Vad går du och tänker på Barbro Sändh?
Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakten och så håller hon i syjuntan på La Chispa där hon även arrangerar träffar och utbildning för släktforskning. Barbro är allt annat än tillbakadragen och blyg. Visserligen trivs hon bra i hemmet med fantastisk utsikt över hela Fuengirola men det skulle vara allt annat än sant att säga att hon gärna lutar sig tillbaka och bara är, alltid sysselsätter hon sig med någonting.
 
Hon träffade Bengt för 23 år sedan och två år senare gifte de sig, och straxt därefter flyttade paret till Costa del Sol. Bengt hade gått i pension och det dåliga vädret som varit under flera år i Sverige fick paret att söka sig så långt söderut de kunde på kontinenten, och i Fuengirola kände de sig välkomna.
 
Efter att varit VD i Bengts snusfabrik i Sverige arbetade hon i Spanien med att hjälpa företag med årsbokslut. Men det som de flesta förknippar henne med är nog i alla fall släktforskning – en hobby som började med hennes egen släktforskning – hon tyckte att det lilla häfte om familjen som hon fick av sin far var för tunt. Det var för 19 år sedan och sedan 16 år tillbaka håller hon kurser inom just släktforskning.
 
Det är spanskt parlamentsval nu i november, önskar du att du hade rösträtt?
Nej. Jag är för dåligt insatt i den nationella politiken. Jag kom hit så sent i livet så jag kommer aldrig lära mig tillräckligt bra spanska för det. Men jag är lokalt engagerad! Bland annat i frågor som åsnorna i Mijas. När jag var ung var jag politiskt engagerad i Göteborg, där jag var med i Hisingspartiet och senare Miljöpartiet.
Jag är aktiv där jag kan påverka och säger helst ingenting om saker jag inte kan någonting om.
 
Vad skulle få dig att flytta tillbaka till Sverige?
Ensamhet. Jag skulle inte klara mig på bara min pension, jag är fattigpensionär – jag studerade för länge, vilket ju inte är pensionsgrundande. Alternativet till att flytta till Sverige skulle vara ett samboende med andra kvinnor.
 
Vad är det konstigaste du varit med om under dina år i Spanien?
(Barbro skrattar) Jag tycker inte om att köra fort, så när det var 100km/h på kustvägen körde jag alltid långsammare, kanske 60-80 km/h, och en dag blev av omkörd av en cyklist.
 
Han var säkert ute och tävlingstränade. Detta hände för kanske 10 år sedan.
 
Vad är ditt recept för en lycklig vardag?
Bengt och jag har haft fördelen att ha träffats i äldre år. Bägge har vi med oss positiva och negativa erfarenheter så vi kan fortsätta som vi är. Sedan har vi många gemensamma intressen, vi är bägge nyfikna men så accepterar vi också varandras olikheter. Ibland leder olikheter till bråk – vi säger bägge vad vi tycker om saker och ting, och då kan det gå stunder utan att vi pratar med varandra, men så glömmer vi bort varför. Jag tror att jamsar man bara med och inte säger emot när man tycker annat så blir det inte bra.
 
Vad går du och tänker på just nu?
Det varierar mycket från stund till stund. Mest handlar det nog om vardagssysslor. Jag tar livet som det kommer. Jag är nyfiken av naturen, tycker om historia och lite detektivarbete samt att organisera, så funderar jag över någonting så tar jag reda på svaret till det, vilket passar släktforskning utmärkt. Men någonting naturligtvis ofta upptar mina tankar är barnen och barnbarnen.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Bengt Sändh

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.