 mandat saknar han och Sánchez bara elva mandat till absolut majoritet, och de mandaten kan lätt komma från mindre nationalistiska/regionala partier i Baskien (PNV, 6), Kanarieöarna (CC, 2), Navarra (NA+, 2), Valencia (Compromís, 1) och Kantabrien (PRC, 1). Det kanske låter komplicerat att samla så många partier, men de nämnda småpartierna är alla för PSOE och rätt enkla att ”leka” med jämfört med de mycket mer radikala katalanska partierna ERC och JxCat samt partiet Bildu från Baskien, det sistnämnda är dessutom starkt präglat av före detta ETA-sympatisörer. Men dessa tre partier slipper Pedro Sánchez och PSOE nu alltså helt och hållet.
De första samtalen kommer ske redan i veckan, men det förväntas dröja minst en månad innan det presenteras en ny regering.
 
 
{loadposition google}
 

Fler tvister än någonsin

Vissa klagar över att rättsystemet är långsamt. Och kanske ligger det någonting i det, men de stackars domarna, juristerna och andra funktionärer vid domstolarna har också mer att göra än någonsin tidigare. Bara i Málagaprovinsen registrerades inte färre än 76 798 tvister förra året. Och än värre: 23 731 tvister lades ned på grund av att upphävda åtal och/eller bristande bevismaterial för att kunna ta upp fallet inför en domare. Det betyder alltså att 31 procent av alla fall upphävs av någon anledning, men de kostar ändå rättsväsendet en hel del pengar.
 
 
 

{loadposition google_native}

 
 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.