Sedan en ny lag trädde i kraft i mars i år har det blivit lättare för samfällighetsföreningar (Comunidad de Propietarios) att besluta om begränsningar i ägarnas rätt att hyra ut sina bostäder.
 
Begränsningarna gäller endast för uthyrning för turiständamål. I Andalusien gäller det uthyrning för perioder som är kortare än två månader. För denna typ av uthyrning är det ett krav att ägaren registrerar sig för uthyrning av bostaden i Turismregistret. För registrering krävs att man uppfyller vissa krav (bland annat ska lägenheten innehålla så kallat slutbevis från kommunen och det ska finnas värme/kyla i alla rum beroende på säsong). Ägaren får sedan ett registreringsnummer som ska anges i all annonsering.
 
För att samfällighetsföreningen ska kunna förbjuda eller begränsa uthyrning måste beslut tas på stämman i föreningen som ska kallas i vederbörlig ordning enligt föreningens stadgar. Det ska tydligt framgå av dagordningen till mötet att frågan ska tas upp för omröstning. Har så inte skett finns möjlighet att klaga på beslutet.
 
Tidigare krävdes enhällig majoritet för att ta denna typ av beslut, vilket i praktiken gjorde det omöjligt eftersom i vart fall den som vill hyra ut röstade emot förslaget. Genom lagändringen krävs istället endast att tre femtedelar av ägarna röstar för, vilka samtidigt måste motsvara minst tre femtedelar av andelarna/kvoterna i föreningen (varje lägenheten har ett andelstal, kvot, som står i lagfarten). Samma majoritet krävs för att rösta igenom extra avgifter eller högre avgifter för de allmänna områdena för de lägenheter som hyrs ut, dock att ökningen i avgift inte får vara högre än 20 procent. Besluten har inte retroaktiv verkan, vilket betyder att ett beslut om begräsning i uthyrning inom en förening inte har någon verkan på de ägare som redan har en uthyrningslicens innan beslutet fattades, förutsatt att de röstat emot förslaget.
 
Det betyder alltså att om ett förbud eller annan begränsning röstas igenom, har de som erhållit sin registrering för uthyrning innan beslutet tagits ändå rätt att hyra ut. Viktigt att komma ihåg är dock att man måste närvara vid föreningens stämma och rösta emot förslaget för att undantaget ska gälla.
 
Det finns också ett krav att eventuella förbud ska skrivas in i fastighetsregistret för att de ska gälla för nya fastighetsägare. Om du köper en ny lägenhet och har för avsikt att hyra ut är det därför av vikt att kontrollera föreningens registrerade stadgar hos fastighetsregistret om det finns någon begränsning inskriven.
 
Har ni frågor om ovanstående eller andra juridiska frågor i Spanien är ni välkomna att kontakta oss. Gonvel & Kamph har mer än 25 års erfarenhet inom juridisk och skattemässig rådgivning i Spanien.
Av Jessica Kamph, delägare & VD Gonvel & Kamph, Skatt & Juridik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.