Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande många spännande utvecklingsmöjligheter, som jag tycker om att fördjupa mig i. Tack vare dator, internet med onlinekurser m.m. är det möjligt att resa till alla de ämnen som intresserar mig mes, utan att behöva packa resväskan.
 
Arbetet i butiken skänker mig glädje varje dag och efter som jag inte tror på att pensionsåldern är gudsbestämt har jag bestämt mig för att min vardag ska fortsätta i butiken, så länge som jag känner att jag kan bidra till att göra skillnad och ser livet som meningsfullt.
 
Mitt arbete ger mig utan tvekan mer energi och gör mig mer alert ihop med det som är så viktigt för mig, nämligen att fördjupa mina kunskaper.
Tyvärr finns det ett ämne som gör mig ledsen och det är min ålder. Jag känner att när dopattesten visar ett antal år så blir vi placerade i ett fack med etiketten ”gammal”. Nu måste du bli bättre på att trappa ned i livet och sluta karriären. I det stora hela matas vi antingen direkt eller indirekt med rädsla för ålderdomen. Många äldre kommer till mig och säger: ”Ja, Anni, åldern kommer till oss allihop” medan de klamrar sig fast vid en rullator, som de kanske skulle kunna träna sig ifrån. Jag tycker att rullator, rullstol eller käpp är fantastiska hjälpmedel men de får aldrig, enligt mig, bli bekvämligheter. Var noga med att hålla dig själv igång och rör på dig. Jag vill gärna hålla mig borta från den angivna jämförelsen och säger vänligt, med ett leende men ändå bestämt: ”Håll mig utanför dina åsikter”. Enligt min erfarenhet har negativa ord stor makt, mycket större än vi tror.
 
Det är som en uppmaning från omvärlden att när du blir äldre så uppstår det svagheter och det kan du inte göra någonting åt. Men livet blir alltså roligare och även kanske lite mer utmanande om du kastar dig ut i kampen mot ålderdom.
Som en stor förebild har jag en mycket äldre kund som precis ställt undan både rullator och käpp. Han tränar varje dag för att ta några steg fler än dagen innan och går utan hjälpmedel. Han är ett fantastiskt exempel på hur människan med träning, envishet och ett positivt sinne kan bevara vitalitet och självkänsla genom hela livet. Han lagar sin mat själv och testar nya recept, följer med i vad som sker i omvärlden med hjälp av sin dator och håller på så sätt hjärnan knivskarp.
 
Oavsett ålder finns det många saker som vi kan göra som både föryngrar vår kropp samt höjer vår livskvalitet. Jag vill så gärna vara med och bidra till att förändra vår uppfattning av vad ålder är samt öka intensionen om att leva ett härligt liv oavsett ålder.

Kosten

Vi vet alla att kroppen får näring av hälsosam mat, så någonting av det viktigaste vi kan göra är att hysa kärleksfull omsorg för oss själva genom att äta god och nyttig mat. När du sätter upp din matplan ska den vara lätta, annars orkar du inte följa den.
Det har under en tid varit en trend att inte äta gluten och vetenskapen har visat att det finns hälsomässiga fördelar med att äta glutenfritt, oavsett åder. Att äta mindre gluten förbättrar tarmhälsan. Låter du bli gluten, som finns i t ex bröd och pasta, förändras tarmbakterierna och du känner dig mindre uppblåst med mindre luft i magen. Undersökningar visar även att man ofta går ned i vikt en del när man slutar äta gluten.
 
Salt är också en sak som ofta diskuteras bland äldre. Vi får ofta höra hur viktigt det är att inte äta salt – för blodtrycket. Det stämmer att många människor saltar maten för mycket. Salt innehåller sodium som, i stora mängder, kan vara dåligt för hjärta och blodtryck. Men det kan också vara farligt att inte äta tillräckligt med salt. Återigen handlar det om att få i sig lagom, då lagom mängd salt är bra både för smaken och hälsan. Få i dig högst 2-3 gram om dagen. Kanske lite mindre om du hör till den äldre åldersgruppen. Vår farligaste saltfälla är färdigmat och snabbmat som t ex sojasås, korv, snacks, bacon, soppor m.m. Mycket färdigmat innehåller för mycket salt för att ge det smak. Flera forskare anser att det fortfarande saknas studier som visar vilken saltmängd som är bra för oss. Får du för lite salt kan det göra dig trött. Lite salt i ett glas vatten kan få en att må bra.
Det bästa är att få i sig salt av bra kvalitet som t ex Himalaya salt, Seltin eller örtsalt som innehåller en mängd bra mineraler.
Om du äter mycket färska grönsaker, frukt och fullkornsprodukter och snålar lite med animaliska fetter har du en livsstil som du mår bra av. Fisk och mager fågel är bra.
Ät nötter, de håller kolesterolnivån i schack liksom frö, samt gärna protein från vegetabiliska källor.
Som fett till matlagning är det bäst med en bra olivolja och lite klarifierat smör, när det ska vara extra gott.
Undvik socker, även det dolda sockret i maten.
Kom ihåg att du är vad du äter.

Kosttillskott

Experterna diskuterar fortfarande huruvida kosttillskott är skadliga eller hälsosamma. Med mina ca 50 års erfarenhet, utan att kalla mig själv för expert, har jag upplevt många solskenshistorier när människor använt kosttillskott på ett klokt sätt. Många åldersrelaterade sjukdomar och andra krämpor kan ändra en persons allmäntillstånd dramatiskt, så att personlig vitalitet kan återvinnas eller förbättras ganska betydligt.
Strath (tidligere Biostrath) nämns här med namn för det inte, så vida jag vet, finns andra liknande produkten. Produkten är flytande, så den passar även personer som har svårt att svälja, och innehåller 61 olika vitalämnen i lättupptaglig form.
Q10 är ett co-enzym som kroppen själv kan tillverka, men detta minskar med åldern. Q10 kallas även det Co-enzym som förser alla våra energiceller, mitokondrierna, med energi. Dessvärre börjar antalet mitokondrier att minska efter ca 67 års ålder. I The Journals of Gerontology beskrivs att ca 80 procent av mitokondrierna har förlorats vid den angivna åldern jämfört med en 25-åring. År 2006 upptäcktes en ny, men även dyrare, form av Q10, kallad Ubiqinol, som sägs vara åtta gånger lättare att uppta.
Journal of the American Geriatric Society beskriver att efter 45 år har kroppens förmåga att ombilda Ubiquinon till ubiquinol minskat betydligt. Experterna diskuterar kring huruvida Ubiquinol verkligen är bättre än den kända Q10 Ubiquinon. Kring detta kan inte jag uttala mig men helt klart är att jag själv märkt skillnad när jag tagit Ubiquinol. Dessvärre förbättrar Q10 bara mitokondriernas funktion men produkten kan inte hjälpa till att bilda fler mitokondrier i cellerna.
Pyrroloquinoline quinone eller PQQ är ett start, förhållandevis nytt kosttillskott som har visat sig vara en perfekt partner till båda formerna av Q10 (Ubiquinon/Ubiquinol). PQQ har visat sig bidra till att öka antalet mitokondrier. PQQ finns i naturlig form i fermenterade sojabönor, te, grön paprika, persilja, kiwi och modersmjölk.
Jag har själv just börjat ta PQQ, 20 mg om dagen, och redan nu känner jag att det hjälper mig. Andra kunder säger också att de märker av förbättringar på många sätt, såsom att de känner sig yngre och starkare, och i många fall har blodtrycket minskat.
Det verkar som om sammansättningen av Q10 och PQQ verkar som en stark anti-aging, som både stärker hjärtat, hjärnfunktionen, fysisk styrka samt vitaliserar hela kroppen. PPQ:s effekt har bland annat beskrivits av University of California Davis.
Omega-3-oljor är bra för hela kroppen, hjärnan och kretslopp. Tycker du t ex inte om fet fisk finns Omega-3 även som kapselform från alger och linfröolja. Chiafrö är också en bra källa för höga doser Omega-3. Kronisk Omega-3-brist ökar risken för hjärtsjukdom.
Under många år har Berberin använts i traditionell kinesisk och ayurvedisk medicin och är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Den har ofta använts vid diabetes 2, magont och till att stärka immunsystemet samt levern. Det sägs även att Berberin kan stärka mitokondrierna.

Tips

Motion, motion, motion… det är viktigt genom hela livet. Inte nog med att det ger ökad energi och mentalt överskott till hela dagen, undersökningar har även visat att träning stärker hjärta och kretslopp samt att det bidrar till att öka antalet mitokondrier i muskelcellerna.
 
Kom ihåg att skratta. Lek och njut av livet, och kom ihåg att du fortfarande kan känna begeistring. Ett gott skratt är bra för att hålla sig ung. Deepek Chopra skriver så vackert i en av sina böcker: ”Skratt är kärlekens ström, som löper genom kroppen”.
Du bidrar till att hålla ditt sinne ungt genom att du hela tiden försäkrar dig om att utveckla dig.
En mycket viktig sak är att komma ihåg att vara tacksam för varje dag och inte ta saker för givet.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.