Hjärtat slår snabbt och hårt i bröstet, handflatorna är svettiga och munnen så torr att orden nästan inte kan formas. Så är det många som känner när de ska tala inför en större grupp människor. Folk som är bra på att tala till och inför andra människor kallas ofta ”födda talare”. Men bra talare föds inte, de skapas.
”Har du gjort din icebreaker?”, frågar en deltagare en annan spänt, när jag tar plats i The Achivers Toastmasters Clubs möteslokal i Nueva Andalucía. En icebreaker är det första officiella talet som en medlem håller, som en del i ett undervisningsförlopp. Och det förknippas ofta med mycket nervositet.
När dagens drygt 20 medlemmar och gäster tagit plats och de livliga samtalen dämpat sig intar klubbens president den lilla scenen med tillhörande talarstol. Talarstolen är det dock nästan ingen som använder. Presidenten Joen Olsen hälsar välkommen och ger ordet vidare till dagens toastmaster, vars uppgift är att hålla ordning på rollerna samt att ge ordet vidare.
Efter några korta inledande övningar, då de olika medlemmarna presenterar den roll de har just denna kväll, kommer vi till table topics. Tre modiga medlemmar har anmält sig till att framföra ett kort tal på en till två minuter kring ett ämne som de först får reda på när de står på scenen. Ett av dessa ämnen är: ”Du är ett träd i vägkanten, vad tänker du?”
Det är några roliga talare, som skjuter från höften i deras improviserade tal, vilket är en fenomenal övning i att kunna leverera ”on the spot”.
Själv får jag bråttom med att titta ned i golvet då de tre talarna är färdiga och frågan ställs om det finns andra som är intresserade av att försöka sig på ett table topic. Det kräver mod – även i denna, mycket stöttande och uppmuntrande grupp.
Det kommer du att uppleva under ett Toastmasters möte
Medlemmarna håller tal och har olika roller.
Det finns inte någon uttalad lärare – mycket av det man lär sig sker genom att man utför en bestämd uppgift, som kan bestå av att t ex hålla ett tal eller göra en roll.
Deltagandet är gratis och du kan hitta en klubb i de flesta städer.
Det finns sju olika roller:
Dagens Toastmaster – presenterar dagordningen och de olika rollerna.
Öh-räknare – denne räknar hur många gånger det sägs ”öh”, ”ehm” och liknande ord.
Grammatiker – en av grammatikerns uppgift är att hitta på dagens ord och räkna hur många gånger dagens deltagare använder detta ord.
Timer – dokumenterar den exakta tiden av en persons tal och använder en timerlampa till att varna om när talet börjar nå sin tidsgräns.
Evaluator – utvärderar varje enskilt tal.
Table topics master – hittar på ämnen som medlemmarna ska hålla tal kring ”on the spot”.
General evaluator – för anteckningar under hela mötet och ger till slut en utvärdering kring hur talarna betett sig rent generellt och ger förslag till hur framtida möten kan förbättras.
Presidenten börjar med att presentera dagens toastmaster, som i sin tur börjar med att presentera vilka personer som har de enskilda rollerna under dagens möte.
Till varje möte håller minst två medlemmar tal. Dessa talare använde de riktlinjer som de fått presenterat för sig i deras presentationsmanualer för att kunna förbereda och hålla talen. Alla talare som har förberett ett tal i förväg hemma njuter av en av Toastmasterns största fördelar: evaluering. Tänk på det som en vän, som hör dig i ditt tal och ger dig hjälpsam återkoppling.
När alla har hållit sina tal ger evaluatorn återkoppling på tal inom områden som: använde talaren sina händer till att gestikulera tillräckligt, kontrollerade de röstläget under talet, vad gjorde de riktigt bra och vad kan de göra för att bli bättre.
Utöver de förberedda talen finns det även avsatt tid till table topics. Detta innebär att det presenteras några ämnen eller frågor kring vilka utvalda medlemmar ska hålla tal ”on the spot”. Detta är jättebra träning inför sådana situationer som vi alla kommer att hamna i förr eller senare – stunder när man måste tänka snabbt och formulera sig så att andra förstår. Det skulle t ex kunna handla om en arbetsintervju eller ett säljmöte.
När allt som nämns ovan har gjorts avslutar dagens Toastmaster mötet.
Alla som anmäler sig till Toasmasters har olika mål med det. En del vill bli bättre på att hålla offentliga tal, andra vill leda möten medan ytterligare några vill få ett mer välsmort munläder.
Vad är ditt mål?
Besök www.toastmaster.org för att hitta en Toastmasters Club nära dig. Det är gratis att vara gäst och hos The Achievers Toastmasters Club i Marbella är det engelska som gäller.
Joen P. Olsen
Joen är president för The Achievers Toastmasters Club, som En Sueco nyligen besökte. Han har varit aktiv medlem i Toastmasters i fem år och har varit president det senaste året.
”Jag funderade på konceptet Toastmasters när jag bodde i Oslo och när jag sedan flyttade till Spanien bestämde jag mig för att slå slag i saken. Jag hade överhuvudtaget inte talets gåva gällande offentliga tal och om jag nu kunde se mig själv då skulle jag säkert sjunka genom stolen. Men ens förmåga utvecklas när man kommer till mötena gång efter gång och får öva. Sedan blir man bara bättre. Jag brukar säga att Toastmasters lär dig att vara dig själv framför andra.
Antonio Villanueva
Antonio är halvsvensk och undervisar på IPTA – International Personal Training Academy i Marbella.
”Jag har varit medlem i Toastmasters under ett år och jag försöker att komma till mötena varje vecka. Jag är medlem för att jag gärna vill förbättra min förmåga att tala inför grupp. Det är många egenskaper som man kan lära sig hos Toastmasters, som sträcker sig utöver att hålla tal. När man som jag undervisar en grupp studenter ska man först och främst förmedla ett budskap men man ska även kunna underhålla sina lyssnare.”
Antonio är i gång med sin första undervisningsprocess och kan, enligt egen utsago, märka en stor skillnad i sin nivå som talare i dag jämfört med för ett år sedan.
Allan Garnier FOTO
Allan har varit medlem i The Achievers Toastmasters Club sedan juni i år men är president för sin egen klubb i Málaga. Klubben i Málaga (Oracle Málaga Toastmasters) är för företagare och har ofta sina möten under frukostrasten.
”Jag har en bakgrund som skådespelare så jag har aldrig haft problem med att tala inför människor – när det handlar om att framföra andras material. Men att förbereda och förmedla material som jag själv hade skrivit har varit en helt annan sak. Men jag har fått hjälp genom Toastmasters.”
Allan vann Toastmaster International Speech Contest i Spanien tidigare i år och kom sexa i det europeiska mästerskapet.
Glossofobi, eller talängslan, är fobin för att tala eller uppträda offentligt. Det är oklart hur stor del av befolkningen som lider av denna fobi.
Det första icke-officiella Toastmasters-mötet hölls den 24 mars 1905. I dag är Toastmasters International en icke-vinstdrivande organisation med huvudkontor i Colorado med över 150 anställda.
Kända Toastmasters
Tim Allen, skådespelare (Tummen mitt i handen).
Leonard Nimoy, skådespelare (Spock från Start Trek).
James Lovell, Apollo 13 astronaut.