10 tips för bättre foton
Så tar du bra foton med mobilen
 
De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit mycket bättre. Med några enkla knep kan du ta bra foton.
 
Vi har frågat fotograf Martin Gynther Mørkved, som driver mgmphotos.com, vad man ska tänka på för att ta bättre foton.
 
Här är fotografens 10 tips:
 
1. Torka av linsen
Ja, någonting så enkelt är viktigt för att få skarpa foton. Tänk hur många gånger du tar i mobilen varje dag. Damm och smuts ger snabbt oskarpa bilder. Torka helst av linsen med en mjuk trasa, men att lägga skjortan mellan tummen och linsen fungerar också.
 
2. Stå stadigt
Hitta någonting som du kan stötta dig mot, antingen t ex ett staket, en sten eller ett stativ. Alternativt kan du pressa armbågarna in mot kroppen och hålla kameran med båda händerna. Ju mörkare det är desto längre bör slutningstiden vara för att fånga tillräckligt med ljus – och desto viktigare är det att stå still när man tar foto.
 
3. Använd volymknapparna
Denna punkt hör ihop med föregående. På de flesta mobiltelefoner går det att använda volymknapparna som utlösarknapp. Att använda volymknapparna gör att du som regel är stadigare på handen, och det är perfekt när du vill ta en ”selfie”. Vet du förresten att du också på många hörlurar kan använda volymknappen som utlösarknapp?
 
4. Inte zoom
När du zoomar in beskär du bilden och bildkvaliteten försämras. Gå hellre närmare objektet du vill fota, så nära du kan om det behövs, och beskär hellre bilden efteråt.
 
5. Överstyr exponering
Mobilen väljer ofta automatiskt hur mycket ljus som ska släppas in. Då kan det vara en utmaning att fotografera en person med himlen i bakgrunden, då antingen personen eller himlen blir för ljus eller mörk. Då är det bra att kunna antingen öka eller minska ljusstyrkan. Ofta kan du göra detta genom att trycka på skärmen och det kommer upp en symbol med en sol, som du med hjälp av fingerspetsen kan dra upp eller ned för önskad ljusstyrka.
 
6. Välj fokus
Mobiltelefoner har som regel autofokus och som tur fokuseras det för det mesta rätt. Men ibland vill du kanske fokusera på någon speciell eller någonting annat i bilden. På de flesta mobiltelefoner kan du trycka på skärmen där du vill ha fokus, och så fäster fokusen sig där och objektet blir skarpt.
 
7. Använd HDR
När du använder HDR (High Dynamic Range) kommer kameran ta fler foton med olika exponering och sätta ihop dessa till ett foto. Detta gillas i situationer då du vill ha med både de ljusa och de mörka partierna i ett foto, och det passar även perfekt när det råder stora kontraster mellan mörkt och ljust. HDR hittar du i kameramenyns inställningar.
 
8. Tredelningsprincipen
Många mobiltelefoner ger dig möjligheten att välja ”Rutnät” eller ”Grid” i inställningarna. Detta ger dig ett rutnät med 3 x 3 rutor när du ska fotografera. Försök att placera de viktigaste elementen i bilden i ett av de fyra kryssen. Detta kommer att ge mer spännande och harmoniska bilder. Fotograferar du t ex havet kan du låta horisonten följa en av de horisontella linjerna. Det är också bra att använda rutnätet när du tar panoramafoton, då det hjälper dig att hålla horisonten i samma höjd samtidigt som du vrider på kameran.
 
9. Starta kameran snabbt
Hur ofta missar man inte det perfekta ögonblicket för att man inte är tillräckligt snabb med kameran? De flesta mobiler har en egen snabbknapp så att du kan öppna kamera-appen utan att behöva ange pinkoder eller liknande. Lär dig var denna genväg är på din mobiltelefon. På många mobiler aktiverar man kameran när skärmen är låst genom att svepa uppåt eller åt sidan på skärmen, eller så har kameran sin egen knapp.
 
10. Ta många foton
Det bästa tipset för att fånga ögonblicken är dock kanske just att ta många foton. Även när det handlar om professionella modeller måste man ta flera foton för att få en perfekt bild. Nu har många mobiltelefoner också en autofunktion så att kameran tar flera bilder om du lätt håller in utlösarknappen. Detta är perfekt om du vill garantera dig att ingen blinkar eller om du fotar någon i rörelse.
Vill du lära dig mer, eller fånga de speciella ögonblicken i livet, kan du hyra en fotograf. Kontakta Martin genom att skicka ett e-mail till: info@mgmphotos.com. Han tar porträttbilder, fotar bröllop och bostäder för mäklare på Costa del Sol. Se: mgmphotos.com för mer information.
Av Ingvild Mørkved

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.