9 goda råd för en säker julshopping online

9 goda råd för en säker julshopping online

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Varje år slår julshoppingen online nya rekord och detta år kommer inte att vara något undantag. Många föredrar att sitta hemma bakom skärmen och beställa årets julklappar, eftersom det är både enkelt och bekvämt. Samtidigt undviker du julruschen och de långa köerna i butikerna.

Coronapandemin påverkar också svenskarnas julklappsshopping, där många förmodligen föredrar att beställa gåvorna online snarare än att gå till de fysiska butikerna.

Det kan dock vara svårt att upptäcka en falsk webbutik eftersom cyberbrottslingarna blir bättre och bättre på att imitera och förfalska webbplatser. De gör allt för att beröva personlig kortinformation 

”Ha gott om tid när du beställer dina julklappar online,  undvik att göra snabba köp på webbplatser som du inte har handlat på tidigare. Kontrollera företagets bakgrund och andra användares recensioner innan du trycker på betala”, säger IT-säkerhetsexperten Janus R. Nielsen från IT-företaget AnyTech356 och tillägger:

”Om du stöter på ett erbjudande som låter att vara för bra för att vara sant, så är det ofta det. Var kritisk och gå efter din magkänsla.”

AnyTech365 kommer här med ett antal tips om hur du kan komma säkert genom årets julklappsshopping.

1. Öppna webbplatsen i webbläsaren

Undvik att klicka på bra erbjudanden antingen på annonser via sociala medier eller skickade länkar i din e-post för att komma in i en webbutik. Använd istället adressfältet i din webbläsare, där du själv kan gå in på webbplatsen. På så sätt undviker du att klicka på en infekterad länk som leder dig till en falsk webbplats.

2. Kontrollera företagets kontaktinformation

Var medveten om att falska webbutiker inte anger vare sig adress eller telefonnummer. Titta också på sidan ’Om oss’, som ofta inte finns eller är icke trovärdig om det är en falsk webbplats. På en laglig sida finns det ofta en liten historia om företaget, medan falska webbplatser inte har någon historia att berätta. Om du inte hittar någon av denna information är det ofta ett tecken på bedrägeri.

3. Var extra uppmärksam på billiga märkesprodukter

Scam-butiker säljer ofta märkesvaror, där priserna sätts orealistiskt lågt. Det kan vara svårt att bedöma om ett erbjudande är för bra för att vara sant, men ofta ger din magkänsla en aning i rätt riktning. Om du hittar ett par Adidas-skor för 200 kronor, som vanligtvis kostar 1500 kronor, då finns det goda skäl att vara skeptisk. Om du beslutar dig för att beställa billiga märkesvaror från en misstänkt nätbutik, finns det en risk att varorna aldrig dyker upp, att du får förfalskade varor eller att din betalnings-detaljer kommer att missbrukas.

4. Kontrollera användarrecensioner

Vid första anblicken är det enklast att hålla sig till de onlinebutiker du redan känner till, men det kan skapa begränsningar i julklappsracet. Undersök den erfarenhet andra användare har med webbplatsen om du stöter på ett erbjudande i en webbutik som du inte känner till. Recensioner från andra användare ger ofta en uppfattning om huruvida sidan är riktig eller inte. Du kan kontrollera användarrecensioner på webbplatser som Trustpilot innan du gör ditt köp online.

5. Läs om utbytesreglerna

Det finns vanligtvis en 14-dagars ångerrätt när du handlar online, men det fungerar inte om du köper julklappar i början av december. Kontrollera därför alltid vad nätbutiken i fråga skriver om utbyte av julklappar. Många nätbutiker förlänger sin utbytestjänst till januari, men eftersom detta inte är ett krav är det värt att vara uppmärksam på.

6. Öppna paketet

Öppna paketet när du får den, så att du inte behöver stå med en felaktig julklapp den 23 december. Som du inte hinner/kan byta ut. I händelse av att föremålet är defekt, är du i en mycket bättre position när du ska reklamera/klaga över defekten.

7. Köp dina julklappar från ett säkert nätverk

Använd ditt eget privata nätverk eller ditt 3- eller 4G-nätverk när du handlar julklappar online. Om du använder ett offentligt nätverk på ett kafé riskerar du att använda ett nätverk som skapats av cyberbrottslingar som försöker fånga din personliga information från den enhet du är inloggad på. Se också till att din smartphone, surfplatta eller bärbara dator är uppdaterad med den senaste programvaran.

8. Betala med kreditkort

Betala alltid dina artiklar online med ett kreditkort. Om du inte får dina varor kan banken hjälpa dig att dra tillbaka pengarna. Överväg också att använda en extra säkerhetskod, som Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Den här extra koden skyddar dig mot online-bedrägeri om cyberbrottslingar får fingrarna på dina kortuppgifter.

9. Få ett meddelande när pengar dras från ditt kort

I vissa banker är det möjligt att länka kreditkortstransaktioner med ett SMS. Det vill säga, att du får ett meddelande när pengar dras från ditt kort. På det sättet kan du reagera snabbt om det visar sig att ditt kort missbrukas av cyberbrottslingar

Av AnyTech356

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco